Filip genbruger gravsten: Vi tænker da over det, når vi fjerner bogstaver

- De gamle sten var meget mere tætte og mørke. Vi får nogle fantastiske stenarter hjem

01:45

Gravsten, der har været brugt før. Det har Filip Møller gjort en forretning ud af.

- 80 procent af det, vi sælger, er kun genbrug. Jeg har jo kunder, der kommer og kigger på en almindelig sten. Så fortæller jeg, at jeg har en hel afdeling kun med genbrug. Så vil de ikke kigge på andet, siger Filip Møller, stenhugger, Horsens.

Når Filip Møller får gravstenene ind, er de opsagt af familien.

Sorgen er forbi for familierne, når Filip Møller får brugte gravsten ind. Men lige før bogstaverne ryger af, er der nogle historier, han får læst og tænker over.

- Så er sorgen forbi for familierne. Så når jeg får dem, er det faktisk bare et stykke råmateriale. Men lige inden vi fjerner bogstaverne, er der da nogle historier, vi får læst og tænker over, siger Filip Møller.

Når gravsten bliver opsagt, bliver stenene knust og brugt til asfalt eller smågrus. Men der er helt særlige fordele ved at genbruge gravsten.

Læs også Butik genåbner efter fund af rottelort: Der er styr på det nu

- De gamle sten var meget mere tætte og mørke. Vi får nogle fantastiske stenarter hjem. Og vi får reduceret co2-udslippet med 400 procent, siger Filip Møller.

Mere end 100 kirkegårde leverer genbrugsgravsten til Filip Møller. Alle sten bliver mærket, så man kan se, hvor de kommer fra. 

- Jeg har været med til at sløjfe og hugge nogle af mine egne sten op. Så bliver man sgu lidt ked af det, siger Filip Møller.

Øverst kan du se hele indslaget om gravsten, der bliver genbrugt.

02:04

Færre og færre bliver kirkegårdsbegravet. Det betyder, at der bliver færre gravsteder på kirkegårdene.

Luk video