Kommune finder millioner frem efter massiv kritik

I april blev sparekniven ført igennem kommunens budgetter, men nu er der fundet penge til at sætte plaster på nogen af de åbne snitsår fra foråret.

Der er fundet flere penge til børn i Syddjurs

I april måtte byrådet skride ind og genforhandle budgettet, fordi der var udsigt til nye overskridelser af det planlagte budget. Besparelser på 75 millioner kroner lød menuen på i foråret.

Men nu går det den anden vej efter udligningsreformen i maj, der sendte millioner i retning af Syddjurs Kommune. 

De seneste uger har politikerne igen genåbnet budgettet, og fredag aften satte et smalt, rødt flertal deres underskrifter på et budgetforlig for 2021. 

Politikerne har fundet en række økonomiske plastre i den kommunale lægetaske, der blandt andet går til ældre og børn i kommunen. 

Læs også Kommune tvunget til at skære i budget - sparer på alle områder

Flere penge til de ældre

På ældreområdet modtager hjemmeplejen tre millioner kroner og plejecentrene modtager fire millioner kroner ekstra om året. Desuden afsætter kommunen penge til at foretage en evaluering af den måde, man organiserer arbejdet på ældreområdet. Der skal også laves forsøg med selvstyrende teams, oplyser flertallet. 

Læs også Far til tre om besparelser: - Foruroligende, at der ikke er styr på det

Det sker efter skarp kritik fra social- og sundhedshjælperen Tanja Fogh Jensen, der stod frem på TV2 ØSTJYLLAND med et opråb til kommunen.

- Jeg er frustreret, og jeg og mine kollegaer deler samme mening om, at det er for meget nu. Det er for meget for borgerne, der sidder i saksen, sagde Tanja Fogh Jensen til TV2 ØSTJYLLAND i august. 

03:16

Hjemmehjælpere har fået nok. Besparelser på besparelser har gjort, at hjemmehjælperne i Syddjurs Kommune skal løbe stærkere end det er muligt, og det har fået Tanja Fogh Jensen til at rette kritik mod kommunen.

Luk video

Hun glæder sig over, at politikerne har lyttet til hendes kritik, skriver hun på Facebook. 

Millioner til skoler

Et andet område, der har været kraftigt udskældt i Syddjurs, er skoleområdet. Forældre i særligt Hornslet har kritiseret, at midlerne ikke følger med det kraftigt stigende antal børn på den lokale folkeskole. 

Det skal 5,4 millioner kroner om året være med til at afhjælpe. Penge, der skal gå til både små og store skoler, lyder det fra flertallet bag weekendens budgetforlig. 

Læs også Folkeskoleelever i opråb: - Vi gider ikke være forsøgskaniner mere

I skolebestyrelsen ser man frem til at få flere oplysninger om, hvad pengene konkret skal gå til. Det siger formand Carina Manley, der har fulgt kommunens budget på skoleområdet nøje.  

- Vi er glade for, at politikerne har været lydhøre overfor, at der er et behov for et løft på skoleområdet, siger Carina Manley.

- Jeg glæder mig til at se de reelle beregninger på, hvor mange flere penge der samlet er til hele skoleområdet næste år.

Læs også Kommune har brugt 50 millioner for meget: Kan ramme handicappede og specialskolebørn

Vil se resultater

Samtidig vil hun gerne holde politikerne op på det, som de lovede. Flere har sagt at selve tildelingsmodellen, som fordeler pengene mellem de forskellige skoler – skulle have været en del af budgetforhandlingerne.

- Men nu er det lagt tilbage ud til familie- og institutionsudvalget. Så vi mangler stadig at få svar på, om Hornslet Skole fremadrettet vil blive kompenseret for at være en stor skole i vækst, siger hun.

De mindre børn får også en luns i det nye budget. De små får lov til at begynde senere i børnehave, når de skal flytte fra dagpleje og vuggestue. Overgangsalderen vil gradvist blive hævet til tre år.