Mulighed for 340 nye sommerhuse skaber glæde i Syddjurs

I Syddjurs Kommune glæder mange sig over udsigten til 340 nye sommerhuse. Det går ikke ud over naturen, mener borgmesteren

01:52

VIDEO: I Ebeltoft glæder de erhvervsdrivende og kulturinstitutionerne sig over udsigten til flere turister.

Syddjurs Kommune har fået noget, der ligner en tidlig julegave.

Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er nemlig blevet enige om at give lov til at bygge sommerhuse i 20 kyst-kommuner i landet. I Syddjurs Kommune er der tale om 340 nye fritidshuse ned til vandkanten.

Læs også Auf wiedersehen! Tysk VM-fiasko er et hit for sommerhusudlejere

Hidtil har det ikke været tilladt at bygge tæt på vandet i de områder, men det mener partierne altså godt kan lade sig gøre nu - uden det går ud over naturen. Tværtimod vil flere sommerhuse være en gevinst for lokalområderne.

Elsegårde ved Ebeltoft er et af de steder, der er i spil til at skulle have flere sommerhuse.

- Det har gavnlig effekt både på vores beskæftigelse og vores turisme. Byggeriet giver også arbejdspladser, så jeg hilser det velkommen, og jeg er også sikker på, at de lokale borgmestre er vældig godt tilfredse, siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervs- og vækstordfører for Dansk Folkeparti.

Ikke plads til alle

Syddjurs er den kommune, der har fået tildelt næstflest sommerhusgrunde i Danmark. Og det glæder de erhvervsdrivende, som også tror på mere turisme.

Læs også Visit Aarhus og Destination Djursland fusionerer

- Jeg er glad, for jeg tror, at det giver nogle flere muligheder for overnattende turister, som vi er presset på specielt i højsæsonen, hvor vi faktisk ikke har plads til dem, der gerne vil komme her, siger turismedirektør Flemming Rasmussen.

- Vi er afhængige af turister

Der er i forvejen 10.000 sommerhuse i Syddjurs Kommune. Og med den nye aftale bliver der nu mulighed for at lokke endnu flere turister til med de i alt 340 nye sommerhusgrunde.

Læs også Diger skal sikre sommerhusområde: Ikke alle ser behovet

- Det betyder rigtig meget. Syddjurs er er en kommune, der heldigvis har mange turister, men vi er også afhængige af turister, siger Flemming Rasmussen.

Mange butikker, oplevelsesinstitutioner og restauranter lever i høj grad af turismen. Det gælder blandt andet restauranten Mellem Jyder i Ebeltoft.

- Det betyder, at vi vil få flere gæster, og at sæsonen vil blive længere. Og det er jo vigtigt for os, at vi kan holde forretningen åbent hele året, siger restaurantejer Peter Kjærgaard.

Restauratør Peter Kjærgaard glæder sig over udsigten til flere turister, da det er godt for restauranten.

Det er endnu ikke besluttet, hvor sommerhusgrundene skal placeres, men et af de steder, man overvejer, er ved Elsegårde ved Ebeltoft.

- De nye sommerhuse betyder jo, at vi forhåbentlig kan forlænge sæsonen noget mere, for det er helt nye huse, og nye huse lever op til nogle andre krav end de huse, vi har i forvejen. Så det kan måske betyde, at der kommer liv i de nye sommerhusområder i længere tid af året, siger Flemming Rasmussen.

Læs også Strid om vandrehjem deler ø: - Kommunen har sat alle i krig med hinanden

Ikke på bekostning af naturen

Ole Bollesen (S), borgmester i Syddjurs Kommune, glæder sig også over udsigten til flere sommerhuse.

- Jeg synes, at sommerhusturisme er en skånsom form for turisme, fordi de beboere, der bor i sommerhusene, ofte glider ind i lokalområdet. De handler lokalt og bruger lokale håndværkere. Så for kommunens udvikling er det en rigtig fin ting, siger Ole Bollesen.

02:40

VIDEO: Her kan du se hele interviewet med borgmester Ole Bollesen (S).

Luk video

Han mener ikke, at de nye sommerhuse vil blive på bekostning af naturen.

- De områder, vi har udpeget, ligger i tilknytning til andre sommerhusområder. Nu kender jeg selv bedst til et af områderne, da jeg bor i nærheden, og der er det det, vi kalder huludfyldning, hvor der er sommerhuse i forvejen, men hvor jeg kan se, at det vil glide fint ind i den natur, der er.  Men det er klart, at det er et opmærksomhedspunkt. Når vi skal til at planlægge sommerhusområderne, kan man gøre meget ved at lave restriktioner på højde af bygninger, beplantning og lignende. Så der er rigtig mange muligheder for, at vi faktisk gør det her til en vindersag for Syddjurs Kommune, siger borgmesteren.