Troels Kløvedal er død

Søndag formiddag er kaptajn og forfatter Troels Kløvedal sovet ind

Søndag formiddag er kaptajn og forfatter Troels Kløvedal sovet ind hjemme på sin gård i Gravlev på Djursland omgivet af samtlige sine fem børn og sin kone Else Marie.

Det bekræfter sønnen Mikkel Beha Erichsen overfor Politiken. Troels Kløvedal har i længere tid lidt af nerve-knoglesygdommen ALS. Han blev 75 år gammel.

quote Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret.

Mikkel Beha Erichsen, søn til Troels Kløvedal

- Han sov ind så stille og roligt og fredeligt, som han havde ønsket sig. Og som han havde frygtet, at han ikke skulle komme til, fordi den sygdom godt kan betyde, at man ikke kan trække vejret, siger han til avisen.

Troels Kløvedal led af den uhelbredelige nervelidelse als og lungesygdommen bronkiektasi. Symptomerne på als mærkede han første gang i februar 2015.

VIDEO: Se TV2 ØSTJYLLANDs mindeprogram om Troels Kløvedal.

Alle mine morgener på jorden

I hans seneste og også sidste bog 'Alle mine morgener på jorden' fortalte søfareren mere om, hvordan sygdommen påvirkede ham i dagligdagen.

- Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt. Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludseligt ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt, skrev Troels Kløvedal.

Tv-vært Mikkel Beha Erichsen har haft mange fantastiske stunder med sin far, Troels Kløvedal.
Tv-vært Mikkel Beha Erichsen har haft mange fantastiske stunder med sin far, Troels Kløvedal. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

Over for TV2 ØSTJYLLAND har han tidligere fortalt, at sygdommen var så hård ved ham, at han desværre ikke kom til at skrive flere bøger, selvom han gerne ville.

- Jeg må desværre nok erkende, at jeg er for syg til at skrive en hel bog mere. Jeg har sværere og sværere ved at ramme tasterne på min Mac, skrev Troels i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

- Men var jeg ikke blevet syg af denne besynderlige sygdom ALS, som der ikke findes nogen behandling for selv her i 2018, havde jeg nok skrevet et par bøger mere, fortsatte han.

Troels Kløvedal ville gerne have skrevet flere bøger, men kunne ikke på grund af sygdommen.
Troels Kløvedal ville gerne have skrevet flere bøger, men kunne ikke på grund af sygdommen. Foto: Betina Garcia - Scanpix

Troels Kløvedal-udstilling på Naturhistorisk Museum

Den sidste dag i oktober blev Troels Kløvedal-udstillingen "Frihedens Værksted" åbnet af kronprins Frederik på Naturhistorisk Museum i Aarhus.

I løbet af de første tre uger, besøgte 7.000 museet i Aarhus Universitetspark for blandt andet at opleve udstillingen om den østjyske opdagelsesrejsende.

Udstillingen er en blanding af fotos, videoer og kultur- og naturhistoriske ting, som Kløvedal har haft med hjem fra sine mange rejser med Nordkaperen. Man kan også opleve, hvordan Nordkaperen er indrettet under dæk.

VIDEO: Kronprins Frederik åbnede udstillingen 'Frihedens Værksted', der sætter ord og billeder på Troels Kløvedals mange rejser med Nordkaperen.

I Kronprins Frederiks tale før åbningen sagde han blandt andet:

- Du har tryllebundet os igennem årtier. Mange har kunne mærke din passion for at sejle og leve og for at tage dig friheden. 

Kronprinsen har selv sejlet med Nordkaperen på Guldborgsund.

VIDEO: Hør museumsdirektør Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum fortælle om udstillingen "Frihedens Værksted".

Udstillingen kan opleves på museet frem til den 8. september 2019.

Benådet med ridderkors

Da Troels Kløvedal var 73 år blev han benådet af Dronning Margrethe med ridderkorset af Dannebrogsordenen.

Ridderkorset blev dengang overrakt af konstreadmiral Nils Wang.

- Gennem sit forfatterskab, tv-serier, og utallige foredrag har Troels Kløvedal bragt den store verden ind i de danske stuer. Han har været en meget fornem ambassadør for sit land. Jeg har gennem de seneste mange år haft et tæt venskab med Troels, som jeg har lært at kende som et menneske, der udover at nære en stor kærlighed til livet og havet, også nærer en stor kærlighed til sit land, sagde kontreadmiral Nils Wang dengang i en pressemeddelelse.

Da Troels Kløvedal var 73 år, modtog han ridderkorset af Dannebrogsordenen.
Da Troels Kløvedal var 73 år, modtog han ridderkorset af Dannebrogsordenen. Foto: Finn Hageman

På togt med "Nordkaperen"

Da han sammen med nogle venner købte sejlskibet "Nordkaperen" i 1967, var det med det formål at rejse ud og se verden ved selvsyn for at se om det, der stod i aviserne, var sandt.

800-900 forskellige mennesker har i årenes løb være på togt med "Nordkaperen".

Troels Kløvedal købte sejlskibet "NordKaperen" i 1967.
Troels Kløvedal købte sejlskibet "NordKaperen" i 1967. Foto: Arte Booking

Troels Kløvedal var gift fire gange og havde fem børn, hvoraf tre har valgt en karriere i medierne.

Det har de ikke fra fremmede, idet to af Troels Kløvedals søskende også er kendt i de sammenhænge. Det gælder radiovært og forfatter Hanne Reintoft og tidligere tv-direktør i DR Bjørn Erichsen.

VIDEO: I 2015 mødte TV2 ØSTJYLLAND Troels Kløvedal på hans firlængede bindingsværksgård på Djursland. Det var i programmet 'Mit andet jeg'. Det kan du se her.

Troels Kløvedals liv