Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Det er helt ude i tovene, når regeringen overvejer at lempe på dyrevelfærdsregler i naturnationalparker, mener politiker

Det handler om kvæg. Køer, der i en dybfrossen vinter, blev så desperat sultne, at de begyndte at gnave bark af træer og sågar forsøgte at spise giftige planter. Fire køer og to stude døde. Dyrene tilhørte Naturstyrelsen og græsser i Mols Bjerge, hvor ambitionen er, at de skal leve med så lidt menneskelig indblanding som muligt.

Forargelsen over det sultne kvæg i Mols Bjerge har været stor, siden en dyrlæge i begyndelsen af marts gjorde opmærksom på dyrenes tilstand i en rapport. Tirsdag rejste Østjyllands Politi sigtelse mod Naturstyrelsen for brud på dyrevelfærdsloven.

Sagen kort


Sideløbende med sagen om det sultende kvæg i Mols Bjerge, har regeringen stillet forslag om, at reglerne i dyrevelfærdsloven skal lempes, sådan at der stilles lavere krav til, hvor meget mennesker skal fodre, vande og passe dyr i naturnationalparker.


Men det er helt hen i vejret, lyder det dagen efter sigtelsen mod Naturstyrelsen fra flere politikere på Christiansborg.

- Hvis du går ind og kigger på, hvordan det er foregået i Mols Bjerge, så har vi set gentagende dårlige forsøg med dyrene, forstået på den måde at der er dyr, der er døde og dyr, der har været underernærede, siger Michael Aastrup Jensen (V), der sidder i folketinget for Venstre valgt i Østjylland.


Hvad er naturnationalparker?

Så vildt som muligt

Kvæget i Mols Bjerge er hegnet ind på et større areal og her er det meningen, at dyrene i videst muligt omfang skal passe sig selv ved at spise de planter, der findes og drikke fra søer og vandløb. Dog er der fortsat regler om, at dyrenes forhold indimellem skal inspiceres. 

Når regeringens kommende såkaldt naturnationalparker bliver til virkelighed, er det på samme måde meningen, at kreaturer skal græsse og leve så vildt som muligt.  

I Østjylland er der afsat 20 millioner kroner til at forberede etableringen af naturnationalparken ved Fussingø, som ligger vest for Randers. Men selvom kvæg og heste i disse områder stort set skal leve vildt, så har vi stadig et ansvar, mener Konservative på Christiansborg.

- Der er stadig tale om dyr under hegn og når dyr er under hegn, har man et ekstra ansvar for, at de har det godt, siger Marcus Knuth (K)

Af samme grund er det helt galt afmarcheret, når regeringen ønsker at lempe de krav, der er til, hvor ofte, der skal føres tilsyn med de græssende kreaturer i sådan en naturnationalpark, lyder det.

- At man ovenikøbet taler om at lempe på reglerne, er helt ude i tovene. Det bliver ikke med Dansk Folkeparti, det kan jeg garantere, siger Pia Kjærsgaard, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

Det forventes at lovforslaget om en lempelse af dyrevelfærdsloven bliver behandlet i folketinget i løbet af foråret.  Regeringens forslag om at ændre dyrevelfærdsloven: