Troels Kløvedal er død

Søndag formiddag er kaptajn og forfatter Troels Kløvedal sovet ind

Troels Kløvedal blev 75 år gammel. Foto: Richard Sylvestersen - Ritzau Scanpix

Søndag formiddag er kaptajn og forfatter Troels Kløvedal sovet ind hjemme på sin gård i Gravlev på Djursland omgivet af samtlige sine fem børn og sin kone Else Marie.

Det bekræfter sønnen Mikkel Beha Erichsen overfor Politiken. Troels Kløvedal har i længere tid lidt af nerve-knoglesygdommen ALS. Han blev 75 år gammel.

Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret.

Mikkel Beha Erichsen, søn til Troels Kløvedal

- Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret, siger han til avisen.

Læs også VIDEO: Troels Kløvedals sidste rejse

Troels Kløvedal led af den uhelbredelige nervelidelse als og lungesygdommen bronkiektasi. Symptomerne på als mærkede han første gang i februar 2015.

27:34

VIDEO: Se TV2 ØSTJYLLANDs mindeprogram om Troels Kløvedal.

Luk video

Alle mine morgener på jorden

I hans seneste og også sidste bog 'Alle mine morgener på jorden' fortalte søfareren mere om, hvordan sygdommen påvirkede ham i dagligdagen.

Læs også Mikkel Beha: Min far så døden som noget smukt

- Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt. Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludseligt ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt, skrev Troels Kløvedal.

Tv-vært Mikkel Beha Erichsen har haft mange fantastiske stunder med sin far, Troels Kløvedal. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

Over for TV2 ØSTJYLLAND har han tidligere fortalt, at sygdommen var så hård ved ham, at han desværre ikke kom til at skrive flere bøger, selvom han gerne ville.

Læs også Trods livstruende sygdom: Troels Kløvedal fylder 75 år

- Jeg må desværre nok erkende, at jeg er for syg til at skrive en hel bog mere. Jeg har sværere og sværere ved at ramme tasterne på min Mac, skrev Troels i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

- Men var jeg ikke blevet syg af denne besynderlige sygdom ALS, som der ikke findes nogen behandling for selv her i 2018, havde jeg nok skrevet et par bøger mere, fortsatte han.

Troels Kløvedal ville gerne have skrevet flere bøger, men kunne ikke på grund af sygdommen. Foto: Betina Garcia - Scanpix

Troels Kløvedal-udstilling på Naturhistorisk Museum

Den sidste dag i oktober blev Troels Kløvedal-udstillingen "Frihedens Værksted" åbnet af kronprins Frederik på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

I løbet af de første tre uger, besøgte 7.000 museet i Aarhus Universitetspark for blandt andet at opleve udstillingen om den østjyske opdagelsesrejsende.

Læs også Kløvedal-udstilling: - Usædvanligt med så mange besøgende

Udstillingen er en blanding af fotos, videoer og kultur- og naturhistoriske ting, som Kløvedal har haft med hjem fra sine mange rejser med Nordkaperen. Man kan også opleve, hvordan Nordkaperen er indrettet under dæk.

01:43

VIDEO: Kronprins Frederik åbnede udstillingen 'Frihedens Værksted', der sætter ord og billeder på Troels Kløvedals mange rejser med Nordkaperen.

Luk video

I Kronprins Frederiks tale før åbningen sagde han blandt andet:

- Du har tryllebundet os igennem årtier. Mange har kunne mærke din passion for at sejle og leve og for at tage dig friheden. 

Kronprinsen har selv sejlet med Nordkaperen på Guldborgsund.

02:50

VIDEO: Hør museumsdirektør Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum fortælle om udstillingen "Frihedens Værksted".

Luk video

Udstillingen kan opleves på museet frem til den 8. september 2019.

Benådet med ridderkors

Da Troels Kløvedal var 73 år blev han benådet af Dronning Margrethe med ridderkorset af Dannebrogsordenen.

Ridderkorset blev dengang overrakt af konstreadmiral Nils Wang.

- Gennem sit forfatterskab, tv-serier, og utallige foredrag har Troels Kløvedal bragt den store verden ind i de danske stuer. Han har været en meget fornem ambassadør for sit land. Jeg har gennem de seneste mange år haft et tæt venskab med Troels, som jeg har lært at kende som et menneske, der udover at nære en stor kærlighed til livet og havet, også nærer en stor kærlighed til sit land, sagde kontreadmiral Nils Wang dengang i en pressemeddelelse.

Da Troels Kløvedal var 73 år, modtog han ridderkorset af Dannebrogsordenen. Foto: Finn Hageman

På togt med "Nordkaperen"

Da han sammen med nogle venner købte sejlskibet "Nordkaperen" i 1967, var det med det formål at rejse ud og se verden ved selvsyn for at se om det, der stod i aviserne, var sandt.

800-900 forskellige mennesker har i årenes løb være på togt med "Nordkaperen".

Troels Kløvedal købte sejlskibet "NordKaperen" i 1967. Foto: Arte Booking

Troels Kløvedal var gift fire gange og havde fem børn, hvoraf tre har valgt en karriere i medierne.

Det har de ikke fra fremmede, idet to af Troels Kløvedals søskende også er kendt i de sammenhænge. Det gælder radiovært og forfatter Hanne Reintoft og tidligere tv-direktør i DR Bjørn Erichsen.

28:33

VIDEO: I 2015 mødte TV2 ØSTJYLLAND Troels Kløvedal på hans firlængede bindingsværksgård på Djursland. Det var i programmet 'Mit andet jeg'. Det kan du se her.

Luk video

Troels Kløvedals liv

1943

Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 

1958

Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 

1960

I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 

1966

Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 

1967

I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

 

1968

Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 

1970

I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 

1977

I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 

1978

Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 

2002

Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 

2010

Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 

2013

I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

 

2015

Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

- Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 

2016

I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

 

Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

- Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 

2017

Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

- Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.

 

Kilde: TV2 DANMARK