Forældrepar flygter fra røgen: Er bekymret for deres baby

Østjyllands Politi advarer mod at opholde sig i røgen fra en stor brand i Pindstrup. Det har fået Maja Helbo Præstgaard til at flygte fra byen med sin familie, indtil branden er slukket.

Siden tirsdag morgen har det brændt i en stor bunke træspåner hos virksomheden Novopan Træindustri på Fabriksvej i Pindstrup, og ifølge politiet kommer det til at brænde længe endnu.

quote Vi ved jo ikke, hvor skadelig røgen er, og om han kan blive syg på længere sigt.

Maja Helbo Præstgaard fra Pindstrup

Østjyllands Politi har onsdag lavet målinger og konkluderet, at røgen i sig selv ikke er giftig, men at det kan være sundhedsskadeligt, hvis man indånder røg gennem længere tid, og derfor opfordres borgerne i det berørte område til ikke at opholde sig direkte i røgen.

Det har nu fået en familie fra Pindstrup til at pakke taskerne og rejse i sommerhus for at komme væk fra den kraftige røg, der er blevet sendt ind over byen.

- Det lugter rigtig meget af røg her, og det kradser i halsen, siger Maja Helbo Præstgaard fra Pindstrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun har en lille søn på tre måneder og er især bekymret for hans helbred.

- Det gør nok også ondt på ham, selvom han ikke kan sige noget. Vi er ret bekymrede for ham, for vi ved jo ikke, hvor skadelig røgen er, og om han kan blive syg på længere sigt, siger hun.

VIDEO: Sådan ser den store brand ved Pindstrup ud onsdag aften.

Vil fortsat brænde i flere dage

Lige nu er beredskabet i fuld gang med at forsøge at nedbrænde branden kontrolleret, så den ikke spreder sig til resten af virksomheden. Det gør de blandt andet ved at nedkøle de omkringliggende områder, fortæller beredskabsdirektøren på Djursland, Morten Sønderby, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, hvor lang tid det tager, før vi får kølet og får branden på et niveau, hvor vi kan få den slukket. Så jeg kan godt forstå, at der er borgere, som er bekymrede, siger han.

Udover opfordringen til ikke at opholde sig direkte i røgen, har Østjyllands Politi udsendt nogle retningslinjer for, hvad man skal gøre, hvis man føler ubehag efter at have været i røgen.

I første omgang skal man kontakte egen læge eller vagtlægen. Man skal kun kontakte politi eller alarmcentral ved sværere symptomer.

Østjyllands Politi vurderer, at det vil tage flere dage, inden branden er slukket.

- Havde min søn ikke været her, så var vi nok bare blevet hjemme. Men vi vil ikke være her mere med ham, og vi føler, vi er nødt til at tage i sommerhus, så han ikke skal være udsat for alt den røg, siger Maja Helbo Præstgaard.

- Jeg håber lidt på, at vi kan komme hjem fredag eller lørdag, men vi regner ikke med at komme hjem før næste uge. Hvis ikke det er væk fra byen til den tid, må vi hjem og vaske noget tøj, og så må vi afsted igen.

Myndighederne vil løbende følge udviklingen af brand og røgudvikling og bl.a. foretage målinger af røgen. Såfremt situationen ændrer sig, vil dette blive meldt ud fortæller politiet onsdag aften i en bredskabsmeddelelse.

VIDEO: Ifølge beredskabsdirektøren på Djursland, Morten Sønderby, er det fortsat for tidligt at spå om, hvor længe branden vil fortsætte.