Privat fotograf overvågede polsk par - nu er de anholdt

Private borgere er i stigende grad begyndt at udføre opgaver, der minder om politiarbejde

01:26

Private borgere er begyndt at tage sagen i egen hånd, når de oplever ulovligheder.

Senest lykkedes det forleden en privat fotograf at afsløre et par polske indbrudstyve, der formentlig havde flere indbrud på samvittigheden.

Her blev Per Øxenholt gjort opmærksom på en mistænkelig polsk lastbil ved Dejret på Djursland. Derfor besluttede han sig for at overvåge den.

De skal ikke gå og stjæle vores ting, det er bund irriterende, at vi ikke kan have vores ting i fred.

Per Øxenholt, fotograf

- Det kører jeg ud og kigger på. Og observerer i en times tid. Så pludselig kører han hen mod mig, og så tænker jeg at nu skal jeg nok bankes, siger Per Øxenholt til TV2 ØSTJYLLAND.

Men lastbilen kører videre hen til et andet sommerhus.

- Og det kørte jeg så om og kiggede på og kunne se at de læssede en masse ting om i bilen. Så var jeg godt klar over at det ikke var helt legalt det de lavede, siger Per Øxenholt og vælger at fortsætte forfølgelsen og ringe til politiet. 

Læs også DF: Reglerne gør den kriminelle til offer

Det endte med at vise sig, at bilen var fuld af tyvekoster, og et polsk par blev anholdt.

Private borgere på kant med loven

Per Øxenholdt ser ikke noget problem i at hjælpe politiet og holde øje med hvad der foregår steder hvor der er langt til den nærmeste politistation.

- De skal ikke gå og stjæle vores ting, det er bundirriterende, at vi ikke kan have vores ting i fred, siger Per Øxenholt.

Sagen fra Djursland er langt fra den eneste af sin slags. Privates brug af kamera, overvågningsfotos og efterlysninger på facebook bliver mere og mere udbredt. Ofte er de private borgere på kant med loven - alligevel får de stor opbakning af den lokale befolkning.

Læs også Fik bøde for efterlysning af tyv: De andre butikker betaler

Butiksejer Henrik Thomsen fra Silkeborg lagde sidste år en video på Facebook af en butikstyv. Det gav pote, og en kvinde blev anholdt og han fik tyvekosterne tilbage.

Efterfølgende fik han selv en bøde for at have brudt persondataloven. Men Henrik Thomsen blev bakket op af 20 andre butiksejere i byen, som valgte at gå sammen om at betale bøden. 

Du kan høre Per Øxenholt fortælle om episoden med de polske tyve ved at klikke på billedet øverst i artiklen.

01:10

Vi har været i arkivet og fundet tidligere tilfælde, hvor borgere har taget sagen i egen hånd og været på kant med loven.

Luk video