Se videoen: 45 alpacaer var samlet til stort show

Mange har glæde af de bløde alpacaer, der blev vist frem til alpacashow i Rønde.

De er bløde og pelsede, og så kan de få det til at krible i fingrene på de fleste efter at klø dem på den lange hals.

Alpacaerne er et husdyr i fremgang, og det kan de også mærke i Dansk Lama og Alpaca Forening, der denne weekend holdt sit årlige show på Stald Birkegården ved Rønde.

Her var 45 dyr samlet for at deltage i kåringer og agilitybanen. En af dem var den lysebrune alpaca Isabel, der nysgerrigt trippede rundt om sin ejer, Gitte Manby Kjær.

Alpaca udenfor

Isabel er trænet til at komme gennem agilitybanen, fordi træningen også gør det nemmere at pleje hende eller for eksempel klippe negle. Men dyret har også vist sig at gøre en stor forskel for sin ejer.

 - Man kommer helt ned i tempo, og hvis man har trælse tanker, forsvinder de bare. Der er ikke noget mere afstressende end at gå en tur med dem, siger Gitte Manby Kjær.

- Nu har jeg været stresssygemeldt, og jeg synes, Isabel har hjulpet mig. Man har ikke de der 117 tanker oppe i hovedet, når man er sammen med alpacerne, så bruger jeg energien på at kigge på dem.

Blev alpacaavler ved et tilfælde

Isabel og Gitte Manby Kjær bor på Alpacagården i Andkær nær Vejle, hvor de i alt har 12 alpacaer. Men faktisk var det lidt et tilfælde, at dyrene kom til gården. 

- Det er egentlig kommet lidt som en joke hjemme hos os. Min søn synes, det kunne være sjovt at have en elefant eller en giraf. Men så foreslog min datter en alpaca, og så gik det lige pludselig stærkt, siger Gitte Manby Kjær.

Brun alpaca


Isabel og Gitte Manby Kjær på vej rundt på agilitybanen.
Isabel og Gitte Manby Kjær på vej rundt på agilitybanen.

Lige nu er de 12 alpacaer hyggedyr, men Gitte Manby Kjær og hendes mand er begge pædagoger og håber på sigt at kunne have dem med ud til institutioner.

- De kan lære en at komme helt ned i tempo og ikke lave pludselige bevægelser. Og så bliver man jo bare glad af at se på en alpaca, siger Gitte Manby Kjær.

Bruges til uld og terapi

Alapcaen stammer oprindeligt fra Sydamerika og er især blevet fremavlet som ulddyr, da alpacauld har høj kvalitet. 

Men flere steder bruges den også som fødevare, til at afgræsse kuperede områder og som terapidyr. 

Og så er det blevet mere almindeligt at træne dem, så de kan gå i grime på eksemplvis en agility-bane, som man også så til alpacashowet i Rønde. 

Her viste det sig også, at den lysebrune Isabel ikke kun er god til at få sin ejer til at slappe af. Hun løb også med sejren på agilitybanen.

Alpacavinder