Nationalpark livestreamer, når tårnfalkeunger udklækkes

Nationalpark Mols Bjerge har sat et overvågningskamera op. Det filmer ned i en rede, hvor der ligger en tårnfalk og ruger på seks æg.

Her ses et tårnfalkepar uden for rugekassen, hvor kameraet sidder. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

Dyrenes verden er hemmelig for de fleste mennesker.

Men lige nu kan man følge med i et tårnfalkepars liv på tætteste hold.

Læs også Falkemanden efter vildmarken: Alle unge mennesker bør prøve det

Nationalpark Mols Bjerge har sat et kamera op uden for en tårnfalkekasse, der sidder på Jagtslottet på Kalø. I kassen ligger en tårnfalk og ruger på seks æg, og via kameraet kan man følge med fra æggene bliver udklækket, og helt frem til fuglene flyver fra reden.

VIDEO: Følg livet i tårnfalkekassen LIVE her:

Tårnfalke-TV - LIVE

Kameraet filmer reden hele døgnet rundt.

- Vi har kontor på det her fantastiske jagtslot på Kalø, og der sidder en tårnfalkekasse. Og vi har gået år efter år og fulgt med i livet hos tårnfalkene og haft fantastisk mange gode oplevelser. Og så tænkte vi, at andre naturinteresserede også kunne få indblik i, hvad der foregik, fortæller Nicole Wolter, der er kommunikations- og projektmedarbejder hos Nationalpark Mols Bjerge, til TV2 ØSTJYLLAND.

Tårnfalken er meget almindelig. Faktisk er den landets tredje talrigeste rovfugl efter musvågen og spurvehøgen. Foto: Nationalpark Mols Bjerge

20.000 ser med

Det er ikke kun medarbejderne hos nationalparken, der synes, det er sjovt at betragte tårnfalkenes liv. 

Nationalparken har livestreamet fra kassen siden 2017, og omkring 20.000 har fulgt med de seneste år. Og det er netop derfor, at de fortsætter med at gøre det.

Rugekassen sidder på dette jagtslot på Kalø.

- For fuglene er det ikke noget kamera. De ved ikke, hvad det er. Vi har oplevet en unge, der sked en hvid lang stråle op på linsen. De bekymrer sig ikke om det, siger Nicole Wolter. 

Læs også Mange besøgende forstyrrer naturen: - Tag et billede, men lad den være i fred

Kassen sidder højt oppe på jagtslottet, og de har aldrig oplevet problemer med besøgende, der generede fuglene. Og ifølge Nicole Wolter fra nationalparken er fuglene vant til, at folk går rundt om jagtslottet.

- Der har ikke været nogle problemer overhovedet, siger hun.

Billedet af disse tårnfalkeunger er fra videoovervågningen i 2018.

Ligestilling i fuglereden

Tårnfalken vil gerne ruge i hulrum i gamle træer. Derfor kaldes den en hulrugende fugl. Den går også gerne i redekasser, som det er tilfældet med tårnfalkeparret på Jagtslottet på Kalø Gods.

Det er ifølge Nicole Wolter både hunnen og hannen, der skiftes til at ruge på de seks æg.

Læs også Godt nyt til dyreelskere: Disse østjyske dyreparker åbner snart

- Det er mest hunnen, der ligger der. Men det er også hannen. Hannen kan kendes ved, at han har en stålgrå isse. Vi ser rigtig ofte, at hannen kommer med mad. Så får hun en mus og flyver så af sted, og så lægger han sig på æggene.

Nationalparken forventer, at der vil komme unger i midten eller slutningen af maj. Man kan følge med via linket her.

04:09

I videoen her kan man få et indblik i livet i reden i 2018.

Luk video