Kirkeklokkerne ringer tirsdag for prins Henrik: - Det er en fin markering

Alle landets kirkeklokker vil tirsdag ringe for prins Henrik i forbindelse med bisættelsen

I Christiansborg Slotskirke ligger prins Henrik på castrum doloris, som på latin betyder sørgeforhøjning - smertens leje. Det er en forhøjning, hvorpå en lukket ligkiste stilles til offentlig skue. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Kirkeklokker landet over vil tirsdag markere prins Henriks bisættelse, der finder sted i Christiansborg Slotskirke fra klokken 11.00.

- Det er en fin markering af, at der er et af vores overhoveder, der er gået bort, siger Orla V. Johansen, der er ringer i Nødager Kirke på Djursland. 

Mange østjyder har den seneste uge været forbi Marselisborg Slot i Aarhus for at mindes prins Henrik og lægge blomster, tegninger og hilsner til ham dronning Margrethe.

Dronning Margrethe, den øvrige kongelige familie, repræsentanter fra prins Henriks franske familie, repræsentanter fra det officielle Danmark og repræsentanter fra hoffet deltager i bisættelsen.

Ceremonien vil vare fra klokken 11.00 til 11.45. Gæsterne vil forlade slotskirken klokken 12.

Læs også Se billeder og video: Prins Henriks østjyske charmetur

Alle landets kirkeklokker vil ringe 30 minutter før og 30 minutter efter bisættelsen. Og i Nødager ikke langt fra Kolind er det altså Orla V. Johansen, der står for at ringe med kirkeklokkerne. Ligesom i resten af landet kommer det til at ske i tidsrummet 10.30 til 11.00 og 12.00 til 12.30.

- Indtil for nylig havde jeg kun den manuelle kirkeklokke, men i december 2017 indviede vi den automatiske. Det betyder, at jeg ikke er tvunget til at være der klokken 8 og 16, og det var jeg før. I dag har det for eksempel regnet, og så er det jo rart, at jeg ikke behøver være der. Det letter mit arbejde en hel del, siger Orla V. Johansen.

01:50

VIDEO: Hans Jørgen og Aase tog afsked med prins Henrik.

Luk video

Det bliver ti officerer fra Den Kongelige Livgarde, som skal bære prins Henriks kiste tirsdag i forbindelse med bisættelsen.

- Jeg har altid syntes godt om prins Henrik. Han var frisk, og jeg synes, han var en god mand for vores land, siger Orla V. Johansen. 

Prins Henrik gik bort tirsdag aften i sidste uge på Fredensborg Slot. Han blev 83 år.

06:41

VIDEO: Her kan se mere om prins Henrik og hans forhold til Østjylland.

Luk video

Fakta om bisættelsen

- Bisættelsen finder sted i Christiansborg Slotskirke.

-  Gæsterne ankommer til kirken klokken 10.30. Et kvarter senere ankommer kongefamilien. Selve ceremonien begynder klokken 11. Klokken 11.45 ventes ceremonien at slutte. Gæsterne vil forlade kirken klokken 12.

- Erik Norman Svendsen, kongelig konfessionarius, står for bisættelsen.

- Tre forskellige kor vil synge i kirken. Det er Københavns Drengekor, Det Kongelige Kantori og Holmens Kantori.

- Bisættelsen afsluttes med jordpåkastelse.

- Ti officerer fra Den Kongelige Livgarde bærer båren fra kirken til rustvognen, hvorefter rustvognen kører væk.

- Når den kirkelige ceremoni er afsluttet, vil der være en privat sammenkomst for kongefamilien og gæsterne på Amalienborg.

- Omtrent 60 personer er indbudt til bisættelsen. De 60 tæller kongefamilien, repræsentanter fra prins Henriks franske familie, repræsentanter fra det officielle Danmark og folk fra hoffet.

- Bisættelsen er ikke en statsbegravelse og af mindre karakter. Omkring 200 venner, gudbørn, protektioner og andre var derfor indbudt til en særlig mindehøjtidelighed mandag i slotskirken, hvor prinsen har ligget på castrum doloris siden fredag.

Kilde: Kongehuset