Sprængfarligt kemikalie fundet på historisk herregård

Ambulance, politi, brandvæsen og ammunitionsrydningstjenesten blev onsdag sendt til Kalø Hovedgård på Djursland.

Kalø Hovedgård er flere hundrede år gammel og huser i dag blandt andet Institut for Bioscience på Aarhus Universitet. Foto: Øxenholt foto

En medarbejder fra Aarhus Universitets afdeling på Kalø Hovedgård i Rønde fandt i dag et sprængfarligt stof i et hjørne af deres kontor.

Det fortæller Flemming Skov, der er viceinstitutleder på Institut for Bioscience, der holder til i bygningen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Fem brande i Aarhus i nat: Politiet formoder de er påsatte

Kemikaliet, der blev fundet, hedder picrinsyre, og det er formentlig 15-20 år siden, at det er blevet brugt. Oprindeligt var det flydende, men da medarbejderen fandt det, var det tørret ind, og derfor gik medarbejderne i alarmberedskab.

- Det er ufarligt, men hvis det tørrer ind, bliver det til krystaller, og de er stærkt sprængfarlige, siger Flemming Skov til TV2 ØSTJYLLAND.

Fakta om picrinsyre

Picrinsyre blev tidligere benyttet til gulfarvning af uld, silke og læder. Under 1. Verdenskrig anvendtes det som sprængstof i stor målestok. Dets korroderende egenskaber og ustabilitet er årsag til, at det er blevet erstattet af andre stoffer.

 

Kilde: Den store danske

Udramatisk rydning

Der var 12-15 personer til stede i bygningen, der er mere end 300 år gammel, og de blev alle evakueret. Politi, brandvæsen, ambulance og ammunitionsrydningstjenesten ankom derefter til stedet.

00:21

Videoen er optaget på stedet i dag. FOTO: Øxenholt Foto

Luk video

Østjyllands Politi bekræfter, at de var til stede, og at kemikaliet er blevet fjernet af ammunitionsrydningstjenesten.

Det forløb stille og roligt.

Jens Rønberg, vagtchef, Østjyllands Politi

De kalder, på trods af mængden af udrykningskøretøjer, situationen helt udramatisk.

Dukker ting op

- Det forløb stille og roligt. Men til alle sådanne hændelser, selvom det ser fredeligt ud, opstiller vi den her sikkerhed, hvor brandvæsen, politi, ambulance og EOD (ammunitionsrydningstjenesten) bliver tilkaldt, siger vagtchef Jens Rønberg fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 25-årig blev dræbt i Tilst - tre mænd varetægtsfængslet

Viceinstitutlederen tager også dagens oplevelser stille og roligt, og siger, at han ikke var nervøs. 

- Man skal trampe på det eller ryste det, for at der skulle ske noget, siger Flemming Skov og tilføjer, at der har været aktiviteter på herregården i 75 år, og nogle gange dukker der nogle ting op, som ikke har været brugt længe.