Sjældent næsehorn født i dyrepark – den første måned er kritisk

Et sjældent sort næsehorn blev født i Ree Park på Djursland søndag aften.

02:43

VIDEO: Der blev søndag født endnu et eksemplar af stærkt truede sorte næsehorn i Ree Park ved Ebeltoft. Video: Ree Park

Det sorte næsehorn er stærkt truet, og derfor er det altid en stor sejr, når der fødes en ny kalv af arten. Søndag aften skete lige netop det i Ree Park ved Ebeltoft.

Hunnen Bashira fødte uproblematisk en livskraftig, sund og rask han-kalv på 52 kg. Alligevel skal dyrepasserne være ekstra påpasselige den kommende tid.

Læs også Fra Djursland til Afrika: Næsehornet Mandela på vej til frihed

- Den første måned efter fødslen er kritisk. Vi skal holde øje med båndet mellem mor og kalv, om der er gang i mælkeproduktion, og om kalven kommer fysisk til skade, siger direktør i Ree Park, Jesper Stagegaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi skal minimere stress og skabe totalt ro. Bashira kan være særligt aggressiv og reagere voldsomt ved nye lyde, og det kan gå ud over kalven.

Jesper Stagegaard, direktør, Ree Park

Dyrepassernes vigtigste opgave bliver ifølge direktøren at sikre fuldstændig ro og en hverdag så normal som mulig for mor og den nyfødte.

Der vil være ekstra overvågning i stalden, så en potentiel ændret adfærd bliver opdaget i tide.

Ingen stress og uro

- Vi skal minimere stress og skabe totalt ro. Bashira kan være særligt aggressiv og reagere voldsomt ved nye lyde, og det kan gå ud over kalven, fortæller Jesper Stagegaard.

Kalven er Bashiras tredje. Tidligere er det ulykkeligvis gået galt med den anden kalv, Shaya, som døde kun to måneder gammel i september 2017.

Læs også Grædefærdig dyrepasser gav næsehorn farvelkys

Den første kalv, Mandela, er derimod en lykkelig fortælling. I november blev han sendt afsted til udsættelse i nationalparken Akagera National Park i Rwanda.

- Det er det, som det hele handler om. Med Mandela var det den ultimative ring, som sluttede. Formålet med at have dyr i fangenskab er jo formidling og at bevare arten, siger direktøren.

Det nye næsehorn vejer med sine 52 kg over gennemsnittet for nyfødte. Foto: Ree Park

Hver gang er en sejr

Håbet med det seneste næsehornsskud på stammen er da således også at styrke den i forvejen pressede bestand af arten.

- Hver gang der bliver født et sort næsehorn, er det en sejr. Man kan tælle på én hånd, hvor mange fødsler der er i Europa om året, fortæller Jesper Stagegaard.

Jeg har kendt ham, siden han blev født nytårsmorgen for snart fire år siden. Det er som at sende sin unge fra reden. Det er utrolig følelsesladet.

Nicklas Gotfredsen, dyrepasser, i november

Udfordringen med det sorte næsehorn er ud over den lave bestand, at det kan være svært at få hanner og hunner til at fungere sammen og parre sig.

Dyrepasserne i Ree Park arbejder med at få næsehornene til at klikke, og når så det lykkes, at der fødes kalve, og de i sidste ende kommer tilbage til Afrika, er der stor glæde i parken.

Utrolig følelsesladet

Det var således også tilfældet i november sidste år, hvor Mandela begav sig ud på rejsen fra Djursland til Rwanda.

- Jeg har kendt ham, siden han blev født nytårsmorgen for snart fire år siden. Det er som at sende sin unge fra reden. Det er utrolig følelsesladet, sagde dyrepasser Nicklas Gotfredsen fra Ree Park til TV2 ØSTJYLLAND. 

Her ses Mandela, da han var en ung næsehornskalv. Foto: Ree Park

Det er dog ikke en smal sag at flytte et næsehorn.

- Det er en meget stor, international koordineret operation, hvor en lang række organisationer skal godkende projektet. Det er der blevet arbejdet på i flere år, sagde Jesper Stagegaard til TV2 ØSTJYLLAND.

00:21

VIDEO: Det var en grædefærdig dyrepasser, der i november sendte Mandela mod Afrika.  Video: Ree Park

Luk video

Skal først til Tjekkiet

Inden det knap fire år gamle næsehorn kan sættes løs i naturparken, skal Mandela først tilbringe nogle måneder i en stor tjekkisk naturpark.

Her skal han vænne sig til at være sammen med de fire andre næsehorn, der skal være hans følgesvende til Afrika.

Læs også Næsehornet Mandela vandt folks hjerter - og sin dyrepassers arm

Mandela og co. bliver i juni i år sat ud i Akagera National Park i Rwanda, og dyrepasser Nicklas Gotfredsen ved godt, hvor han kommer til at tilbringe sin sommerferie.

- Min opsparing kommer til at gå til en ferie i Afrika. Jeg skal helt klart ned at følge op på ham, og vi tager også derned, når han bliver rykket fra Tjekkiet til Afrika, sagde Nicklas Gotfredsen i november.

Det sorte næsehorn

- Det sorte næsehorn er kategoriseret som stærkt truet på EEP (European Endangered Species Programs) liste. Bestanden anslås at være under 5.000 individer tilbage i naturen.

 

- Ree Park Safari har, som den eneste zoo i Skandinavien, sort næsehorn, og parken har i øjeblikket to avlsdyr af slagsen, som begge er dyr født og opvokset i Europa.


- Mandela, Bashiras første kalv fra 2015, bliver i juni måned sat ud i et naturreservat i Rwanda. Han befinder sig i øjeblikket i Zoo Dvur Kralove i Tjekkiet, inden han sammen med 4 andre sorte næsehorn rejser mod Afrika i juni måned.

 

- Næsehorn føder en kalv ad gangen, og de går drægtige i 15 måneder, og kalven vejer normalt 20-25 kilo ved fødslen. Næsehorn kan blive 30 – 35 år i naturen og op til 49 år i fangenskab. Hunnen bliver kønsmoden, når den er omkring 5 – 7 år gammel og hannen lidt senere.

 

- I 2019 ankommer endnu en ung næsehornskvie til Ree Park Safari, som skal indgå i parkens internationale avlsarbejde for bevarelse af det truede sorte næsehorn.

 

Kilde: Ree Park