Jesper hader dyr i fangenskab - alligevel har han flere hundrede af dem
Jesper Stagegaard har i over 25 år været direktør i Ree Park - på trods af, at han hader at holde dyr i fangenskab.
Jesper Stagegaard har været direktør i Ree Park i et kvart århundrede. Og måske tager han et kvart mere.
Her udlever han nemlig sin drengedrøm om at arbejde med vilde dyr. Og passionen er der stadig i den grad for direktøren.
Men passionen for vilde og truede dyr er et tveægget sværd for ham. For han hader at skulle bure dyr inde langt fra deres naturlige habitat.
- Det er egentlig forkasteligt at have et sort næsehorn gående rundt på en græsmark i Danmark. Det bør den jo ikke, den bør være der, hvor den hører til, nemlig i Afrika, siger Jesper Stagegaard.
Kampen for truede dyr
Der er dog særligt én meget vigtig grund til, at Jesper Stagegaard alligevel vælger at være direktør i en zoologisk have.
Han brænder for at hjælpe truede dyrearter, og her er zoologiske haver, ifølge ham, et helt afgørende redskab.
- Hvis man i dag arbejder som et zoologisk anlæg, har man en forpligtigelse til, mener jeg, at man skal deltage i naturbevarelse. Ellers skal du holde op med at holde dyr i fangenskab, siger Jesper Stagegaard.
Ree Park arbejder med truede dyr på to måder. Den ene er at avle truede dyrearter i fangenskab.
De er blandt andet lykkedes med at avle på de sjældne sorte næsehorn, hvor efter næsehornet Mandela blev sendt tilbage på savannen.
Lige nu arbejder parken blandt andet med bongo antiloppen, som der kun menes at være under 100 tilbage af i den vilde natur.
- Det er en art, vi har arbejdet med i flere år, og det er desværre kun gået dårligere og dårligere for bongoen i den vilde natur. For os er det et symbol på alt det arbejde, vi gør i Kenya, siger Jesper Stagegaard og tilføjer:
- Jo dygtigere vi er til at få dem til at yngle, jo mere rente får vi på bankbogen, og den rente kan vi principielt sende tilbage til reintroduktion og genudsætning i naturen.
Karen Blixen Camp
Den anden måde, som Ree Park arbejder med vilde dyr på, er ude i den vilde natur, hvor dyrene kommer fra.
Ree Park har etableret en nonprofit organisation kaldet Karen Blixen Camp Trust.
Se på TV 2 Play
Serien kan ses gratis på TV 2 Play
Organisationen arbejder i Masai Mara i det vestlige Kenya, hvor der blandt andet lever løver, elefanter, giraffer, næsehorn og flodheste.
Her er formålet at styrke bevarelsen af naturen og dyrelivet, og Jesper Stagegaard hjælper selv ofte til dernede.
Han er endda gået så langt, at han har uddannet sig til helikopterpilot. Ree Park har nemlig to helikoptere - blandt andet en der står i Masai Mara.
- Krigen mod krybskytter er bare blevet hårdere og hårdere. Det handler om at kunne slå tilbage med samme styrke og helst være et skridt foran.
- At vi fik en helikopter ned at stå i Masai Mara, og kunne begynde at flyve med den, gjorde, at vi kunne nå et meget, meget stort skridt foran i forhold til de organisationer, vi arbejder imod dernede, sagde Jesper Stagegaard i 2015 til TV2 Østjylland i programmet "Mit Andet Jeg".
Vil gøre en forskel
Antallet af dyrearter forsvinder år for år på verdensplan.
Det er faktisk så slemt, at antallet af rødlistede arter siden 2007 er fordoblet på verdensplan.
Rødlistede arter
En rødliste er en oversigt over plante- og dyrearter, som er sjældne og i fare for at forsvinde eller allerede er forsvundet.
Ved udarbejdelse af den danske Rødliste bedømmes alle arter - herunder også almindelige arter. Den danske Rødliste er således fortegnelsen over de danske plante- og dyrearter, der er blevet rødlistevurderet efter retningslinjer udarbejdet af den internationale naturbeskyttelsesorganisation (IUCN). At rødlistevurdere vil sige at foretage en vurdering af plante- og dyrearternes risiko for at uddø.
Antallet af rødlistede dyrearter på verdensplan er steget fra 7.851 i 2007 til 16.900 i 2022.
Kilde: Miljøstyrelsen og Statista.
Jesper Stagegaard håber dog på, at han og Ree Park kan være med til at gøre bare en lille forskel.
- Jeg mener faktisk, at institutioner som for eksempel Ree Park har pligt til at deltage i artsbevarelsesarbejde. Ellers skal man lukke og slukke og finde på noget andet, siger han.
I TV2 Østjyllands nye serie "Vores Vilde Oplevelser" kan blandt andet møde Jesper Stagegaard og se, hvordan det foregår, når parken tager imod en ny giraf. Videoen kan ses gratis på TV 2 Play eller herunder: