Kommune støtter land, der bryder menneskerettighederne

Udviklingsorganisation kritiserer Syddjurs Kommunes indkøb af statsobligationer i det krigsførende land Saudi Arabien. Politikerne vil nu se på sagen.

Syddjurs Kommune købte sidste år saudiarabiske statsobligationer for 300.000 kroner. Foto: Colourbox

Sidste år købte Syddjurs Kommune saudiarabiske statsobligationer for 300.000 kroner.

Købet er sket som en del af kommunes investeringer, der skal give afkast til kommunekassen, inden pengene bliver brugt på velfærd.

Læs også Tre trafikårer er lukningstruede: - Det er dramatisk lige nu

Nu kritiserer udviklingsorganisationen Oxfam Ibis, som har fokus på etiske investeringer, Syddjurs Kommunes indkøb.

Saudi Arabien bryder igen og igen menneskerettighederne, og lige nu fører landet krig i Yemen – en krig, som FN har kategoriseret som den værste menneskeskabte humanitære katastrofe.

Kristian Weise, generalsekretær, Oxfam Ibis

- Saudi Arabien bryder igen og igen menneskerettighederne, og lige nu fører landet krig i Yemen – en krig, som FN har kategoriseret som den værste menneskeskabte humanitære katastrofe, siger Oxfam Ibis’ generalsekretær, Kristian Weise, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- I det lys burde det være ret klart, at Saudi Arabien er et land, som danske kommuner ikke skal investere i, siger han.

Syddjurs Kommune kritiseres i øjeblikket af en udviklingsorganisation.

Vedtog nye retningslinjer - men der skal ses på dem igen

Så sent som juni 2017 vedtog kommunalpolitikerne nye retningslinjer for investeringer. Her står blandt andet:

”Syddjurs Kommune ønsker hverken direkte eller indirekte at støtte regimer, som ikke lever op til menneskerettighederne."

Nu skal lokalpolitikerne se på, om det stemmer overens med købet af saudiarabiske statsobligationer.

Syddjurs Kommunes borgmester, Ole Bollesen (S), vil se på, om de skal have rettet retningslinjerne for investeringer ind. 

- Vi skal se, om vi skal stramme op her, ligesom vi har defineret, at vi ikke vil købe våbenaktier og generelt gerne vil støtte grøn omstilling igennem vores investeringer, siger borgmester Ole Bollesen, Soc. Dem, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men I har jo næsten lige ændret jeres regler, hvor I nævner ingen støtte til lande, som krænker menneskerettigheder. Hvorfor har I saudiarabiske statsobligationer?

- Det er også derfor, at vi skal se på det igen. Det kan være svært at lave regler for hvert enkelt land, men der er selvfølgelig grænser for, hvad vi kan have vores penge stående i, siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Fiskehandlere mødte ind til p-bøderegn: - Det er ikke rimeligt

Enhedslisten: - Der skal handles nu

Flere andre lokalpolitikere i Syddjurs Kommune vil også gerne have set investeringerne efter i sømmene.

For Enhedslistens Jesper Yde Knudsen er der ingen tvivl – investeringer i lande, der undertrykker menneskerettigheder, skal stoppe.

Det kan godt være, at vi vil miste et mindre beløb ved at droppe statsobligationer fra nogle lande, men vi skal ikke understøtte lande, som undertrykker menneskerettigheder.

Jesper Yde Knudsen, byrådsmedlem, Enhedslisten

- Vi skal stramme op på det her felt, også selvom det ikke decideret er ulovligt at have penge stående i Saudi Arabien. Vi skal hverken direkte eller indirekte støtte regimet ved at placere borgernes skattekroner dér, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvorfor skal kommunen fravælge investeringer i lande, som giver et højt afkast og dermed flere penge til velfærd i sidste ende?

- Det kan godt være, at vi vil miste et mindre beløb ved at droppe statsobligationer fra nogle lande, men vi skal ikke understøtte lande, som undertrykker menneskerettigheder.

Læs også Hun er gået rettens vej over 100 gange: - Jeg får ondt i maven hver gang

Ved udgangen af 2019 havde Syddjurs Kommune i alt 8,2 millioner kroner stående i statsobligationer i såkaldte ”højrentelande”. Det er for eksempel Rusland, Mexico, Oman og Saudi Arabien.

Ifølge en oversigt, som byrådet behandler onsdag, har det givet et overskud på 876.000 kroner.

Venstre: - Vi skal drøfte det med vores bank

Venstres Claus Wistoft vil ikke tage stilling til, om investeringer i enkelte lande helt skal droppes, men han har noteret sig problematikken.

- Jeg anerkender, at der er noget, som ikke ser ud, som det skal. Men det skal undersøges, og derfra drøfter vi det med vores investeringspartner, siger Claus Wistoft.

Læs også Jyske Bank sænker grænse for negative renter

Investeringspartneren er Sydbank, som har placeret pengene for Syddjurs i en ordning, som de kalder ”højrentelande”.

I beskrivelsen af produktet nævner de blandt andet, at de ikke placerer pengene i eksempelvis Syrien og foretager en lang række andre etiske overvejelser.

Men, Claus Wistoft, forbinder du umiddelbart Saudi Arabien med et land, som overholder menneskerettighederne?

- Jeg medgiver, at det ligner, at der er noget, som skal justeres på, men mere vil jeg ikke sige om det lige nu.

På et byrådsmøde onsdag d. 26. februar 2020 besluttede et enig byråd, at Sydbank/Sydinvest skal dokumentere, hvordan de har levet op til Syddjurs' finansielle politik om ikke at støtte regimer, der undertrykker menneskerettigheder. Derefter skal sagen igen ses på i økonomiudvalget. 

OPDATERET den 26. februar 2020: I en tidligere udgave af artiklen stod der, at Syddjurs' politikere vedtog nye regler for investeringer i 2019. Det er forkert. Det gjorde det tidligere byråd på et møde d. 26. juni 2017. Ligeledes er beslutningen fra byrådsmødet efterfølgende blevet tilføjet denne artikel.