Forening har mistet tilskud efter flytning til større lokaler

To foreninger er flyttet fra kommunalt ejede bygninger. Den ene får stadig tilskud, den anden gør ikke

02:04

VIDEO: Kim Thomsen er bestyrelsesformand for Hornslet Motionsforening. Han forstår ikke, at foreningens tilskud bortfaldt, da den flyttede til nye lokaler.

De undrer sig i Hornslet Motionsforening.

Idrætsklubben har mistet sit tilskud fra Syddjurs Kommune på 100.000 kroner om året.

Klubben mistede sit tilskud i samme øjeblik, den flyttede fra den kommunalt ejede Hornslet Hallen og ind i sin egen bygning, der er et nybygget motionscenter til 7 millioner kroner.

Det var i denne afgørelse fra Syddjurs Kommune, at Hornslet Motionsforening fik at vide, at den har mistet sit tilskud.

Pladsen blev for trang

- Vi mærkede et voksende pres på os som forening. Der var rigtig mange medlemmer, der gerne ville ind hos os, men mange af dem synes også, at det var for småt at komme i de lokaler, vi havde, siger bestyrelsesformand for Hornslet Motionsforening Kim Thomsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi mærkede et voksende pres på os som forening. Der var rigtig mange medlemmer, der gerne ville ind hos os.

Kim Thomsen, Bestyrelsesformand, Hornslet Motionsforening

Få hundrede meter fra Hornslet Motionsforening ligger Syddjurs Karateskole.

Karateskolen boede også i Hornslet Hallen indtil 2016, og ligesom motionsforeningen voksede de også ud af deres rammer og flyttede i egne lokaler.

- Det begyndte at blive lidt trangt for os i forhold til at kunne få tider nok. Lokalerne var for små og for uegnede til os, siger Kim Jensen, der er formand for Syddjurs Karateskole i Hornslet.

Uretfærdigt 

Men i modsætning til Motionsforeningen beholdt karateskolen sit tilskud til lokaler efter folkeoplysningsloven.

- Motionsklubben havde det samme problem nede i hallen, at de voksede ud af lokalerne. De burde i princippet også få et tilskud, hvis de er godkendt som forening, siger Kim Jensen.

Læs også Ikke plads til Frirummet, når psykiatrisk hospital flytter

At nogle får tilskud, mens andre ikke får, forstår formanden for Hornslet Motionsforening ikke.

- Det er uretfærdigheden i, at nogle får for lignende aktiviteter, men vi gør ikke, siger Kim Thomsen.

Tilskuddet røg med flytning

Hornslet motionsforening havde 500 medlemmer, da den holdt til i Hornslet Hallen. I dag er der knap 1.000 medlemmer. Pladsen er gået fra 270 kvadratmeter til 800 kvadratmeter. Men tilskuddet på de 100.000 kroner er væk.

Læs også Buslivet håbløst efter letbanens ankomst: - Vi holder konstant i kø

- Det er jo stort set alle kommunens øvrige foreninger, som får tilskud i et eller andet omfang, siger Kim Thomsen.

Radikale Venstres medlem af kommunalbestyrelsen i Syddjurs Kommune, Jan Kjær Madsen, forstår ikke, at Hornslet Motionsforening ikke kan få et lokaletilskud.

- Jeg savner en argumentation for, at de ikke kan få støtten, når andre mindre foreninger har fået lignende støtte, når de har stået i samme situation, siger han og uddyber:

- Vi skal simpelthen støtte en så stor frivillig forening med så mange medlemmer og ildsjæle. Andet kan ikke passe, siger Jan Kjær Madsen.

03:41

VIDEO: Riber Hog Anthonsen forklarer her, hvorfor Hornslet Motionsklub fik frataget sit tilskud, da foreningen flyttede til egne lokaler, mens Hornslet Karateklub ikke gjorde.

Luk video

Foreslår tillægsbevilling

Han mener, at løsningen bør være at give foreningen en tillægsbevilling, så pengene til foreningen ikke går fra de andre foreninger.

- Som jeg husker det, så vil et lokaletilskud til foreningen lyde på godt 90.000 kroner, og der bør man kunne lave en tillægsbevilling, så pengene ikke går fra lokaletilskuddet de til andre foreninger, siger Jan Kjær Madsen.

Ifølge Riber Hog Anthonsen (V), der er formand for Syddjurs Kommunes udvalg for plan, udvikling og kultur, valgte Hornslets Motionsforening at fraskrive sig retten til lokaletilskud, da foreningen flyttede i egne lokaler. 

At Hornslet Karateklub fik tilskuddet med sig, da de flyttede i egne lokaler hænger sammen med, at kommunen havde svært ved at finde egnede lokaler til karateklubben.

Læs også Provinsen forfordeles: - Det er rystende tal, mener teaterleder

- Det skal lige siges, at aktivitetstilskud får de stadig i motionsklubben ligesom alle andre foreninger, siger Riber Hog Anthonsen.

Han er med på, at det godt kan virke lidt urimeligt, at den ene flyttede forening får tilskud, mens den anden ikke gør.

- I kraft af at vi ikke har kunnet finde egnede lokaler til karateklubben, så er der den forskel, siger Riber Hog Anthonsen.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om de to foreninger, der er flyttet fra kommunalt ejede bygninger i Syddjurs.