Ophidset alpaca skubber gæster omkuld - Uenighed om spark og bid

Fredag blev en seksårig pige og hendes moster skubbet omkuld af en alpaca i Munkholm Zoo. Øjenvidner beretter om bid og spark. Ejerne mener ikke, det var tilfældet.

En families besøg i Munkholm Zoo på Djursland tog fredag en drastisk og dramatisk drejning, da en seksårig pige og hendes moster blev væltet omkuld af en alpaca. 

Den seksårig pige og mosteren var gået ind på den mark, hvor man kan gå mellem alpacaer, lamaer og æsler, mens man fodrer dem, da en alpacahan pludselig blev ophidset og væltede dem omkuld, så deres ansigter røg direkte i jorden, og de ikke kunne komme op igen. 

Det fortæller flere øjenvidner - blandt andet på Trustpilot og på en færøsk nyhedsblog

Øjenvidne: - Blev sparket og bidt

En af dem er Tina Joensen fra Aarhus. Hun stod sammen med sin kæreste, far og toårige søn udenfor indhegningen, da det skete. 

- Pludselig siger min kæreste til mig, om jeg ikke kan se, hvordan de ligger ned. Jeg tænker det er mærkeligt, at de har lagt sig ved dyrene, og så hører jeg pigen begynder at græde, og moren udenfor hegnet råber på hjælp. Hun er meget panisk, fortæller Tina Joensen. 

Tina Joensen beretter på Trustpilot om, at pigen og mosteren også skulle være blevet sparket og bid af alpacaen. Billedet er taget fredag. Privatfoto.
Tina Joensen beretter på Trustpilot om, at pigen og mosteren også skulle være blevet sparket og bid af alpacaen. Billedet er taget fredag. Privatfoto.

Tina Joensens kæreste løb ind for at hjælpe. Hun fortæller, at det lignede, at pigen og mosteren blev sparket og bidt, og at de efter episoden havde blod i ansigtet. Lignende beskrivelser er beskrevet på den færøske blog. 

- Det var meget dramatisk det hele, lyder det fra hende.  

Ejer: - Dyret har ikke angrebet

Lars Jørgensen, der er medejer af Munkholm Zoo bekræfter, at episoden fandt sted, men anfægter anmeldernes påstande om, at der skulle været blevet bidt, sparket og trampet.

I følge ham er mosteren blev skubbet bagfra, så hun er væltet, og efterfølgende er det samme sket for den lille pige. 

- Dyret har ikke angrebet. Det har skubbet, som de gør, når de forsvarer sig. 

- Det kan godt være, det har set anderledes ud udefra. Det kan jeg ikke udelukke, siger han. 

Lars Jørgensen (th.) sammen med sin søn Milo (tv.). De overtog Munkholm Zoo i december.
Lars Jørgensen (th.) sammen med sin søn Milo (tv.). De overtog Munkholm Zoo i december.

Han bekræfter dog, at begge have blod i ansigtet efter episoden, men at de var okay. 

- Bagefter kommer de ned i caféen til os, og de har begge blod i ansigtet. Pigen har næseblod og mosteren har også blod ved næsen, fordi hendes brille er blevet trykket ind ved faldet, og hun har skrabet albuen, siger han. 

Kan være blevet stresset

Der var ikke noget personale til stede, da episoden udspillede sig, hvilket ét af Tina Joensens kritikpunkter også går på. Derfor ved Lars Jørgensen heller ikke præcist, hvad der har været årsagen til, at alpacaen angreb. 

- Senere på dagen fortæller mosteren, at hun har skubbet ham (alpacaen, red.) væk for at gøre plads, fordi hun var bange for, at han kom for tæt på den lille pige, der ville fodre den lille alpaca. Jeg tænker, at han kan have tænkt, at han også vil have mad, eller at han har ville passe på sit afkom, forklarer han. 

Desuden fortæller ejeren, at andre besøgende, som han senere talte med, har fortalt, at en gruppe drenge tidligere skulle have løbet rundt inde på marken, og det kan have stresset alpacaen og været en anden årsag til, at den ender med at vælte mosteren og den seksårige pige omkuld. 

- Jeg ringede med det samme til den tidligere ejer, og spurgte om han havde oplevet noget lignende. Han har haft den (Munkholm Zoo, red.) i 27 år. Han havde aldrig oplevet noget lignende. 

- Så det er ikke på nogen måde hverdagskost. Det må være en omstændighed, der gjorde det i går, siger Lars Jørgensen. 

Har lukket for besøgende i to døgn 

Ejerne har dog midlertidigt valgt at lukke for den mark, hvor episoden udspillede sig i 48 timer, så de kan få kortlagt, om der er noget, som de skal have grebet ind overfor. 

- Det er bare for at se, om der er noget mere i det, og om vi skal gøre noget. Vi oplever stor succes ved, at der kommer mange mennesker, men vi skal finde ud af, om vi skal tage andre forholdsregler. Vi har snakket om at patruljere mere for eksempel, siger han. 

For Tina Joensen, der i mange år er kommet i Munkholm Zoo, har oplevelsen dog sat sig så hårdt, at fredagens besøg formentlig var det sidste. 

- Jeg tror ikke, jeg vender tilbage. Det kunne have været min søn på to år, som var derinde. Hvis det havde været ham, så er jeg bange for, at han ikke havde overlevet, siger hun og holder fast i, at både hendes kæreste og det seksårige barn skulle være blevet bidt. 

VIDEO: Kom med på besøg hos Munkholm Zoo og de nye ejere (Videoen er fra den 29. november 2020).