Et særligt symbol skal udbrede kendskabet til demens

Demenssymbolet skal gøre os opmærksomme på, at en medborger kan have brug for en hjælpende hånd.

En indkøbstur kan godt være en udfordring, hvis man lider af demens.

- Hvis jeg lige har glemt koden til dankortet, så skal jeg stå og finde den frem, siger 76-årige Per Vogelsang fra Silkeborg.

Han bærer altid et synligt symbol på sin sygdom, så andre kan se, at han kan have brug for en håndsrækning.

quote Så har man mulighed for at hjælpe den kunde, der måske har brug for hjælp.

Lone Harlev, sekretariatsleder, Folkebevægelsen For Et Demensvenligt Danmark

Men det er kun 20 procent af danskerne, der kender symbolet.

Derfor er Per Vogelsang taget i Føtex i Silkeborg - ikke for at handle, men for at dele information ud om demenssymbolet, som Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har sat i verden.

- Vi er glade for, at der er 20 procent, der kender demenssymbolet, men det er for få. Der er behov for, at vi alle sammen kender symbolet, for vi skal gerne møde de her mennesker med tålmodighed, siger Lone Harlev, der er sekretariatsleder i organisationen.

Demenssymbolet skal gøre danskerne opmærksomme på, hvornår de kan hjælpe en medborger.
Demenssymbolet skal gøre danskerne opmærksomme på, hvornår de kan hjælpe en medborger. Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Butiksansatte landet over skal kende til demenssymbolet

I denne uge er det national demensuge, og det store tema er at få udbredt kendskabet til demenssymbolet i detailhandlen.

Det skal nemlig være trygt for mennesker med demens at foretage helt almindelig hverdagsting som at handle dagligvarer, fastslår Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark.

Og derfor er Per Vogelsang, der selv lider af demens, blandt andet taget i Føtex for at uddele information. Han har også fået hjælp af Silkeborg Kommune, der er hoppet med på kampagnen.

Alle butikker i byens gågade har således fået udleveret en kuvert med oplysninger til personalet.

- Så har man mulighed for at hjælpe den kunde, der måske har brug for hjælp. Det kan være et lavpraktisk eksempel, som hvor de betaler henne, hvor kassen er henne, og hvordan de får varerne lagt op, siger Pia Østergaard, der er udviklingskonsulent i demensteamet i Silkeborg Kommune.

Demenssymbolet er gratis at få. Det kan blandt andet bestilles online eller fås via ens kommune.