Jans bygge-mareridt: Ventetiden på byggetilladelser trækker ud

Ventetiden på byggetilladelser i Syddjurs Kommune er forsat langt over Kommunernes Landsforenings servicemål. Det kan betyde, at Jan Thorberg kommer til at stå uden fast bolig i en periode.

Drømmer du om at bygge nyt i Syddjurs Kommune, skal du væbne dig med tålmodighed. For selvom kommunen længe har forsøgt at nedbringe ventetiden på byggesager, sker der for tiden det modsatte.

Jan Thorberg fra Thorsager søgte om en byggetilladelse til sit nye hus tilbage i februar og har stadig ikke fået den.

- Det fylder meget i min hverdag, når man ikke ved, hvornår man kan komme i gang, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Jan Thorberg har solgt sit nuværende hus til netop Syddjurs Kommune, der gerne vil udstykke den jord, der hører til boligen. 

Problemet er bare, at overtagelsesdatoen blev udregnet ud fra, hvornår hans nye bolig forventedes at stå færdig. Og da byggetilladelsen er forsinket, kommer Jan Thorberg til at stå uden et sted at bo. 

- Jeg synes ikke, at jeg har været naiv. Jeg har det sådan, at hvis man lover noget, så holder man det. Og kommunen har jo sagt, at ventetiden ville være 20 uger, siger han. 

De hvide bjælker viser den gennemsnitlige ventetid i arbejdsdage på en byggetilladelse i Syddjurs Kommune. Den røde streg viser, hvor lang tid Kommunernes Landsforening mener, at det bør tage. Tallene gælder for enfamilieshuse.
De hvide bjælker viser den gennemsnitlige ventetid i arbejdsdage på en byggetilladelse i Syddjurs Kommune. Den røde streg viser, hvor lang tid Kommunernes Landsforening mener, at det bør tage. Tallene gælder for enfamilieshuse.

Kim Withen Olesen, formand for Ebeltoft Håndværker og Borgerforening, fortæller, at nogle helt dropper at flytte til kommunen grundet ventetiden.

- Vi har haft eksempler på familier, der har ønsket at bosætte sig her i kommunen, men som har opgivet og flyttet til andre kommuner. Det (red. byggetilladelser) gider folk ikke at vente på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Kommunen arbejder på problemet

Formanden for Syddjurs Kommunes Natur-, Teknik-, og Miljøudvalg, Kim Lykke Jensen (SF), fortæller, at kommunen er opmærksom på problemet og arbejder på at få det løst. Han siger også, at problemet skyldes en række uheldige sammenfald. 

- Dels har vi fået langt flere sager, end vi plejer, sammenholdt med at det er rigtig svært at skaffe byggesagsbehandlere, siger Kim Jensen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Selvom problematikken med ventetid på byggetilladelse har stået på i lang tid, mener Kim Jensen ikke, at kommunen ikke har gjort nok. 

- Det vil jeg ikke sige, for vi har faktisk fulgt det her område rigtig tæt, og vi har også opmandet af flere omgange. Vi har bare ikke kunnet følge med det enorme pres, der har været, og det er vi rigtig ked af det, siger han. 

Kommunen arbejder dog hen imod, at der ikke skal være flere tilfælde som Jan Thorberg.

- Det er vores helt klare mål, at vi hurtigst muligt kan komme ned på Kommunernes Landsforenings servicemål. For det er ikke rimeligt, at borgerne skal vente så lang tid, som de har gjort, siger Kim Jensen. 

VIDEO: Selvom kommunen længe har forsøgt at nedbringe ventetiden på byggesager, så sker der for tiden det komplet modsatte.