SAS og piloter genoptager forhandlinger om ny aftale

Søndag morgen har SAS genoptaget forhandlinger med piloter om ny overenskomst. Deadline er mandag middag.

SAS har genoptaget forhandlingerne om en ny overenskomst med flere af flyselskabets piloter.

Det skriver nyhedsbureauerne NTB og TT.

Parterne håber at kunne finde frem til en løsning inden mandag klokken 12. For ellers kan det betyde, at cirka 1.000 af SAS' piloter går i strejke.

De 1.000 piloter er ansat i SAS moderselskab, SAS Scandinavia. De har varslet strejke, fordi de ikke er tilfredse med deres tilbudte løn- og arbejdsbetingelser i SAS.

Derudover er piloterne utilfredse med, at SAS i stedet for at genansætte gamle SAS-piloter prioriterer at ansætte nye piloter på billigere overenskomster i de to datterselskaber SAS Link og SAS Connect.

SAS har afgange til København fra Aarhus Airport. De letter indtil videre stadig.

Lørdag formiddag, hvor parterne oplyste, at de ville fortsætte forhandlingerne frem til og med mandag klokken 12, var der håb om at kunne lande en aftale.

Det sagde Keld Bækkelund Hansen, der er forhandlingsleder i Dansk Metal, og som er med til forhandlingerne på vegne af piloterne.

- Luftfartsbranchen er kompliceret, og derfor har vi brug for ekstra tid til at få driblet den i mål.

- Vi gør alt, hvad vi kan. Der er ikke noget, der er helt i mål, før bolden er over stregen.

- Vi er enige om de store ting, men ikke i mål. Vi vil gøre alt for, at vi får et gennembrud, sagde Keld Bækkelund Hansen til TV 2.

Vil påvirke en betydelig del af flyvninger

Hvis det ikke lykkes parterne at lande en aftale inden mandag klokken 12, så er der mulighed for at vælge at udskyde deadline og fortsætte forhandlingerne. Det er allerede sket tre gange inden for den seneste uge.

En anden mulighed er, at piloterne vælger at strejke. Det vil betyde, at en betydelig del af SAS' flyvninger vil blive ramt af forsinkelser eller aflysninger.

Piloter i SAS Link og SAS Connect er imidlertid ikke en del af strejkevarslet og vil fortsætte deres arbejde. Derfor vil SAS fortsætte med at kunne flyve.

TV2 ØSTJYLLAND besøgte Aarhus Lufthavn i går, 2. juli. Her håber direktøren snart på en slutning på konflikten. Se hele indslaget herunder: 

Selvom en eventuel strejke blandt SAS-piloter ikke umiddelbart vil påvirke Aarhus Lufthavn, så holder man skarpt øje med risikoen for afledte konsekvenser.