Psykisk vold: Medarbejdere udsættes for chikane og trusler
'Rewilding Mols' er en kontroversiel størrelse, og det går udover medarbejderne, viser en aktindsigt, TV2 Østjylland har modtaget.
Fritgående heste og køer i naturbeskyttelsesprojekter kan sætte sindene i kog i en grad, så det ender med psykisk vold og sabotage.
Det oplever medarbejderne i forskningsprojektet 'Rewilding Mols' på Molslaboratoriet i Mols Bjerge i en sådan grad, at Arbejdstilsynet nu er involveret.
Ved du noget?
TV2 ØSTJYLLAND vil gerne høre fra dig. Skriv til os på redaktion@tv2oj.dk eller klik her:
I en kommende handlingsplan mellem Arbejdstilsynet og Naturhistorisk Museum Aarhus, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, beskrives det, hvordan medarbejderne på 'Rewilding Mols' i en årrække har oplevet sabotage, trusler og chikane.
- Det handler om ulovlig fodring af heste og kreaturer på de indhegnede arealer, men i særlig grad også om den chikane og trusler som medarbejderne på Molslaboratoriet udsættes for på matriklen via videooptagelser af medarbejderne, overflyvning med drone, ulovlig indtrængen i hovedbygningen samt overfusning og nedgørelse af medarbejderne, står der i handlingsplanen dateret 21. marts.
Sker både ansigt til ansigt og på sociale medier
Ifølge handlingsplanen bliver medarbejderne udsat for overfusning og nedgørelse via mails, sms'er, over telefon og ansigt til ansigt.
Endelig oplever medarbejderne, ifølge handlingsplanen, at chikanen bliver løftet ud på sociale medier, hvor medarbejderne også trues, udskammes og forhånes med billeder, video og lydklip.
Sabotagen består, ifølge Naturhistorisk Museum, i ulovlig fodring af heste og kreaturer på indhegnede arealer.
Mange års konflikt
Rewilding Mols blev etableret i 2016, hvor kvæg og heste blev sat ud på et 120 hektar stort område i Mols Bjerge, hvor de ifølge Molslaboratoriet ”lever så vildt som overhovedet muligt”.
Men projektet løb hurtigt ind i modvind fra dyreaktivister, der mener, at der er tale om dyrplageri, da dyrene efter deres opfattelse ikke passes og fodres, som de skal.
Vi har en rigtig positiv dialog, arbejdsmøder og en handlingsplan undervejs
Aktivisterne beskylder Molslaboratoriet for vanrøgt og har talrige gange taget sagen i egen hånd og er kørt ud med foder til dyrene.
Men ifølge ledelsen på Naturhistorisk Museum har nogle af aktivisterne altså også taget andre midler i brug i deres kamp mod projektet. Handlingsplanen afslører således, at Molslaboratoriet de seneste to år er blevet politianmeldt utallige gange, og at politiet derfor har været på besøg 14 gange for at undersøge anmeldelserne, der, ifølge Naturhistorisk Museum selv, har været grundløse.
Overfaldsalarmer kan komme på tale
Konflikten i Mols Bjerge er angiveligt også gået i hårdknude.
I hvert fald fremgår det, at udfordringen med chikane, trusler og sabotage nok ikke kan fjernes. Derfor har Naturhistorisk Museum i samarbejde med Arbejdstilsynet iværksat en række tiltag med det mål, at 'det skal være sikkert og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt at gå på arbejde i Molslaboratoriet'.
Her fremgår det blandt andet, at ledelsen overvejer at anskaffe overfaldsalarmer til de ansatte.
Tiltag der skal hjælpe medarbejderne
Her er eksempler på de tiltag, der skal gøre det forsvarligt for medarbejderne at passe deres arbejde:
Minimering af konfrontation med modstandere:
I det åbne på arealerne kører man væk og kommer først tilbage senere.
Uden for bygningerne afslås oplæg på konfrontation om man søger indendørs.
Ved indtrængen i bygningerne afslås konfrontation, og man tilkalder hjælp fra kollega, hvis der er en tæt på, ellers tilkaldes hjælp fra politiet via opkald på 114.
Søg evt. bag en låst dør - i et værelse eller på et kontor.
Det overvejes om de direkte berørte medarbejdere skal udstyres med en overfaldsalarm.
Minimering af udskamning og forhånelse på sociale medier:
Man følger ikke med i diverse facebook grupper.
Man kommenterer ikke opslag på sociale medier vedrørende ”Rewilding Mols”.
Kilde: Handlingsplan for Håndtering af psykisk vold udøvet af modstandere af "Rewilding Mols"
TV2 Østjylland har kontaktet direktøren for Naturhistorisk Museum Aarhus, Bo Skaarup, for en kommentar til handlingsplanen.
- Vi har en rigtig positiv dialog, arbejdsmøder og en handlingsplan undervejs, siger han.
Bo Skaarup oplyser videre, at det er ledelsen på Naturhistorisk Museum, der har kontaktet Arbejdstilsynet, og at der, ifølge ham, er tale om et arbejdsdokument og ikke en endelig aftale mellem museet og Arbejdstilsynet, hvorfor han ikke kan gå i detaljer og kommentere på indholdet af handlingsplanen på nuværende tidspunkt.
Han oplyser også, at dialogen om det psykiske arbejdsmiljø på Molslaboratoriet blev indledt, da Arbejdstilsynet i fjor var på besøg i forbindelse med en sag, hvor medarbejdere måtte håndtere og fjerne et antal tyrekalve, som forgreb sig på to køer, som sad fast i mudder.
Det besøg handlede om medarbejdernes fysiske sikkerhed, men gav altså anledning til en snak om, hvad der ellers præger arbejdsmiljøet.
- Som i en landbrugsbedrift skal vi sørge for medarbejdernes fysiske sikkerhed, men der er jo også tale om en psykisk belastning. Psykisk vold er jo ikke noget, vi oplever til hverdag. Men det gør vi så i denne sammenhæng, siger museumsdirektør Bo Skaarup.
Bo Skaarup forventer, at Naturhistorisk Museum Aarhus kan indgå en endelig aftale med Arbejdstilsynet i april.
- Det forventer vi helt klart, siger han til TV2 Østjylland.
Naturhistorisk Museum har selv, står der i dokumentet, foretaget politianmeldelser.
I udkastet til handlingsplanen er det angivet, at det er 'udvalgte borgere', som står bag det, Molslaboratoriet opfatter som chikane.
Det fremgår ingen steder, hvem det konkret drejer sig om.