Fik pludselig grusgrav som nabo: Støjer 11 timer i døgnet

En gruppe borgere i Hjøllund nær Silkeborg har fået en grusgrav som nabo. Borgerne er vrede over støjen og støvgenerne fra den nye nabo

Den fredelige idyl på Enghavevej i Hjøllund har fået en ny højrystet nabo - en grusgrav.

- Der ligger 20 huse her, og de er begyndt at grave grus 200 meter væk. Det støjer 11 timer i døgnet, siger Ejlif Topp, der er en af de frustrerede borgere i Hjøllund.

Den 70-årige mand elsker hjemmet, han både er født og opvokset i. Men alting får jo en ende, og det er især det, der bekymrer ham.

-  På et tidspunkt skal jeg have ejendommen solgt. Og det bliver nok svært med den nabo derovre, der graver grus og støjer, siger han.

Gravefirmaet forstår godt naboerne utilfredshed.

- Det er altid træls at få gravet i baghaven, så selvfølgelig kan vi forstå det. Men råstofferne ligger herinde midt i Jylland, og skal have dem ud derfra, siger Søren Damsted, der er regnskabschef ved Asklev Sten og Grus.

Byrådspolitiker forstår ikke gravefirmaet

Det undrer byrådspolitiker Leif Lund (løsgænger), at gravefirmaet graver så tæt på husene i Hjøllund. 

- Det er jo heller ikke hensigtsmæssigt, at man lige nøjagtig vælger det hjørne af et område, der er 500 hektar. Det er det område, der er tættest på beboerne og dermed til størst gene for beboerne, siger han.

Det er Region Midtjylland, der har udlagt de 500 hektar ved Hjøllund til råstofindvinding. Regionen har fået så mange klager over grusgraven, at man nu planlægger et borgermøde om sagen.

- Vi håber på, at vi kan få den her dialog skabt mellem borgerne, indvenderne, politikere, og hvem der ellers har interesse i sagen, siger Lars Ernst, der er geolog ved Region Midtjylland.

Leif Lund mener, regionen er for sent ude.

- Man skulle jo holde sådan et borgermøde, inden man påbegynder grusgravningen. Det gør man jo altid. Så det er helt forkert taktik, man har anvendt her, siger byrådspolitikeren.

Hjøllundborgere: lad de sidste ti hektar være

Sent eller ej. Gravefirmaet er klar til at møde borgerne.

- Selvfølgelig gør vi det. Vi har ikke noget, vi vil skjule. Vi har en tilsynsmyndighed i regionen, og vi kommer selvfølgelig og svarer på, hvad de gerne vil have svar på, siger Søren Damsted.

Ejlif og naboerne går til borgermødet med et ønske på dagsordenen:

- Der er 490 hektar. de bare kan grave i ud i det åbne land. Så de behøver ikke grave i de sidste ti hektar herind imod byen, siger Ejlif Topp.

Gravefirmaet forventer at være færdige med at grave i området tættest på Hjøllund om senest fem år. Borgemødet i Hjøllund forventes afholdt 12. juni.

20200423-152111-7-1920x1311we

play Endnu en solskinsdag forude - men snart venter køligere temperaturer

Billede 01.03.2021 kl. 22.13

Vil ikke flytte renseanlæg alligevel: - Selvfølgelig skal vi tænke os om

Skærmbillede 2021-03-02 kl. 06.02.51

Dysten er i gang - byer kæmper om de mest aktive borgere

010321 Corona-dødsfald vtr 19.30.00_00_55_04.Still002

play Annettes mand og mor døde med COVID-19: Vil have datter med diabetes vaccineret nu

diskotek disko neon neonlys lys natteliv i byen ibyen byliv bar drink drinks alkohol nov11

For fem måneder siden var smitten som i dag, men alt var åbent - tog vi fejl dengang eller gør vi det i dag?

IMG_2375

play Ingen smitte i seks uger – alligevel må elever ikke komme i skole