Mikkel Beha: Min far så døden som noget smukt

Søndag sov Troels Kløvedal ind med familien omkring sig. Det var hans ønske at dø nu, siger Mikkel Beha

Som 23-årig blev Troels Kløvedal (th.) far til Mikkel Beha Erichsen. På det tidpunkt hed han stadig Beha Erichsen, og derfor havde far og søn senere ikke samme efternavn. Foto: Mads Nissen / Betina Garcia - Ritzau Scanpix

Forfatter og skipper Troels Kløvedal har levet et liv med vind i sejlene, og han frygtede aldrig døden.

Det fortæller hans ældste søn, Mikkel Beha, efter at Troels Kløvedal søndag formiddag sov ind med familien omkring sig.

Læs også Troels Kløvedal er død

- Han så døden som en naturlig del af livet og som noget smukt, at man på et tidspunkt kan kigge tilbage på sit livs kølvandsstribe, som blev, som han gerne ville have det.

- Så på den måde har døden aldrig været noget mørkt eller væmmeligt for ham, siger han.

Tv-vært Mikkel Beha Erichsen har haft mange fantastiske stunder med sin far, Troels Kløvedal. Foto: Axel Schütt - Ritzau Scanpix

I sin seneste bog beskriver Kløvedal, hvordan han som 19-årig filosoferede på agterdækket af et handelsskib om, hvad livet ville bringe, inden døden kom.

Det blev lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig.

Mikkel Beha om sin fars død

Kløvedal blev 75 år gammel, og i sine sidste knap tre år levede han med den uhelbredelige nervesygdom als. Den gjorde ham lam, og familien frygtede også, at nervesygdommen ville få en betydning for Kløvedals død.

- Når man har als, og det blandt andet har sat sig på vejrtrækningen, kan man få en besværet død, hvor man oplever, at man kvæles. Det har selvfølgelig været en frygt, men det blev lige så fredfyldt, som han havde ønsket sig, siger Mikkel Beha.

Læs også VIDEO: Troels Kløvedals sidste rejse

Faktisk havde Troels Kløvedal sagt til familien, at nu var hans tid ved at rinde ud. Det gjorde han ifølge Mikkel Beha, to dage inden hans hjerte slog for sidste gang.

- Der var ikke noget galt med hans hjerte, men han tog en beslutning om, at nu var tiden kommet til at skulle herfra. Så lukkede han øjnene, sov i to døgn og satte ved egen kraft sit hjerte i stå.

Troels Kløvedal nåede at rejse tre gange rundt om jorden og tog derudover små og store rejser i Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer. Foto: Privat

Havde et godt humør

Nervesygdommen als var hård for Troels Kløvedal at leve med, men selv om han ikke længere kunne bevæge sig rundt, tog han ifølge sin ældste søn del i livet med sit intellekt, sin hjerne og sit hoved.

Mikkel Beha havde en lang mailkorrespondance med sin far, kort inden han sagde farvel til familien. Faren holdt ud og havde godt humør, mærkede Mikkel Beha.

- Han havde en rig mailkorrespondance med mange venner, blandede sig i debatter og tog del i, hvornår vi skulle have ”Nordkaperen” på bedding næste gang.

- Der var også en lås, vi skulle have fikset i garagen. Så han havde på den måde ikke forladt livet.

27:34

VIDEO: Se TV2 ØSTJYLLANDs mindeprogram om Troels Kløvedal.

Luk video

Troels Kløvedals liv

1943

Troels Kløvedal - eller Troels Beha Erichsen, som han hed dengang - blev født den 2. april i København. Her voksede han op som det midterste barn i en søskendeflok på fem i et dyrlægehjem på Østerbro.

Da han var tre år, blev forældre dog skilt, og familien splittet op. Troels Kløvedal endte først på et børnehjem og kom derefter i familiepleje tre år på en gård på Lolland. Senere blev han forenet med sin mor i Jægerspris. Hun døde dog få år efter, og han kom derfor på kostskole i Hellebæk.

 

1958

Som 15-årig kom han i mesterlære i fire et halvt år på Helsingør Skibsværft, først som skibsbygger, men han endte med at få et svendebrev som skibselektriker, så han kunne komme ud og sejle.

