Venter stadig på afklaring om salg: Ingen ved, hvornår de kan sige farvel til Rusland
Virksomheden Pindstrup Mosebrug har i over et år arbejdet på at stoppe al samarbejde med russerne. Det er ikke nogen nem proces.
"Først ville de blive - nu forlader virksomhed også Rusland".
Sådan skrev vi her på TV2 Østjylland den 8. april sidste år. Historien handlede om virksomheden Pindstrup Mosebrug fra Ryomgård, som producerer muldprodukter.
En del af deres aktiviteter foregår i Rusland, hvor de lige nu ifølge DR Nyheder har 150 ansatte - 100 færre end for et år siden. I marts 2022 lød udmeldingen på, at de ikke ville forlade Rusland ligesom mange andre virksomheder i kølvandet på invasionen af Ukraine, men måneden efter lød der altså anderledes toner.
Det er nu snart et år siden - men Pindstrup tjener stadig penge på sine aktiviteter i Rusland. Af regnskabet for 2021-2022 kan man se, at Pindstrup har hentet 27 millioner kroner igennem sine aktiviteter i det krigsførende land.
Russerne gør det svært at stoppe
Virksomheden har ikke ønsket at stille op til interview med TV2 Østjylland, men i et skriftligt svar fortæller Pindstrup Mosebrug, at de af forskellige årsager ikke kan svare på, hvornår deres russiske forbindelse stopper.
- På grund af de to godkendelsesprocesser i hhv. Danmark og Rusland er det ikke muligt at sige, hvornår salgsprocessen er gennemført. Det er særligt den russiske del, der er usikkerhed omkring, skriver Pindstrup med henvisning til, at Rusland som et modsvar på Vestens sanktioner har gjort det ekstra svært for blandt andet danske virksomheder at komme ud af sine aktiviteter i landet.
De har blandt andet indført en regel, der siger, at en nedlukning vil føre til "tvangsnationalisering" af virksomheden. Det betyder, at den russiske stat overtager hele forretningen kvit og frit.
Det svarer Pindstrup Mosebrug:
I det skriftlige svar, som TV2 Østjylland har fået fra virksomheden, står der blandt andet:
"Vi satte en salgsproces i gang i foråret 2022 for at afvikle aktiviteterne. Der er identificeret en køber, og der har i hele processen været, og er stadig, en god dialog."
"Salgsprocessen blev i sommeren 2022 bremset dels af Danmarks fortolkning af EU-sanktionerne, som betød, at det ville være en overtrædelse at sælge vores aktiviteter i Rusland. Dels af at Rusland som modsvar indførte regler om, at et salg skal godkendes af de russiske myndigheder."
"I løbet af efteråret er de russiske regler og krav kun blevet skærpet, hvilket har gjort salgsprocessen sværere og mere langtrukken."
"Pindstrup er ikke længere involveret i bestyrelsen og ledelsen i Rusland, så aktiviteterne kører helt selvstændigt, dvs. uden at Pindstrup har indflydelse på ledelsen og driften."
Det er altså fortsat Pindstrups plan at forlade landet. De bemærker, at alle deres produkter til salg herhjemme er produceret i Danmark eller Letland. Alt, hvad der produceres i Rusland sælges kun lokalt i Rusland.
I december åbnede de danske myndigheder op for, at hvis en virksomhed ønsker at sælge sine aktiviteter i Rusland, skal den søge om tilladelse hos Erhvervsstyrelsen, som kan godkende, at der sker en undtagelse i forhold til diverse sanktioner. Pindstrup udarbejdede herefter en ansøgning, som blev indsendt i februar 2023.
Det samme gjorde flere andre danske virksomheder, og tirsdag i denne uge meldte entreprenørvirksomheden Aarsleff med base i Viby ud, at de har solgt alle sine russiske forretninger. Det skrev de også i marts 2022 i en fondsbørsmeddelelse, at de ville gøre.