Borgerlig opbremsning: - Vækst er godt, men den skal kontrolleres
Et befolkningstal, der stiger med rekordfart, blev diskuteret af spidskandidaterne til Pop Up Valg i Silkeborg. Nogle partier mener, at udviklingen går for stærkt.
Der er kommet rigtig mange nye borgere til Silkeborg Kommune de seneste fire år.
Befolkningstallet voksede i 2020 med 1462 indbyggere, hvilket er næsthøjeste vækst i Danmark.
Og mens andre midt- og vestjyske kommuner døjer med fraflytning og faldende børnetal, så er der nogle i Silkeborg, der mener, at udviklingen går for stærkt.
Det gælder blandt andet Ny Borgerliges spidskandidat Jan Beck-Nielsen, som til TV MIDTVESTs Pop Up Valg fra Silkeborg gjorde det klart, at han har fået nok af udviklingen i Silkeborg by.
Se hele debatten hos TV MIDTVEST.
- Vi skal stoppe for væksten i Silkeborg, men vi skal have væksten flyttet ud til omegnsbyerne. Vækst er godt, men den skal kontrolleres, sagde han.
Han anerkender byrådets arbejde med at få nye borgere til kommunen, men tilflytterne er skævt fordelt. For mange bosætter sig i Silkeborg by. Det gør efter hans opfattelse, at mængden af biler og husbyggeri er eksploderet i kommunens hovedby.
- Man har tilsyneladende været lidt på bagkant med at finde ud af, at de nye borgere også giver stigende trafikale problemer, sagde Jan Beck-Nielsen fra Ny Borgerlige.
Alternativets spidskandidat er enig i, at væksten i Silkeborg by er gået for stærkt.
- Jeg kan ikke forstå, at man har så travlt. Man kan ikke få de her nye indbyggere til byen hurtigt nok, sagde Lars Holstein fra Alternativet i debatten.
Han mener, ligesom Ny Borgerliges kandidat, at der kunne skabes interesse for at flytte ud i omegnsbyerne, hvis man stoppede for store byggeprojekter i Silkeborg by. Ude i omegnsbyerne har de nemlig brug for borgerne.
- De vil gerne have nye børn, så deres skoler kan bevares. De vil gerne have erhvervsliv. Så hvis man kan prøve at dirigere ved at lave nogle udstykninger ude i de områder, hvor man gerne vil have nye tilflyttere, så synes jeg, at vi som kommune skal prøve ilden af det, sagde Jan Beck-Nielsen fra Ny Borgerlige.
Venstre: - Vi skal glæde os over det
Den siddende Venstre-borgmester, Steen Vindum, var dog mere positiv over væksten i Silkeborg by. For 10 år siden var situationen ifølge ham stik modsat.
- Der skete intet i Silkeborg. Vi blev beskyldt for at være en soveby, og alle kranerne hang ude i Herning. Det hele var forfærdeligt. Lige nu går det rigtig godt og stærkt, og det synes jeg, vi skal tillade os at glæde os over, sagde han til TV MIDTVESTs Pop Up Valg.
Han anerkendte dog, at væksten har resulteret i, at trafikken i øjeblikket ikke glider, som den skal i midtbyen.
- Der er plads til forbedring, lad os bare sige det sådan, sagde Steen Vindum.
Ifølge Liberal Alliances spidskandidat er udviklingen også frem for alt, noget kommunen skal glæde sig over.
- Der er mange kommuner, der ikke oplever en vækst, og det er ikke sjovt for et byråd, at skulle sidde og udpege, hvilke skoler eller institutioner der skal lukke, sagde spidskandidat for Liberal Alliance, Ragnar-Gwyn Dixen.
Når man bygger mange nye boliger, bør man også tænke institutioner og infrastruktur med, lød det fra kandidaten.
- Man kan ikke køre en kampagne på at lade boligområder skyde op og så bagefter komme og sige, at det kommer bag på en, at der mangler infrastruktur og institutioner, sagde Ragnar-Gwyn Dixen.
Sund vækst som opskrift
Socialdemokratiets opskrift på, hvordan kommunen bedst skal udvikle sig fremover, er det partiets borgmesterkandidat Helle Gade i debatten kaldte 'sund vækst'.
- Det betyder, at når vi igangsætter en lokalplan, så igangsætter vi også at have styr på infrastrukturen og daginstitutionerne, skoler og i sidste ende plejehjem. Det er der helt sikkert plads til forbedringer på, og det kan vi efter 1. januar, sagde hun.
De initiativer, som hendes eget og de andre partier i byrådet har sat i søen i denne byrådsperiode for at håndtere befolkningstilvæksten, er ikke nok, lød det fra borgmesterkandidaten.
- Vores erhvervsliv råber på infrastrukturløsninger, som vi heller ikke har imødekommet endnu, så lad os kigge fremad og se den sunde vækst.