Nabolag holder levende julekalender - kom med ind bag en af lågerne
I Pindstrup på Djursland har de en særlig juletradition. Byens borgere er en del af en ”levende julekalender”, hvor de hver dag står for aktiviteter for store og små.
Julekalendere er ikke bare noget, som hænger på væggen eller er fyldt med chokolade – i hvert fald ikke, hvis man bor i Pindstrup. Hver dag i december er der en borger, som står for at arrangere en aktivitet, som de andre kan deltage i.
Hvad der kan gemme sig bag en "aktivitetslåge", kan være alt fra gløgg og æbleskiver til papirklip, skattejagt eller brætspil.
Pensionerede Finn Thybo Andersen og Ellen Jensen er med i julekalenderen og har valgt at åbne garagen til det, de kalder ”Julemandens værksted”.
Der går hurtigt fire-fem timer, hvor ungerne virkelig er i højsæde, og forældrene nyder det lige så meget.
- Vi snakkede lidt om, hvad vi kunne lave med ungerne. Og selvfølgelig sagde Finn, det skal være noget med træ. Og så er det jo bare at gå i gang med at kigge på nettet, hvad man kan lave selv, fortæller Ellen Jensen.
Der er rig mulighed for at lave årets julegave af træ på værkstedet. På bordet står oplukkere, nøgleholdere, lysestager og et damplokomotiv i træ. Eksempler på julegaver, som børnene har lavet de tidligere år. Træmanden Finn Thybo Andersen elsker at børnene kommer.
- Jeg stråler helt, når de kommer på besøg. Der går hurtigt fire-fem timer, hvor ungerne virkelig er i højsæde, og forældrene nyder det lige så meget, siger han og fortsætter.
- Jeg synes også, det er vigtigt, at forældrene hjælper til. Det knytter bånd mellem forældre og børn.
Sammenhold i byen
Lise Nielsen er tovholder på årets julekalender og har været det siden 2018. Efter et par år, hvor corona aflyste arrangementet, håber hun, opbakningen bliver stor i år.
- Julekalenderen kan give et sammenhold og måske få de nye tilflyttere ud af busken og komme ud og mødes med de gamle, der er i byen. Det er sammenhold og hygge, der er essensen i det, fortæller hun.
Det jo en åben invitation, hvor alle er velkommen. Det er måske ikke altid så nemt at invitere sig selv med til noget, men det her er bare åben og nemt at gå til.
Hos Distriktsrådet Pindstrup og Omegn er man glad for at byen samles i julemåneden.
- Det er bare en super god idé, fordi man kan invitere hjem til sig selv, og vi kan lære hinanden at kende på andre måder end normalt, siger Sidse Vangsted, der er medlem af Distriktsrådet og byrådsmedlem i Syddjurs Kommune.
Især de nye i byen, tror hun, kan nyde godt af den levende julekalender.
- Det er jo en åben invitation, hvor alle er velkommen. Det er måske ikke altid så nemt at invitere sig selv med til noget, men det her er bare åben og nemt at gå til, siger hun.
Den demokratiske læring og samtale kommer ved, at vi kan tale sammen på tværs af alder og politiske skæl. Det er ofte lidt vanskeligere i bysamfund. På landet er der dem, som er der. Det er en enorm styrke i et demokrati.
Sidse Vangsted er også mor til fire, og som børnefamilie glæder hun sig til at give børnene en særlig oplevelse.
- Mine børn elsker det. De har næsten ikke tid til noget som helst andet i december måned, fordi vi også skal til levende julekalender. De lærer også andre aldersgrupper at kende her i byen, fortæller hun.
Landsbyernes fordel
Netop mødet mellem forskellige aldersgrupper og mennesker er en styrke i de danske landsbyer. Det mener Pia Heike Johansen, der er landdistrikts sociolog på SDU og har arbejdet med emnet i mere end 22 år.
- Den demokratiske læring og samtale kommer ved, at vi kan tale sammen på tværs af alder og politiske skæl. Det er noget som ofte er lidt vanskeligere i bysamfund, hvor man ofte mødes med dem, som er enige med en selv. På landet er der dem, som er der. Det er en enorm styrke i et demokrati, mener Pia Heike Johansen.
Det vil Sidse Vangsted meget gerne give videre til sine børn.
- Det tænker jeg rigtig meget over. Det er noget, jeg rigtig gerne vil fylde deres opvækst med. De skal lære at tage del i fællesskabet og invitere forskellige folk indenfor, siger hun.