Fyrværkeri væk fra lufthavnen

Importører har et år til at flytte ud

Om ét år skal lufthavnen i Tirstrup være ryddet for fyrværkeri.

Det fremgår af en dom fra retten i Randers, som en af landets største fyrværkerivirksomheder, Bright Star Fireworks, havde anlagt mod Forsvaret.

- Det er vi skuffet over forstået i den forstand, at et år ikke er ret lang tid, siger advokat Carl Gustaf Jespersen til DR Østjylland.

Oven på fyrværkerikatastrofen i Seest i 2004 blev flere af landets fyrværkeriimportører tvunget til at flytte ud i nogle bombesikre flyhangarer i den militære del af lufthavnen i Tirstrup.

Siden har de kæmpet med næb og klør for at kunne blive i hangarerne, mens politikerne i Syddjurs Kommune har forsøgt at få dem ud igen.

Sikkerhedsafstanden til de i alt 200 tons fyrværkeri er nemlig så stor, at det er svært at få lov til at udvikle den civile del af lufthavnen.

Har ikke opgivet endnu

I 2009 sagde Forsvaret lejekontrakten op med en måneds varsel, men Bright Star Fireworks og flere andre importører er der endnu, og de har ikke opgivet endnu.

- Så må vi overveje, om vi skal anke sagen, siger Carl Gustaf Jespersen.

Fyrværkeriimportørerne står i det problem, at ingen andre vil have dem.

- Hvor skal vi flytte hen?, spørger han.

- Problemet er at finde en ny lokation, hvor kommunerne også er indstillet på at behandle ansøgningen. Det er der nok lidt meget modvilje med rundt omkring i kommunerne, siger Carl Gustaf Jespersen.

Ud over retssagen mod Forsvaret kæmper Bright Star Fireworks også mod Syddjurs Kommune, der kræver en ansøgning om en miljøgodkendelse.

Den ansøgning kan være meget svær at komme med, fordi det kræver en underskrift fra Forsvaret, men hvis den ikke kommer, kan det ende med en politianmeldelse.