Østjysk gods klar til at producere medicinsk cannabis

Møllerup Gods bringes i spil til at blive landets første producent af lovlig cannabis, der kan hjælpe blandt andre sklerose-patienter

03:53

I mange år har sygdomsramte skreget på muligheden for lovligt at tage cannabis til at dæmpe deres smerter. Nu kan der være godt nyt på vej, og producenten er østjysk.

Møllerup Gods på Djursland har 70 hektar med hampplanter, som kan levere de aktive stoffer, der gavner især folk med sklerose og kræft.

En af dem, der i dag ulovligt bruger cannabis til sygdomsbehandling, er Ada Helene Kragh fra Skæring ved Aarhus.

Læs også Gods vil dyrke cannabis, men reglerne skal være tydeligere

- Når jeg ikke tager cannabis, får jeg spasmer i venstre ben og nervesmerter i højre hofte. Jeg er så træt og må sove og hvile mig flere gange om dagen, lyder det fra hende til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Hun har sklerose, og har derfor i længere tid brugt cannabisolie til at lindre smerterne.

Ada Helene Kragh har stor gavn af medicinsk cannabis til at lindre smerterne, som hun får af sin sklerose-sygdom. 

- Jeg får mere energi. Ikke som alle andre, men så jeg kan komme ud af sengen, i bad og støvsuge uden at klaske sammen i sofaen, fortæller Ada Helene Kragh.

Der er så lavt et niveau af THC i vores planter, at folk ikke kan stjæle nok til at blive skæve af det. Så skal de ryge en hel bigballe.

Anne Sophie Gamborg, godsejer

Som det er i dag, er hun nødsaget til at skaffe sig cannabis-produkterne ulovligt, men flere politikere åbner op for forsøg med også lovlige danske producenter af medicinsk cannabis. Her kommer Møllerup Gods ved Rønde i spil.

Godset laver i forvejen flere ting ud af deres mange hektar med hampplanter, men den øverste del af planten bruges ikke.

- Det interessante er at ekstrahere de aktive stoffer, som sidder øverst i planten, forklarer godsejer Anne Sophie Gamborg til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Gør livet lettere for patienterne

Øverst i planten findes de to stoffer THC og CBD, som når man trækker dem ud af blade på hampplanten i forskellige doser kan være med til at gøre livet lettere for patienterne.

Hidtil har mange dog været tilbageholdende med at gøre netop det lovligt – mest af frygt for sikkerheden og risikoen for at tyve vil bruge planterne til ulovlige foretagender.

03:19

VIDEO: Se her, hvordan Venstres Britt Bager ser på muligheder for at give tilladelse til lovlig produktion af medicinsk cannabis. 

Luk video

- Men der er så lavt et niveau af THC i vores planter, at folk ikke kan stjæle nok til at blive skæve af det. Så skal de ryge en hel bigballe, siger Anne Sophie Gamborg.

Så godset føler sig klar til at håndtere de udfordringer, der vil være som producent af lovlig medicinsk cannabis. Godsejeren fortæller, at man allerede kan være klar til høsten i år.

Du kan se mere om den medicinske cannabis i indslaget øverst på siden. Hør blandt andet, hvad en overlæge på Aarhus Universitetshospital mener om den medicinske cannabis. 

26:52

VIDEO: Se et længere program om Møllerup Gods' hamp-produktion. Udsendelsen er fra juni 2016.

Luk video