Otte østjyske perler er med i ny naturguide

Otte østjyske seværdigheder er en del af 'Smutturen' - en ny guide til danske naturoplevelser

Bølgerne ruller ind over stenstranden ved Sletterhage. Himlen er grå, og vinden rusker i det 16 meter høje fyr. 

Fyret har spejdet over havet ved Djurslands sydligste punkt siden 1894, men det dårlige vejr betyder, at der ikke er mange beundrere på stranden. 

quote Man kan ikke leve, uden at have været ved Sletterhage Fyr.

Hans Christian Minke, formand, Sletterhage Fyrs Venner

Men måske kommer det inden længe til at vrimle med mennesker. Sletterhage Fyr er nemlig blandt de otte østjyske seværdigheder, der er en del af en ny, landsdækkende inspirationsguide ved navn 'Smutturen'.

VIDEO: Der er en imponerende udsigt fra Tyskertårnet ved Sletterhage Fyr, og det er tydeligt at se, hvorfor placeringen var ideel til overvågning af Kattegat. 

Foreningen, der står for den daglige drift af fyret, er meget tilfreds med at være en del af den nye guide. 

- Vi er bare så glade for, at vi endnu engang har fået en nål i det berømte verdenskort, siger Hans Christian Minke, der er formand for foreningen Sletterhage Fyrs Venner, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han mener, at fyret er noget helt specielt. 

- Havet der bruser ind på stenkysten, det er helt unikt, og det vil vi gerne dele med så mange som muligt. Man kan ikke leve, uden at have været ved Sletterhage Fyr, siger Hans Christian Minke. 

I alt er 50 steder i Danmark udvalgt til Smutturen, og Djursland er godt repræsenteret. Fra den nordligste del af Norddjurs Kommune og til den sydligste del af Syddjurs Kommune, kan man blandt andet besøge Kalø Slotsruin, Trehøje i Mols Bjerge og altså Sletterhage Fyr.  

Hvad er smutturen? 

I Syddjurs Kommune er man glad for det nye initiativ, der er udviklet af Realdania, VisitDenmark, Dansk Kyst- og Naturturisme og Naturstyrelsen.

- Det kan trække nogle flere turister ud at se mangfoldigheden på Djursland. Vi har både kyst, natur og landskab - vi har det hele, siger Riber Hog Anthonsen (V), der er formand for Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur i Syddjurs Kommune. ​

På kortet herunder kan du se og læse mere om Alrø, Trækstien, Møgelskår, Sletterhage Fyr, Trehøje, Himmelbjerget, Kalø Slotsruin og Ørkenen, der alle er en del af Smutturen.