Kollektiv får stor pose penge til at lokke unge på landet

Kollektiv i Rønde modtager stor pose penge til at inspirere andre unge til et liv i kollektiv på landet

04:52

Det er snart 50 år siden, at kollektiverne spirede frem som en protest mod kernefamilien og kapitalismen. Men nu skal de gøres moderne igen.

Derfor har kollektivet Landskab uden for Rønde nu fået 100.000 kroner, som beboerne skal bruge på at fortælle verden, hvor fedt det er at bo i kollektiv.

Kollektivet består af to gårde i nærheden af Rønde på Djursland. Her bor der 13 voksne og tre børn. Der er 900 kvadratmeter og tre hektar jord, hvor der dyrkes økologiske grøntsager og holdes dyr.

Læs også Kom med en tur på de nye enestuer på AUH i Skejby

 De fleste af beboerne kommer fra små lejligheder i store byer, og den livsform savner de ikke.

- Jeg synes altid, jeg levede lidt i sådan en konstant frygt for, at jeg gik glip af noget, fordi der skete så meget hele tiden. Når jeg er kommet på afstand af det, så har jeg mulighed for at vælge lige præcis det, jeg gerne vil, og hvad jeg vil bruge byen til, siger Anne Knudsen, der er jordemoderstuderende og beboer i kollektivet Landskab.

Som en del af projektet ’Gentænk Landsbyen’ under Kulturby 2017 har kollektivet Landskab fået penge til at inspirere andre unge til at flytte i alternative boformer på landet.

- Vi lægger en masse frivilligt arbejde i. Vi vil gerne gøre det mindre angstfyldt, vi vil gerne gøre det normalt. Som noget man selvfølgelig bare kan gøre som ung. Flytte på landet, siger Viktor Reddersen, der bor i kollektivet.