Lokale politikere: Vi skal ikke blande os i flygtningesag

Lokale politikere skal ikke blande sig i sager om opholdstilladelser, mener fire byrådsmedlemmer fra Syddjurs.

Mens et flertal i Syddjurs Kommune nu står bag ønsket om at lade en syrisk familie blive boende i Hornslet frem for at blive sendt tilbage til Syrien, har fire partier siden maj modsat sig den lokalpolitiske indblanding i sagen.

Det kom allerede frem, da det på et byrådsmøde i maj blev diskuteret, om byrådet officielt skulle henvende sig til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Det mente Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet og SF.

Til gengæld var både Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og løsgængeren Michael Mikkelsen modstandere af den skriftlige opfordring til ministeren om at gå ind i sagen.

quote eg er da dybt overrasket over, at Socialdemokratiet går op imod deres egen minister i den her sag.

Tommy Bøgehøj, konservativt byrådsmedlem i Syddjurs Kommune

Socialdemokratiet og Venstre undlod imidlertid at stemme, og dermed havde de fire fortalere medhold i at skrive et brev til den ansvarlige minister. Og selv om svaret fra Mattias Tesfaye var negativt, har fortalerne nu også fået Socialdemokratiet i Syddjurs Kommune med på holdet, der kæmper for den syriske families mulighed for at blive boende i Hornslet, selv om de har fået inddraget deres opholdstilladelse og skal rejse ud af landet senest d. 23. september.

Respekt for systemet

Byrådet burde dog slet ikke have skrevet brevet, for det er utidig indblanding i myndighedernes arbejde, lyder argumentet fra flere af nej-sigerne, som TV2 Østjylland i dag har talt med.

- Vi har et dansk flygtningearbejde organiseret i myndighedsregi, som har ansvaret for at validere, at flygtningene behandles rigtigt, og det system risikerer man at underkende, hvis man vil have andre løsninger i de enkelte kommuner. Det ender med, at vi får 98 forskellige systemer for flygtningehjælp, siger Tommy Bøgehøj, konservativt medlem af kommunalbestyrelsen.

Skulle den syriske familie få lov til at blive i landet på grund af byrådskollegaernes indsats, hvilket han ikke tror på, mener Tommy Bøgeskov, at det vil få vidtrækkende konsekvenser for kommunen.

- Vi vil som kommune blive et trækplaster for både syrere og andre flygtninge fra hele landet, der vil flytte hertil for at få vores hjælp, siger det konservative byrådsmedlem.

- Det ender med, at vi får 98 forskellige systemer for flygtningehjælp, siger Tommy Bøgehøj, konservativt byrådsmedlem.
- Det ender med, at vi får 98 forskellige systemer for flygtningehjælp, siger Tommy Bøgehøj, konservativt byrådsmedlem. Foto: Syddjurs Kommune

Han tilkendegiver, at han har sympati for den pågældende familie.

- Det har jeg også sagt til flere andre i byrådet, men at åbne ladeporten for alle, der vil have hjælp i Syddjurs Kommune, det går ikke, siger Tommy Bøgehøj, der især er kritisk over for Socialdemokratiets ageren i sagen, hvor de først stemte blankt, men nu taler for den syriske families mulighed for at blive i Danmark.

- Jeg er da dybt overrasket over, at Socialdemokratiet går op imod deres egen minister i den her sag. En minister der støtter fuldt op om den måde, flygtningearbejdet håndteres på i landet.

Tillid til dansk sagsbehandling

Samme kritik lyder fra Michael Mikkelsen, løsgænger i byrådet.

- Jeg kan sagtens forstå SF, Enhedslisten og Alternativet, for det er deres politik at lade flere udlændinge komme ind i landet, men Socialdemokratiets ageren forstår jeg ikke. Hvordan de kan arbejde med at sætte mistillid til deres egen regering, siger Michael Mikkelsen og uddyber:

- Dengang, Socialdemokratiet og Venstre stemte blankt, synes jeg, at Socialdemokratiet burde have stemt nej, for det er ikke et byråds opgave at stille spørgsmålstegn ved sådan nogle ting. Så kan ministeren godt nok få meget at lave med at svare på henvendelser fra 98 kommuner.

quote Jeg kan sagtens forstå SF, Enhedslisten og Alternativet, for det er deres politik at lade flere udlændinge komme ind i landet, men Socialdemokratiets ageren forstår jeg ikke. Hvordan de kan arbejde med at sætte mistillid til deres egen regering.

Michael Mikkelsen, løsgænger i Syddjurs Kommune

Han har fuld tillid til den sagsbehandling, der foregår i flygtningenævnet og de øvrige organer, der håndterer sager om udlændinge i Danmark.

