Frivillige kæmper mod gyvel, der dræber små blomster

Gyvel er ved at udrydde kobjælden i Mols Bjerge. Men en lille gruppe pensionister kæmper hårdt for den lille kobjældes overlevelse

02:24

Der er smukt og fredfyldt på Mols Bjerge på Djursland. I hvert fald på afstand.

For på en bakke under trætoppenes skjold kæmper en flok frivillige i pensionsalderen en hård kamp for at barbere bakken for gyvel, som har lagt sig som et dræbende tæppe henover små blomster og planter.

Hvis det ikke sker, uddør den sjældne og skrøbelige kobjælde.

Den lille blomst - kobjælden - er ved at blive kvalt og udryddet af gyvel i Mols Bjerge. En flok frivillige har taget kampen op mod det dræbende gyvel-tæppe.

Den skal have lov til at leve under solens stråler, hvis det står til de frivillige småblomstforkæmpere.

- Der skal være plads til de små sarte planter. Gyvel kvæler jo det hele, siger John Jørgensen, der er frivillig i Kobjælde-Projektet.

Gruppen mødes tit for at hjælpe kobjælden. Det er afsættet for sammenholdet i gruppen.

Læs også Bent fik regning på 80.000 kroner: Det giver ingen mening

- Vi drikker en kop kaffe, når vi får lov, og så går snakken jo. Så møder man folk man ikke har mødt i flere år, eller som man aldrig har set, siger John Jørgensen.

Kobjældens evne til selv at formere sig igen i de områder, hvor de er ved at uddø, er ikke-eksisterende. Derfor er arbejdet for blomstens overlevelse nødvendigt i Mols Bjerge.

- Hvis ikke vi gjorde noget, ville den her bestand forsvinde, siger Jens Reddersen, der er tovholder på kobjælde-projektet.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere kampen mod gyvel og indsatsen for at redde kobjældens overlevelse.