 

1960

I 1960'erne startede han på Krogerup Højskole, blev scenemester på Fiolteatret og begyndte at arbejde i filmbranchen. Under produktionen af filmen 'Er I bange' af Henning Carlsen kom han i forbindelse med kollektivet Maos Lyst, som han senere flyttede ind i.

 

1966

Som 23-årig blev han far til Mikkel Beha Erichsen, som han fik med daværende tv-redaktør Marianne Kjær. På det tidpunkt hed Troels stadig Beha Erichsen, og derfor har far og søn i dag ikke samme efternavn. 

 

1967

I 1967 købte han skibet Nordkaperen sammen med to venner, og i 1974 drog han ud på sin første jordomsejling. I dag har han rejst tre gange rundt om jorden og taget små og store rejser i havområder som Ægæerhavet, Polynesien, Det Kinesiske Hav og hundredvis af indonesiske øer.

 

1968

Troels Kløvedal flyttede i slutningen af 60'erne ind i kollektiet Maos Lyst. Det var her, han skiftede Beha Erichsen ud med navnet Kløvedal. Et navn, som alle medlemmerne af kollektivet tog, opkaldt efter elverfolkets rige i Tolkiens 'Ringenes Herre'.

 

1970

I 1970'erne begyndte Troels Kløvedal at sende billeder fra sine rejser ind til et billedbureau med tilhørende lange tekster. En redaktør blev fanget af historierne, og den unge sømand fik derefter tilbudt at skrive rejsereportager, hvilket - ifølge ham selv - udviklede ham til forfatter.

 

1977

I 1977 blev han gift med sygeplejersken Maiken Junker Kløvedal, som han fik datteren Lærke Kløvedal med. Parret blev dog skilt efter tre år.

Derefter mødte han Ruth Hagerup Andersen, som han levede med i 16 år. De fik sammen døtrene Gurli Marie Kløvedal og Sille Freydis Kløvedal sammen.

 

1978

Han udgav sin første bog ‘Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean’ i 1978. I alt er det blevet til 23 bøger, mange film og omkring 2.000 foredrag.

 

2002

Troels Kløvedal blev i 2002 gift med Else Marie Meldgaard, som han har dannet par med lige siden. De har sammen sønnen Asbjørn, der i dag er 18 år.

 

2010

Sømanden optrådte i 2010 som fortæller og tilrettelægger i syv DR-programmer om den danske flådes historie, hvor han blandt andet interviewede dronning Margrethe.

I dag har han produceret over 46 film, hvor han har virket som både fortæller, tilrettelægger og kaptajn.

 

2013

I sommeren 2013 rejste Troels Kløvedal med Nordkaperen rundt i Danmark og fortalte om dansk historie, geografi, natur, kultur og religion.

 

2015

Kløvedal fik for få år siden en gammel drøm opfyldt, da han sejlede Nordkaperen til Grækenland og fulgte i sin helt Odysseus' fodspor. Det blev til TV 2-programmet 'Nordkaperen i Grækenland', der blev sendt i februar 2016 på TV 2 FRI.

- Jeg er rigtig glad for at have lavet de her film. Odysseus' rejse er alle rejsers moder, og jeg ved ikke, om jeg laver flere film. Det er ikke livet for mig at gøre det, og derfor er det her en stor oplevelse for mig, sagde Troels Kløvedal i februar 2016 til TV 2.

 

2016

I juli 2016 fortalte Troels Kløvedal åbent i et interview til bogen 'Modne mænd', at han var alvorligt syg. Af den uhelbredelige lungesygdom bronchiectasia og af den sjældne og aggressive sygdom ALS, der langsomt lammer kroppen.

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år, siger Troels Kløvedal i bogen.

 

Den 28. december 2016 modtog Troels Kløvedal Ridderkorset af dronning Margrethe.

- Livet har været kærlighed og kildevand, men at få dronningens værdsættelse og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde Troels Kløvedal i den forbindelse. 

Senere modtog han hædersprisen 'Årets Otto' til tv-prisfesten, og i maj 2017 modtag han en hædersbevisning fra det officielle Grækenland for sin livslange indsats for Grækenland. 

 

2017

Troels Kløvedal udkom i begyndelsen af december med erindringsbogen 'Alle mine morgener på jorden', der endte med at blive en af årets største bogsucceser. 

Bogen handler om Kløvedals liv, familie, arbejde - og så fremgår det også, at han har sikret, at skibet Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

- Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd- og kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.

 

Kilde: TV2 DANMARK

Se mere