- Dengang, Socialdemokratiet og Venstre stemte blankt, synes jeg, at Socialdemokratiet burde have stemt nej, for det er ikke et byråds opgave at stille spørgsmålstegn ved sådan nogle ting, siger Michael Mikkelsen, løsgænger i byrådet.
- Dengang, Socialdemokratiet og Venstre stemte blankt, synes jeg, at Socialdemokratiet burde have stemt nej, for det er ikke et byråds opgave at stille spørgsmålstegn ved sådan nogle ting, siger Michael Mikkelsen, løsgænger i byrådet. Foto: Syddjurs Kommune

- Jeg synes, man skal lade flygtningenævnet arbejde med og træffe de afgørelser, de skal. Flygtningenævnet træffer beslutninger på samme grundlag, uanset om det er sager i Læsø eller Aabenraa, og sådan må og skal det være i et retssamfund. Det kan ikke hjælpe, at man vil sætte retspraksis ud af drift, siger Michael Mikkelsen, der erkender, at han har sympati for familien, men at reglerne må følges.

DF og Nye Borgerlige også imod

Også Grethe Møgelvang fra Dansk Folkeparti stemte imod at sende brevet.

- Det gjorde jeg for det første, fordi jeg ikke mener, at vi skal blande os i landspolitik. Der er ting, vi beslutter lokalt, ligesom der er sager, Folketinget tager sig af, og der er sager som ligger hos udlændingestyrelsen, og det skal vi respektere. Jeg synes faktisk, det er utilstedeligt, når man vil blande sig i en sag som denne, siger Grethe Møgelvang.

Jeg synes faktisk, det er utilstedeligt, når man vil blande sig i en sag som denne, siger Grethe Møgelvang, medlem af byrådet for Dansk Folkeparti.
Jeg synes faktisk, det er utilstedeligt, når man vil blande sig i en sag som denne, siger Grethe Møgelvang, medlem af byrådet for Dansk Folkeparti. Foto: Syddjurs Kommune

Hun mener også, at når myndighederne har vurderet, at Syrien er sikkert nok at rejse tilbage til, så må familien rejse.

- Det er okay, at familien bliver sendt retur til Syrien. Det er et stort land, og ingen siger, at man skal flytte tilbage til lige præcis den samme plet, som man forlod. De fik en midlertidig opholdstilladelse, og det skal man respektere, siger byrådsmedlemmet fra Dansk Folkeparti.

Nogle af de samme toner lyder fra Laila Sortland, byrådsmedlem fra Nye Borgerlige, der peger på, at det for hende handler om, at det her er sag, der skal håndteres på nationalt plan. Derudover er lovgivningen i Danmark indrettet på at mindske indvandringen i Danmark, mener Laila Storland, og det rimer godt med, at de i hendes parti ikke ønsker en større indvandring.

- Det her er en familie, der umiddelbart er velfungerende, men det ændrer ikke ved, at vi har åbnet vores land midlertidigt for dem, og den opgave har vi løftet. Nu har de en ny opgave at løfte med at få genopbygget livet i Syrien igen. Situationen har jo ændret sig, så der kun er lidt ufred dernede nu. Og så er jeg glad for, at de har taget uddannelser og har fået noget med, de kan bruge i livet, siger Laila Storland.

- Det her er en familie, der umiddelbart er velfungerende, men det ændrer ikke ved, at vi har åbnet vores land midlertidigt for dem, og den opgave har vi løftet. Nu har de en ny opgave at løfte med at få genopbygget livet i Syrien igen. Sådan siger Laila Storland fra Nye Borgerlige.
- Det her er en familie, der umiddelbart er velfungerende, men det ændrer ikke ved, at vi har åbnet vores land midlertidigt for dem, og den opgave har vi løftet. Nu har de en ny opgave at løfte med at få genopbygget livet i Syrien igen. Sådan siger Laila Storland fra Nye Borgerlige. Foto: Syddjurs Kommune

V: Sympati men ingen underskrift

TV2 Østjylland har også været i kontakt med byrådsmedlem Claus Wistoft, Venstremand og 1. viceborgmester i Syddjurs Kommune.

Han og hans partifæller undlod at stemme, da byrådet i maj forholdt sig til forslaget om at skrive til ministeren.

- Vi undlod at stemme, fordi vi gerne ville markere vores sympati med situationen. Omvendt er det nogle andre myndigheder, der afgør de her sager, og derfor bliver det symbolsk, når man vil sende sådan et brev. Det er også baggrunden for, at vi ikke skriver under på den klage, der nu er sendt af sted igen. Vi har tillid til de myndigheder, der behandler de her sager, siger Claus Wistoft.