Hundredevis af løbske køer i Mols Bjerge

Naturen i Nationalpark Mols Bjerge plejes af såkaldte skovkøer. Livet + Det Løse var med, da køerne skulle drives hjem efter en sommer på græs

04:21

Naturen i Mols Bjerge plejes blandt andet af såkaldte skovkøer.

1 af 2

Nationalpark Mols Bjerge og Naturstyrelsen passer godt på det store reservat i Syddjurs. Det får de hjælp til af blandt andet skovkøer. Køer som er avlet til at kunne klare alt slags natur og alt slags vejr.

Skovkøerne græsser hele sommeren i Mols Bjerge, og når efteråret melder sin ankomst, skal de store flokke drives hjem. Den mission tager programserien Livet + Det Løse dig med på.

Manden, der står i spidsen for projektet, er Bent Caspersen, som har været driftsleder i nationalparken i mere end 20 år. Han kender hvert enkelt dyr bedre end de fleste, hvilket hans hustru har bemærket:

- Min kone siger tit til mig: "Du kan ikke huske, hvornår børnene har fødselsdag, men du kan godt huske, hvornår den kalv der er blevet født".

Alternativ skoleudflugt: På tur som flygtninge i Mols Bjerge

Når køerne skal drives hjem, kender de turen i forvejen. De kan høre Bent Caspersen i sin bil, og de ved, at der venter foder forude. Derfor flokkes de hurtigt sammen og følger med bilen i hurtigt tempo.

Men nogle af de lidt ældre køer har ikke lyst til at forlade naturparken. Så der opstår problemer, når turen er kommet til dem. Og så er der også forhindringer i, at Mols Bjerge består af... bjerge.

Det kan du se i aftenens udgave af Livet + Det Løse, der ruller over skærmen kl. 19:50.

Du kan også få en forsmag på, hvordan det ser ud, når hundredevis af køer drives hjem, i videoen øverst.