Strid på jobcenter

Kommunalansatte i oprør over privat jobfirma

Den er helt gal på det kommunale jobcenter i Syddjurs. En lægekonsulent er angiveligt blevet fyret efter at have kritiseret kommunens samarbejde med et privat jobfirma.

En teamleder er blevet forflyttet og andre medarbejdere er blevet truet til tavshed. Det skriver Avisen.dk

Arbejdsklimaet på jobcenteret er så anstrengt, at der er indkaldt til fredsforhandlinger med medarbejderne og deres fagforeninger.

- Der hersker utryghed og frustration blandt de ansatte, fordi tillidsrepræsentanter er blevet kaldt til orden, når de har påpeget problemer, fortæller Hans-Henrik Hansen, der er formand for HK/Kommunal i Østjylland, til Avisen.dk.

Afgørelse "klart ulovlig"
Stridens kerne er de private jobfirmaer Institut for Serviceudvikling og Varda Jobservice - tilsammen kaldet ISU/Varda, som har varetaget en del af kommunens forvaltning af sygedagpengesager.

Avisen.dk kunne i november afsløre, at ISU/Varda i flere tilfælde har truffet afgørelser om lukning af borgeres sygedagpenge. En praksis, som ifølge eksperter i socialret er "klart ulovlig".

Siden er oprøret på jobcenteret brudt ud i lys lue. I en række artikler i Århus Stiftstidende kritiseres samarbejdet med ISU/Varda.

- Der har hersket uklarhed om kompetencefordelingen mellem jobcenterets ansatte og de private jobkonsulenter. Og det har skabt bekymring for, om retssikkerheden overholdes, og om der forekommer vilkårlighed i sagsbehandlingen, siger Hans-Henrik Hansen.

En ekstra fortjeneste
Jobfirmaerne får ekstra fortjeneste, når de hjælper kommunen med at nedbringe udgifterne til sygedagpenge.

Ifølge Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet, kommer sagsbehandlingen dermed i højere grad til at handle om profit end hensynet til borgeren. 

- Derfor er det meget betænkeligt, at man indgår den slags samarbejder, siger hun til Avisen.dk.

Kilder har over for Århus Stiftstidende tilkendegivet, at de private konsulenter fra Varda haster sager i gennem for at tjene penge.

En medarbejder oplevede ifølge avisen en markant stigning i antallet af sager i slutningen af 2011, som ifølge medarbejderen handlede om, at tjene så mange penge som muligt for at give Varda et godt regnskab for 2011.

Kommune: Er fuldt lovligt
Syddjurs Kommune fastholder, at samarbejdet med ISU/Varda er fuldt lovligt. Og afviser, at der er tale om mytteri på jobcenteret.

- Der er 81 medarbejdere, og vi kan konstatere, at enkelte har været uenige i den måde, som vi har arrangeret samarbejdet med ISU/Varda på, siger Jørgen Andersen, der er direktør for Beskæftigelses- og Socialafdelingen.

Men kan du forstå, hvis det kniber med tilliden til, at Syddjurs Kommune behandler sygedagpengesager på et korrekt og sagligt grundlag?

- Nej. Der er enkelte borgere, som mener at have oplevet noget, der ville have været anderledes, hvis kommunens sagsbehandlere havde haft deres sag. Men det tror jeg ikke, at det havde været, siger Jørgen Andersen.

Hos ISU/Varda beskriver indehaver Emil Raun stormvejret omkring hans jobfirma som 'utrolig træls'. 

- Vi har begået fodfejl, det er fuldstændig rigtigt, men det er jo ikke noget, der som sådan har haft betydning for sagsbehandlingen. Men nu kører der en fornuftig dialog, og vi henviser til kommunens udmelding om, at de fortsat støtter op om vores arbejde, siger han.

Kilde: Avisen.dk