Kritik af fremskudt ambulance: Det hjælper ikke noget som helst

Man får ikke kortere responstid på Mols og Helgenæs, når man placerer en ekstra ambulance i Ryomgård, lyder det fra de lokale

02:02

Mandag kom det frem, at Region Midtjylland laver såkaldte fremskudte placeringer af ambulancer i Ry, Vinderup og så i Ryomgård, der ligger midt på Djursland.

Men det kommer ikke til at gøre nogen forskel for den nuværende lange responstid på Mols - snarere tværtimod, lyder det fra de lokale i Knebel:

Jeg undrer mig stærkt over at den placering er kommet ind i billedet.

Jørgen Ørgård, Beboerforeningen Mols

- Jeg undrer mig stærkt over at den placering er kommet ind i billedet. Den har ikke før været på tale, og responstiden er mindre i det område end den er her, siger Jørgen Ørgård, der er formand for borgerforeningen Mols. 

Derfor havde han håbet på, at regionen i stedet ville placere den fremskudte ambulance i Knebel.

- Det er næsten ligegyldigt, hvor du skal frem på Mols og Helgenæs, så skal du igennem Knebel, siger Jørgen Ørgård. 

Læs også Ny løsning skal få ambulancer hurtigere frem

På den måde kunne borgerne sydpå også få hjælp meget hurtigere.

- Der går jo yderligere et kvarter, hvis du skal til Helgenæs, og så har vi igen problemet med at responstiderne til den del af kommunen er så ringe, at den overskrider regionens egne måltal, siger Jørgen Ørgård.

Man er på Mols og Helgenæs med placeringen af en ny ambulance i Ryomgård, der skal rykke ud, hvis ambulancerne i Ebeltoft og Rønde er optagede. For det vil tage endnu længere tid for den at nå frem, lyder kritikken.

Selv har han taget konsekvensen og er blevet en del af det frivillige førstehjælperkorps på Mols. Det er han sammen med Ejgil Holm Nielsen.

- Det er jo ikke noget, der hjælper noget som helst herude, siger Ejgil Holm Nielsen fra Knebel, der var stillet op til regionsrådet i Region Midtjylland for SF.

Faktisk mener han, at regionens nye tiltag er en forringelse for borgerne på Mols og Helgenæs.

- Den ambulance, der skal stå i Ryomgård, den er der kun, når ambulancerne i Ebeltoft og Rønde er væk og ude at køre et andet sted. Det vil sige, at der bliver endnu længere til en ambulance, end der normalt ville være, siger Ejgil Holm Nielsen.

Læs også Sorte pletter: Her kommer ambulancerne sjældnere til tiden

Formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland kan godt forstå, at man er frustreret over, at der er længere responstider i området. Men peger på, at økonomien også skal hænge sammen.

- Jeg tror, vi er nødt til at sige, at der kan ikke være den samme dækning i hele regionen. For så ville det kræve rigtig mange ambulancer. Det er ikke muligt med den økonomi, der er til rådighed, Henrik Gottlieb (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.

02:11

Henrik Gottlieb (S), der er formand for Hospitalsudvalget, mener, at Region Midtjylland lever op til de mål, der er for responstider. 

Luk video

Han mener, at de nuværende responstider er forsvarlige.

- Vi skal også huske, at vi har et ekstra beredskab med en helikopter i regionen. Det er et beredskab, der er styrket igen nu, idet der bliver placeret en helikopter i Nordjylland, så det gør, at vores egen får en endnu bedre placering, og der bliver en bedre dækning i Region Midtjylland, siger Henrik Gottlieb (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland.