V: Vi behøver ikke blande os i børnenes mad

Venstre i Syddjurs Kommune vil ikke blande sig i menuen i kommunens børneinstitutioner

01:14

1 af 2

Borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V), mener ikke, at politikerne behøver at blande sig i hvilken mad, der bliver serveret i daginstitutionerne i kommunen.

Det fortæller han til TV 2 | ØSTJYLLAND i kølvandet på Dansk Folkepartis forslag om at bevare den danske kultur.

Dansk Folkeparti i Syddjurs Kommune vil have indført et regelsæt, der skal bevare den danske kultur. Derfor vil partiet have, at svinekød skal være en væsentlig del af den mad, som børnene får serveret i kommunens institutioner, ligesom halalslagtet kød skal forbydes.

DF'er: Derfor skal der gris på gaflen

- Jeg tror, at hele byrådet er enigt om, at vi skal værne om danske værdier, og at de fremmede, som kommer hertil, også skal tilpasse sig de danske forhold, men derfra og så til at begynde at lave svært håndterbart regler om det, der tror jeg slet ikke, at byrådet er enigt, siger Claus Wistoft.

Det er ikke et problem

Han mener ikke, at der er problemer i forbindelse med maden rundt om i institutionerne, og derfor skal byrådet heller ikke blande sig, om der er gris på gaflen eller ej.

- Hos os er det sådan, at vi faktisk slet ikke har madordninger. Vi har kun madordninger på én skole. Vi har det ikke i børnehaver, og vi oplever det ikke som noget praktisk problem overhovedet, og derfor synes jeg ikke, at vi skal begynde at sætte værnsregler op på forhånd, siger borgmesteren.

Frikadeller på menuen i Randers

Tidligere i år fik Dansk Folkeparti i samarbejde med Venstre i Randers Kommune gennemført et lignende forslag om svinekød i byens daginstitutioner.

Ny frikadellekrig kan bryde løs på Djursland efter forslag fra DF

- Jeg kan ikke stå til regnskab for, hvad de gør i Venstre i Randers. Jeg har fuldstændig tillid til, at vores personale rundt omkring i daginstitutionerne og på skolerne håndterer det her på ganske udmærket vis, uden at vi som kommunalpolitikere behøver at blande os i det, siger Claus Wistofte.

Lokalpolitikerne i Syddjurs Kommune skal behandle forslaget fra Dansk Folkeparti på et byrådsmøde den 30. marts. Men det er ikke det eneste sted i Østjylland, at politikerne skal tage stilling til blandt andet svinekød. Også hos naboerne i Norddjurs Kommune har Dansk Folkeparti stillet lignende forslag.

Øverst i artiklen kan du se interviewet med Claus Wistoft, og herunder kan du høre Per Dalgaard (DF) fortælle og bevæggrundene for forslagene.

HER ER DF'Ss FORSLAG:

1. Ingen institutioner må afskaffe danske traditioner, som altid har været gældende. Sådanne danske traditioner må ikke tilsidesættes ud fra et ønske om at tage hensyn til børn og forældre tilknyttet fremmede religioner.
2. Madkulturen i Norddjurs Kommunes institutioner er baseret på danske mad traditioner, hvorfor halalslagtet kød ikke tillades.

3. Madkulturen skal generelt afspejle danske traditionelle madvaner, hvori bl.a. svinekød er en væsentlig bestanddel, og som derfor efter behov serveres i de institutioner, der har madordninger. Krav om at svinekød ikke må serveres accepteres ikke.

4. Ingen institutioner må indføre andre fridage, end der er baseret på godkendte, danske fri- og helligdage.

5. Det accepteres ikke, at badeforhæng sættes op i en skoles baderum, eller at en svømmehal holder lukket på visse dage for danske borgere, blot for at borgere med tilknytning til ikke kristne religioner, kan anvende denne alene. Hygiejne og badetøjspåbud gælder alle.

6. Ved problemer i offentlige haller/svømmehaller/biblioteker indføres nul tolerance over for seksuel chikane, mobning og dårlig opførsel. Ved stigende problemer forlanges legimitation ved indgange, og potentielle ballademagere bortvises.

7. Kameraovervågning sættes i værk ved vedvarende problemer.