Mikkel Beha: Min far så døden som noget smukt

Søndag sov Troels Kløvedal ind med familien omkring sig. Det var hans ønske at dø nu, siger Mikkel Beha

Forfatter og skipper Troels Kløvedal har levet et liv med vind i sejlene, og han frygtede aldrig døden.

Det fortæller hans ældste søn, Mikkel Beha, efter at Troels Kløvedal søndag formiddag sov ind med familien omkring sig.

- Han så døden som en naturlig del af livet og som noget smukt, at man på et tidspunkt kan kigge tilbage på sit livs kølvandsstribe, som blev, som han gerne ville have det.

- Så på den måde har døden aldrig været noget mørkt eller væmmeligt for ham, siger han.

Tv-vært Mikkel Beha Erichsen har haft mange fantastiske stunder med sin far, Troels Kløvedal.
Tv-vært Mikkel Beha Erichsen har haft mange fantastiske stunder med sin far, Troels Kløvedal. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

I sin seneste bog beskriver Kløvedal, hvordan han som 19-årig filosoferede på agterdækket af et handelsskib om, hvad livet ville bringe, inden døden kom.

quote Det blev lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig.

Mikkel Beha om sin fars død

Kløvedal blev 75 år gammel, og i sine sidste knap tre år levede han med den uhelbredelige nervesygdom als. Den gjorde ham lam, og familien frygtede også, at nervesygdommen ville få en betydning for Kløvedals død.

- Når man har als, og det blandt andet har sat sig på vejrtrækningen, kan man få en besværet død, hvor man oplever, at man kvæles. Det har selvfølgelig været en frygt, men det blev lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig, siger Mikkel Beha.

Faktisk havde Troels Kløvedal sagt til familien, at nu var hans tid ved at rinde ud. Det gjorde han ifølge Mikkel Beha, to dage inden hans hjerte slog for sidste gang.

- Der var ikke noget galt med hans hjerte, men han tog en beslutning om, at nu var tiden kommet til at skulle herfra. Så lukkede han øjnene, sov i to døgn og satte ved egen kraft sit hjerte i stå.

Troels Kløvedal nåede at rejse tre gange rundt om jorden og tog derudover små og store rejser i Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.
Troels Kløvedal nåede at rejse tre gange rundt om jorden og tog derudover små og store rejser i Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer. Foto: Privat

Havde et godt humør

Nervesygdommen als var hård for Troels Kløvedal at leve med, men selv om han ikke længere kunne bevæge sig rundt, tog han ifølge sin ældste søn del i livet med sit intellekt, sin hjerne og sit hoved.

Mikkel Beha havde en lang mailkorrespondance med sin far, kort inden han sagde farvel til familien. Faren holdt ud og havde godt humør, mærkede Mikkel Beha.

- Han havde en rig mailkorrespondance med mange venner, blandede sig i debatter og tog del i, hvornår vi skulle have ”Nordkaperen” på bedding næste gang.

- Der var også en lås, vi skulle have fikset i garagen. Så han havde på den måde ikke forladt livet.

VIDEO: Se TV2 ØSTJYLLANDs mindeprogram om Troels Kløvedal.

Troels Kløvedals liv