Lotte sparer op til sin bisættelse: Det er en stor lettelse

Flere danskere vælger at oprette en opsparing til deres begravelse eller bisættelse for blandt andet at sikre deres pårørende økonomisk

Lotte Pedersen fra Ebeltoft er en frisk og rørig kvinde på 56 år.  

Der er ikke umiddelbart nogle tegn på, at hun snart skal herfra. Hun har ingen alvorlige sygdomme, eller andet der peger i den retning. 

Ikke desto mindre har hun nu truffet en beslutning omkring sin død. Gennem opsparingsforeningen Elysium har hun nemlig  i februar i år tegnet en opsparing der skal dække udgifterne til hendes bisættelse og dermed sikre, at der er råd til urne, blomster, og hvad hun ellers ønsker. 

- Det er en stor lettelse og også en ro, fordi jeg ved, det vil hjælpe de efterladte. Der er ikke noget, de skal tage stilling til, fortæller Lotte Pedersen til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

quote Det er en stor lettelse og også en ro, fordi jeg ved, det vil hjælpe de efterladte.

Lotte Pedersen

Låser penge fast til bisættelse

Som et éngangsbeløb har hun indsat 27.000 kroner på en lukket konto, som er dedikeret hendes bisættelse. Hvis hun en dag får lyst, har hun mulighed for at spæde flere penge til.

Det er her på Ebeltoft Kirkegård, at Lotte Pedersen gerne vil have sin urne gravet ned, når hun dør. 
Det er her på Ebeltoft Kirkegård, at Lotte Pedersen gerne vil have sin urne gravet ned, når hun dør. 

Idéen med at oprette en decideret begravelses- elller bisættelsesopsparing er blandt andet, at pengene er låst fast og ikke tæller som en del af ens formue. 

Det var blandt andet det der fik Lotte Pedersen til at vælge at oprette opsparingen udenom sin egen bank.

- Der er ikke nogen der kan røre pengene, jeg har sat ind. Når jeg bliver pensionist, kommer det ikke til at spille ind på nogen måde i forhold til, om jeg for eksempel kan få et varmetilskud eller andet, forklarer hun. 

VIDEO: Ifølge Ilyas Dogres fra Forbrugerrådet TÆNK er det en god idé at kigge vilkårene godt igennem og forholde sig til dem, inden man eksempelvis vælger at tegne en opsparing til sin begravelse eller bisættelse uden for banken. 

Flere vælger at gøre som Lotte

Lotte Pedersen er ikke den eneste, som vælger at tænke på økonomien omkring sin rejse herfra. 

I Danmark er der to store udbydere inden for den slags opsparinger, Begravelseskassen Danmark og Elysium, hvor der er henholdvis knap 3.000 og 38.000 medlemmer. Altså sammenlagt 41.000 opsparinger. 

Direktør for Begravelseskassen Danmark, Mogens Balling, fortæller, at danskerne har sparet op til deres begravelse gennem mere end et århundrede. 

At folk sparer op til deres begravelse er virkeligheden et gammelt fænomen. Begravelseskassen Danmark blev stiftet tilbage i 1881. Dengang skulle danskerne tage stilling til, hvorvidt de ville kremeres eller ej - og i den forbindelse blev foreningen stiftet.

Ifølge direktør Mogens Balling fra Begravelse Danmark, som ejer Begravelseskassen Danmark, er det meget forskelligt, hvem der opretter en opsparing. Fælles er dog for de fleste, ar der ligesom for Lotte Pedersens vedkommende handler om tryghed og vished. 

- Det er en forsikring. En forsikring der sikrer, at der står nogle penge til dine pårørende, siger Mogens Balling.

Alt er planlagt 

For Lotte Pedersens vedkommende var det hendes søsters død, som var med til at sætte tankerne i gang om hendes egen. Derfor har hun også, udover opsparingen, valgt at nedfælde "Min Sidste Vilje", som kan betegnes som et slags manuskript til hendes bisættelse.

 

I dokumentet giver hun udtryk for, hvordan hun ønsker at ceremonien skal foregå - eksempelvis hvilke blomster og salmer - og andre praktiske forhold. 

- Det er jo for de efterladtes skyld, at man gør det. Jeg kunne jo være ligeglad, siger Lotte Pedersen. 

I dokumentet "Min Sidste Vilje" har Lotte Pedersen nedskrevet sine ønsker for sin bisættelse.
I dokumentet "Min Sidste Vilje" har Lotte Pedersen nedskrevet sine ønsker for sin bisættelse.

En af årsagerne til, at nogle danskere vælger at spare op til deres egen begravelse eller bisættelse, er blandt andet den økonomiske udgift. 

Ifølge foreningen Liv & Død koster en gennemsnitlig begravelse mellem 20.000 og 25.000 kroner.

VIDEO: Bedemand Keld Andersen forstår godt, at nogle danskere vælger at spare op til deres sidste rejse. Han fortæller her om nogle af de mange ting som eksempel kiste og urne der kræves. 

I tv-indslaget nedenfor kan du høre hele Lotte Pedersens historie om, hvorfor hun valgte at oprette en opsparing til sin bisættelse.