VIDEO: Sjælden næsehornsbaby født i Ree Park

For anden gang er det lykkedes dyreparken ved Ebeltoft at fremavle et af de udrydningstruede sorte næsehorn

Safariparken Ree Park på Djursland har gjort det igen: Fået det sjældne sorte næsehorn til at yngle i fangenskab. Mandag aften kom en ny næsehornsbaby til verden.

En lille hun, som ser sund og rask ud og dier hos sin mor.

Dyrepasserne har kun haft mulighed for at observere den lille ny. Det har ikke været muligt at undersøge hende endnu, fordi moderen er meget beskyttende over for sin baby. Og i øvrigt vejer et ton, så hende siger man ikke imod.

Moderen er næsehornet Bashira, som har vist sig at være en stabil forælder og en ren vinder i det internationale avlsarbejde, som Ree Park er en del af. Hun blev i januar 2015 mor til ungen Mandela, som hun stadig har tæt på sig og er meget omsorgsfuld overfor. 

 
  Foto: Ree Park

- Det er rigtigt glædeligt, at det er lykkedes igen, specielt når Bashira stadig har sin første unge, Mandela, tæt på. Dyrepasserne i parkens savanneafdeling er meget dedikerede, og stemningen i mandskabsrummet var da også som til en god fodboldkamp, da Bashiras fødsel blev fulgt på skærmen mandag aften, fortæller direktør Jesper Stagegaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Tidlig fødsel

Bashira er nu syv år gammel og i sin bedste alder, og hun er en rigtig god mor, som passer godt på sin kalv, fortæller Jesper Stagegaard.

 
  Foto: Ree Park

Et næsehorn er drægtig i 15 måneder, og det var forventet, at Bashira ville nedkomme i løbet af juni-juli måned, og dyrepasserne har i et stykke tid haft mere overvågning på Bashira, da hun ved Mandelas fødsel fødte tidligt i forhold til, hvad der var forventet.

quote Dyrepasserne i parkens savanneafdeling er meget dedikerede, og stemningen i mandskabsrummet var da også som til en god fodboldkamp.

Jesper Stagegaard, direktør, Ree Park

- Det er Bashiras anden kalv, og storebror, Mandela, er efterhånden blevet 2½ år gammel. Det er normalt den tid, hvor kalvene vænnes fra, men Bashira og Mandela er tæt knyttet, og det har krævet meget af dyrepasserne at sikre, at Mandela var tryg alene på savannen, så Bashira og Thabo kunne parre sig, fortæller den zoologiske have.

- Bashira reagerede på de mindste kaldelyde fra sin kalv, og hun er meget beskyttende overfor sit yngel. Det må dyrepasserne også sande i disse dage, da Bashira kun lader de dyrepassere, hun kender, komme tæt på, og det er helt på hendes præmisser.

Derfor har parkens personale også måttet gå på listesko for overhovedet at komme tæt nok på til at filme den lille ny lidt i smug.

Man frygter, at den lille kalv skal lide overlast, hvis moderen pludselig bliver ophidset og giver sig til at trampe rundt.

Det lille nye næsehorn har endnu ikke fået et navn. Men det er født med en vigtig opgave, nemlig at føre den truede dyreart videre.

 
  Foto: Ree Park

For det sorte næsehorn er stærkt udrydningstruet med kun knap 5.000 individer tilbage, og måske byder fremtiden på et liv i afrika.

For de zoologiske haver i avlssamarbejdet er med til at genintroducere næsehorn i naturen og en af Bashiras unger kan med tiden blive forsøgt sat tilbage i naturen i safariparken Karen Blixen Camp i Kenya.

Se Ree Parks video af næsehornsbabyen øverst i artiklen