Fregattens fremtid er fortsat uvis

Fregatten Jylland står til at miste en stor del af dens statslige tilskud

Nationalklenodiet Fregatten Jylland i Ebeltoft går muligvis en dyster fremtid i møde. Årsag? Attraktionens tilskud kan risikere at falde fra de nuværende to millioner kr. til blot 300.000. Kulturminister Bertel Haarder, som sidder med den endelige beslutning, ønsker hverken at frede fregatten eller gøre det modsatte.

- Kulturministeren forhandler ikke finanslov i pressen, og har ikke yderligere at bidrage med på nuværende, er den korte melding fra ministeriet.

Fri entre skaber museumskrig

Nu kan folkene bag Fregatten Jylland så bare håbe på, at de bliver skånet.

- Afgørelsen kan få store betydninger for fregattens stand i fremtiden. Den tidligere regering satte tilskuddet ned fra fire til to mio. kroner, og det har allerede fået den konsekvens, at vi ikke kan holde alt på fregatten ved lige, fortæller direktør Benno Blæsild.

Må forsømme meget

Ifølge ham er det især på vedligeholdelsesposten, at der bliver sparet og fremover måske skal findes endnu flere besparelser.

- Det koster os 4,8 mio. kr. om året at reparere og vedligeholde fregatten, og selvom vi sidste år havde et driftsoverskud på 400.000, så kan man let regne ud, at de indtægter vi får gennem turisme, kun er en dråbe i vandet i forhold til udgifterne, forklarer direktøren.

Nu ryger vinterjakken på Fregatten

Derfor er der en del ting, som lige nu trænger til en kærlig hånd, men som der simpelthen ikke er penge til.

- Hvis vi så kun får 300.000 kr. i tilskud, så er det kun det allermest nødvendige, vi kan fikse. Inden for en kort årrække vil det betyde meget for fregattens stand, siger Benno Blæsild.

Del af dansk kulturarv

I yderste konsekvens kan det ende med, at det bliver sværere at tiltrække turisterne, lyder det fra direktøren.

- Men der er vi heldigvis slet ikke endnu. Jeg håber dog på velvilje fra partierne, og forstår faktisk ikke, hvorfor et nationalklenodie som Fregatten Jylland, der er en vigtig del af den danske kulturarv, ikke bliver sikret mange år frem, slutter direktøren.

Kongelig båd flytter ind på Fregatten

Han får imidlertid opbakning til det synspunkt fra de østjyske folketingsmedlemmer, Michael Aastrup Jensen (V) og Leif Lahn Jensen (S). De har begge udtalt, at de vil kæmpe for Fregatten Jylland, men dens fremtid er altså stadig uvis.

Finanslovsforhandlingerne indledes til efteråret.