Undrende borgere: Ubehageligt ikke at vide, hvad vi drikker

Der er fundet pesticider i vandet på tre forskellige vandværker i Syddjurs Kommune. Det forarger borgerne i kommunen.

01:59

VIDEO: Signe Hansen er en af de borgere, der har haft vand med pesticidrester i vandhanerne

Et pesticid-stof, der tidligere blev brugt i forbindelse med dyrkning af roer, er blevet fundet på tre vandværker i Syddjurs Kommune. I ét af tilfældene er indholdet af stoffet over grænseværdien.

Det viser et svar fra kommunens Natur- og Miljøchef, Morten Hundahl, som byrådspolitiker Kim Lykke Jensen (SF) har modtaget. Stoffet går under navnet desphenyl-chloridazon og kan i høje koncentrationer være sundhedsskadeligt.

Det er træls og ikke spor rart ikke at vide, hvad det er, vi drikker

Signe Hansen, Ebdrup

- Det er træls og ikke spor rart ikke at vide, hvad det er, vi drikker, siger Signe Hansen, der bor i Ebdrup til TV2 ØSTJYLLAND.

På Ebdrup vandværk blev der fundet et indhold af stoffet over grænseværdien. Syddjurs Kommunes vandværker har i flere år fået analyseret deres vand for indhold af pesticider og nedbrydningsprodukter. Det kommer ovenpå flere fund af stoffet ved boringer i Fyn.

Kaster bolden videre

TV2 ØSTJYLLAND forsøgte i dag at få et interview med Ebdrup vandværk, men de ønskede ikke at stille op. De fortæller at de skal til et møde på kommunen i morgen for at finde ud af, hvordan de skal håndtere sagen.

Formanden for Natur- Teknik- og Miljøudvalget i Syddjurs Kommune, Per Dalgaard, kaster bolden videre til vandværkerne selv.

Læs også Pesticider truer drikkevand i Syddjurs: Fundet på tre vandværker

- Det er vandværkerne, der har ansvaret for at teste det vand, de hiver op af jorden. Det er ikke kommunens opgave, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Afgørende for krydset

For Signe Hansen kan vandværkets og kommunens løsning på problemet med vandet blive afgørende for, hvor hun sætter sit kryds til kommunalvalget. Hun vil gerne være sikker på, at det vand der kommer ud af vandhanerne i hendes hjem ikke indeholder skadelige stoffer.

Læs også Vandværk putter postevand på flaske for at beskytte grundvand

- Det er helt sikkert en af de ting, jeg vil se efter, når jeg skal finde ud af, hvor jeg sætter mit kryds. Jeg har både børn og mand, og vi vil gerne leve sundt og vide, at det vi putter i vores mund er godt for vores krop, siger hun.

Hvad er en grænseværdi?

En grænseværdi er et tal for den mængde af et givent stof, som drikkevand eller fødevarer maksimalt må indeholde.

I Danmark stiller vi meget strenge krav til vores drikkevand. Som udgangspunkt må der slet ikke være pesticider i drikkevandet, og grænseværdien for pesticider i drikkevand er fastsat med udgangspunkt i denne nul-tolerancepolitik.

Den lovmæssigt fastsatte grænseværdi for pesticidrester i drikkevand er 0,1 mikrogram/l, svarende til 1 g per 10 millioner liter vand.

Kilde: Vandcenter.dk