På eventyr i Mols Bjerge: Her er seks unikke oplevelser

Nationalpark Mols Bjerge byder på meget mere end de oplagte turistattraktioner som Kalø Slotsruin og Trehøje.

Trehøje og Kalø Slotsruin er oplagte steder at besøge, hvis man vil på vandretur i Mols Bjerge, men nationalparken byder også på mange andre oplevelser, som de færreste kommer forbi, hvis de ikke kender stederne i forvejen.

Her har vi i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge samlet seks unikke steder, man kan besøge i parken. 

1. Én af Europas bedste vandrestier

VIDEO: Mols Bjerge-stien har fået et certifikat, som betyder, at den er blandt de bedste vandrestier i Europa.

Hvis man vil opleve Nationalpark Mols Bjerge, er det oplagt at snøre skoene og tage på vandretur. Parken har nemlig en helt særlig vandresti, som hedder Mols Bjerge-stien.

Den har nemlig fået certifikatet Leading Quality Trail - Best of Europe. Det betyder, at vandreoplevelsen er af høj kvalitet med store natur- og kulturhistoriske seværdigheder undervejs.

- Man kan opleve et istidslandskab, der er i verdensklasse. Der alt - kultur, natur og vandrestier, siger Jens Erik Jacobsen til TV2 ØSTJYLLAND, der er én af fire frivillige i parken, der har været med til at bygge 20 kilometer af Mols Bjerge-stien. 

Stien er i alt 60 kilometer lang, men den er inddelt i tre dagsetaper på hver cirka 20 kilometer. Der er mulighed for at vandre fra shelter til shelter eller benytte teltpladserne undervejs. Du kan også finde et overnatningssted nær etapestart i Rønde, Femmøller eller Ebeltoft, så du har fast base under hele turen.

2. Nationalparkbussen viser dig rundt på tre timer

VIDEO: TV2 Østjylland fangede Nationalparkbussen til en snak om turen ved et stop ved Stabelhøjene.

Det er ikke kun i storbyerne, man kan hoppe på en 'sightseeing-bus'. Det kan man også i Nationalpark Mols Bjerge. 

Med naturformidler John Simoni bag rattet kan man komme på en 3,5 timers lang tur rundt i parken med den såkaldte Nationalparkbussen. 

- Det man primært kan opleve, er vores nationalpark, den fantastiske natur herude og så kulturhistorien, siger John Simoni, der er biolog og naturformidler, til TV2 ØSTJYLLAND.

Turen går blandt andet til Trehøje, Kalø Slotsruin, Stabelhøjene, Porskær Stenhus og Besøgscenter Karlsladen. Det er en rejse gennem istidslandskabet med vige, bakker, høje toppe, dødishuller, marker, skove, landsbyer og en rig kulturhistorie.

3. Sælsafari 

Veteranskibet Skødshoved stævner ud fra Nappedam Bådehavn og tager turister med på sælsafari.
Veteranskibet Skødshoved stævner ud fra Nappedam Bådehavn og tager turister med på sælsafari.

Man behøver ikke nødvendigvis opleve Nationalparken på land. Man kan også opleve parken fra veteranskibet Skødshoved, som stævner ud fra Nappedam Bådehavn. 

På denne sejltur er der ifølge nationalparken stor sandsynlighed for, at man spotter den spættede sæl, som holder til mellem Kalø Slotsruin og Lumskebugten, og ombord fortæller en af nationalparkens guider om, hvad man ellers kan se og opleve.

- Man kommer ud og ser Kalø Slotsruin, måske sæler og så nationalparkens største sten, som er rullet herned et eller andet sted fra en gang i istiden, siger Susanne Ernst, som er frivillig i parken, og som også står for sælsafarien, til TV2 ØSTJYLLAND. 

4. Udsigten fra Stabelhøjene

VIDEO: Her kan du høre, hvordan de to Stabelhøje opstod under bronzealderen, og hvordan det smukke landskab blev dannet under istiden.

Det højeste punkt i Nationalpark Mols Bjerge er på den kendte gravhøj, Agri Bavnehøj. Det næsthøjeste punkt er på de to mere ukendte gravhøje, Stabelhøjene, som er 7-8 meter høje.

Når man kommer kørende fra vejen, ser de to gravhøje ikke ud til at være noget særligt, men hvis man går op på dem, er det en helt anden snak. Herfra har man en smuk udsigt udover nationalparken.

- Det er et af de steder i parken, hvor man har den smukkeste udsigt fra, hvis du spørger mig, siger Hother Hennings, der er nationalparkguide i Mols Bjerge, til TV2 ØSTJYLLAND.

Derudover gemmer de to gravhøje på en unik historie fra bronzealderen.

- Dengang tilbad man solen, og derfor begravede man sine døde på de højeste punkter i landskabet. Man lagde den afdøde i en egetræskiste, og så stakkede man højen op med græstørv og brolagde toppen, forklarer Hother Hennings.

Stabelhøjene ligger cirka 200 meter fra parkeringspladsen, som ligger på Dybdalvej 14, 8420 Knebel.

5. Skjulte perler under havets overflade

VIDEO: Kom med på snorkeltur ved Fuglsø Strand.

Under havets overflade rundt omkring nationalparken gemmer der sig også mange forskellige skjulte herligheder. Dem kan man tage på opdagelse i, hvis man ifører sig en dykkermaske, en snorkel og et par svømmefødder.

Et af de oplagte steder er ved Fuglsø Strand. Her er der blandt andet stenrev, vandmænd og hummere, og så er der lavet en undervandsbane.

Thomas Stampe Petersen er nationalguide i parken og står for mange snorkelture, og han mener bestemt, at der er noget ved at snorkle i Danmark.

- Det er lidt friskt i forhold til Middelhavet, men vi har faktisk mange både plante-, dyre- og fiskearter i de danske farvande. Og mange af dem kan man faktisk se selv med simpelt udstyr, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

6. Den skjulte sø

VIDEO: Kom med op i fugletårnet og se Djurslands største sø.

Det lyder umiddelbart mærkeligt, men Djurslands største sø, Stubbe Sø, som ligger i den sydøstlige del af nationalparken, er ukendt for de fleste.

Det er på trods af, at den er hele 3,76 kvadratkilometer.

Årsagen er, at en stor del af det, der ligger omkring søen, er privatejet. Derfor kan man kun komme ned til søen gennem to små stier. Den ene sti er ved Fugletårnet, hvorfra man har udsigt udover søen, og hvor man også kan se fuglelivet.

- Tilbage i istiden var søen et dødishul, og det betyder, at den gletscher, der var der, efterlod et stort hul, og det er så efterfølgende blevet fyldt op med vand, siger Nele Lohrum, der er nationalparkguide i Mols Bjerge, til TV2 ØSTJYLLAND.

Fugletårnet ligger som en stikvej ned fra Stubbe Søvej.