Fra traktorfører til robotoperatør

En ny uddannelse for innovative landmænd er begyndt på Djursland

02:04

Tirsdag begyndte 24 landmænd på eliteuddannelsen for innovative landmænd på Møllerup Gods, hvor fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tirsdag kiggede forbi.

Som landmand skal man - ud over den daglige drift - holde styr på alt fra regnskaber over plantebiologi til nye regler for sprøjtegifte og moderne teknologi. Så risikoen for at køre af sporet er til at få øje på. På Møllerup Gods på Djursland begyndte tirsdag en helt ny efteruddannelse til landmænd. En uddannelse, der også skal sikre et mere miljøvenligt og nytænkende landbrug.

Læs også Kommune vil forbyde brug af pesticider: Landmænd protesterer

- Jeg synes, at det er rigtig spændende at give et nyt indspark til os etablere landmænd, så vi kan blive ved med at kompetenceudvikling os i takt med, at vores virksomheder vokser, siger Kristina Skeldal, der er landbrugsejer ved Brædstrup og en af de første 24 landmænd, der tirsdag havde første skoledag.

Kristina Skeldal har store forventninger til efteruddannelsen, der varer indtil oktober.

Til daglig driver hun et landbrud, hvor hun allerede har en innovativ tankegang, som hun gerne vil udvikle endnu mere.

- Vi får nogle værktøjer til at gøre det nemmere at bruge teknologien i hverdagen og være langt fremme i den udvikling, så vi kan skabe nogle rigtig gode resultater, siger Kristina Skeldal.

Godt for forbrugerne

Det er et bedre kendskab til teknologi og ledelse, der blandt andet skal gøre det lettere for landmændene at bruge pesticider på den rigtige måde og derved blive mere miljøvenlige.

Tirsdag var der på Møllerup Gods også tid til at kigge lidt på forskellige nye maskiner til landbruget.

- Så vil vi som forbrugere opleve, at vi kan få nogle fødevarer, som er i en endnu højere kvalitet, og som i endnu højere grad lever op til det, vi forventer. Vi vil også opleve, at landmændene bliver endnu dygtigere til at mindske miljøbelastningen, siger Louise Gade, prorektor på Via University College.

Læs også Landmand deler sine grøntsager med 100 andre familier

Uddannelsen er udviklet af Via University College og videnscenter SEGES, mens den er finansieret af Fødevareministeriet. Og ministeren vil gøre landbrugsuddannelsen mere tiltrækkende.

Vil øge interessen for landbruget

- Vi skal have gjort flere unge mennesker interesseret i landbrugserhvervet, og så kan vi også se, at meget af den teknologi, som melder sig på banen, også er noget der kan give os nogle fordele inden for landbruget. Kombinationen af de to ting er noget af det, som vi kigger på her i dag på den første dag på denne her uddannelse, siger Jakob Ellemann-Jensen (V), miljø- og fødevareminister.

Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen ser store perspektiver i den nye efteruddannelse for innovative landmænd.​​​​

Selvom det tirsdag var første dag på skolebænken for de 24 landmænd, har Kristina Skeldal allerede fået et godt indtryk af den nye uddannelse, som varer frem til oktober.

- Der er allerede mange nye input, og der er en god dynamik og en god spørgelyst til at søge ny viden om ny teknologi. Så jeg forventer, at det nok skal blive rigtig godt, siger hun.

Læs også Anne er årets svineelev: Viser stalden frem på Facebook

Landmændene, der tirsdag begyndte på uddannelsen, er særligt udvalgt til at deltage i efteruddannelsesforløbet, som også fungerer som et talentprogram, der blandt andet skal udvikle deres lederevner og styrke deres kendskab forretningsudvikling.

02:40

VIDEO: kanderborg Kommune vil have forbudt brugen af pesticider i nærheden af områder, der er følsomme over for drikkevandsforurening. Lokale landmænd undrer sig. Videoen er fra november 2018.

Luk video