Politi og SSP advarer mod farligt, kemisk stof

Farlige næsesprays med et opiodlignende stof i er tilsyneladende i omløb. Derfor overvejer SSP i Syddjurs Kommune nu at gå i direkte dialog med de unge.

Både Østjyllands Politi og SSP i Syddjurs Kommune advarer unge mod brug af farlige næsespray.

I alt er Østjyllands Politi nu i besiddelse af 10 af de farlige næsesprays. som lige nu er i gang med at blive analyseret.

Torsdag fortalte politiet om en 23-årig mand fra Rønde, der i sidste måned blev fundet død i sit hjem efter at have brugt en næsespray med et farligt, kemisk stof.

På grund af sagens alvor har SSP i Syddjurs Kommune tænkt sig at advare og oplyse de unge i kommunen - for eksempel de ældste årgange på ungdomsuddannelserne.

- Der er ikke noget lige nu, der indikerer, at det er udbredt fænomen i ungemiljøerne, men det, der skal i gang nu, er selvfølgelig oplysning, oplysning og oplysning, siger Heine Skovbak Iversen, SSP-koordinator i Syddjurs Kommune.

Ved du noget?

Den 23-årige blev i sidste måned fundet død i sit hjem i Rønde med næsesprayen ved siden af sig. Politiet mistænkte fra start, at der var tale om et narkorelateret dødsfald. Derfor blev der foretaget en obduktion af den afdøde og retskemisk analyse af næsesprayen. 

Undersøgelser viser, at manden havde et syntetisk opiodlignende stof i kroppen. Stoffet er det samme, som der blev fundet i næsesprayen. Østjyllands Politi oplyser, at der er tale om et relativt nyt stof. 

- Vi er ved at undersøge, om vi kan finde ud af, hvor det her stof kommer fra - særligt i relation til det dødsfald i Rønde, oplyser Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

Advarer mod det nye stof

I sidste uge blev der indleveret fem tomme næsesprays, som politiet mistænker kan have indeholdt samme stof - nu er tallet oppe på ti.

- Vi ser meget alvorligt på det. Det gør vi altid med sådanne nye, syntetiske stoffer, som vi ikke kender virkningen af. Og vi kan kun på det kraftigste advare imod at man anvender det, og det også derfor nu går ud og advarer om det, skriver Camilla Nielsen.

I august blev der beslaglagt en næsespray i Randers, hvor der blev fundet det samme opiodlignende stof. 

- Vi har nu fundet to tilfælde, hvor vi har analyseret os frem til, at der er tale om et nyt stof. Det er ikke nyt for os, at man bruger næsesprays til at indtage stoffer, men vi har ikke set denne specifikke type stof tidligere. Det er svært for os at vurdere, hvor udbredt det er, da vi jo kun kan forholde os til det, vi får kendskab til, skriver Camilla Nielsen.

Det er endnu ikke endeligt fastslået, hvad den 23-årige døde af, men der er ikke tvivl om, at han har indtaget stoffet inden sin død. 

Har du oplysninger om stofferne, hører Østjyllands Politi gerne fra dig på telefonnummer 114.

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Lige nu
20210511-152255-L-1920x1280we

liveblog COVID-19 LIVE: Konservative vil stryge restriktioner og starte forfra

40_percent

play Stryger direkte i coronapasset: Spyttest får dig uden om køen

20210202-175316-L-1500x1000we

Aarhus-politiker misbrugt i coronaskeptisk kampagne

def_thumb,50_percent

play Aldrig fundet: Dykkere leder lige nu efter Fregatten Jyllands andet anker

Dagens mest læste