Unge: Elsk jeres dejligt uperfekte kroppe

Over hele landet arbejder elever i disse uger på at lære sig selv og andre unge at elske deres egne kroppe - uanset størrelse og facon.

02:32

Eleverne på Ryomgård Realskole fokuserer på temaet 'Elsk dig Selv'.

Er man utilfreds med sin krop, så trives man ofte dårligere generelt, det viser undersøgelser lavet af Sex & Samfund.

Blandt andet derfor er netop kropsidealer blevet temaet ved årets mediekonkurrence, som er arrangeret i samarbejde med Mary Fonden og Ligestillingsafdelingen i Udenrigsministeriet.

500 klasser dyster

Her skal 500 klasser, henover fem uger, dyste i nyheder og producere en avis eller et nyhedssite med integreret filmproduktion, artikelskrivning, sociale medier, blogging, research, reportage og interviews.

Læs også Mary siger nej til mobning

Mediekonkurrencen giver eleverne mulighed for at diskutere, hvordan unges selvbillede bliver påvirket udefra, og hvad det betyder at være sig selv, og det er emner der fylder meget blandt de unge.

Jeg håber, at arbejdet med emnet ’Elsk dig selv – krop og idealer’ vil gøre os bedre til at tale med hinanden om krop, udvikling, og hvordan vi har det

Konkurrencedeltager, 8. klasse, Vesterbro Ny Skole

 - Jeg håber, at arbejdet med emnet ’Elsk dig selv – krop og idealer’ vil gøre os bedre til at tale med hinanden om krop, udvikling, og hvordan vi har det, så man ikke skal gå rundt og føle et mega pres alene, lød det blandt fra en af eleverne på Vesterbro Ny Skole, da Mediekonkurrencen blev skudt i gang.

Ryomgård Realskole tager udfordringen op

Her i Østjylland har blandt andre Ryomgård Realskole kastet sig ind i den landsdækkende konkurrence. Her har 8.A og 8.B allerede godt gang i deres bidrag. Og her kender lærer Anne Lund Jensen alt for godt til det vrangbillede sociale medier ofte skaber i de unges hoveder.

Det man tror, at man skal leve op til, er faktisk komplet urealistisk.

Anne Lund Jensen, Dansklærer, Ryomgård Realskole

 - Der er mange unge mennesker i dag som er utilfredse med deres kroppe og gerne vil ligne noget som de slet ikke kan leve op til, forklarer hun og fortæller at det hænger rigtig meget sammen med at man, på de sociale medier, går ind og manipulerer med billeder, så det man tror at man skal leve op til faktisk er komplet urealistisk.

Læs også Unge fortæller ærligt om deres falske liv på sociale medier

Oline Krogh og Shauna Sørensen der begge går i 8.B føler ikke selv at de forsøger at fremstille sig selv anderledes end de er på de sociale medier, men de kender udemærket til den kamp der findes om at få mest mulig opmærksomhed

 - På facebook handler det meget om hvem der ser flottest ud på sit profilbillede, siger Oline Krogh og suppleres af klassekammeraten Shauna Sørensen som tilføjer, at det handler om hvem der får flest likes.

Selvom de helst ikke selv vil opfattes anderledes end de virkelig er, så betyder det alligevel lidt at få anerkendelse fra andre.

 - Men altså ikke så meget som det gør for mange andre mennesker, siger de grinende i kor.

De sociale medier påvirker selvopfattelsen

Ifølge Sex & Samfunds undersøgelse er næsten hver 10. elev i 7.-9. klasse er utilfreds med sin krop. 58 pct. svarer, at tilfredshed med kroppen præger selvværdet, og en tredjedel mener, at de vejer enten for meget eller for lidt. 

Læs også Twerking skal gøre kvinder klogere på deres krop

Meget af den skævvredne selvopfattelse stammer fra de sociale medier og Mediekonkurrencen giver eleverne mulighed for at diskutere, hvordan unges selvbillede bliver påvirket udefra, og hvad det betyder at være sig selv.

 - Mediekonkurrencen giver eleverne en god ramme for at sætte ord på tanker og oplevelser, som ellers kan være svære at tale om. Vi håber, at temaet kan give eleverne en oplevelse af, at det er vigtigt og modigt at turde at være sig selv, og at idealer ikke er noget, man skal efterleve, men noget man kan lade sig inspirere af, siger Helle Østergaard, direktør i Mary Fonden.