Elever uden værelse efter brand på efterskole: Sådan er status nu

Forstander forventer, at efterskoleelever kan vende tilbage inden for en uges tid. De skal genhuses i pavilloner.

03:40

Vi har et firma til at lægge en plan for os i forhold til genhusning af eleverne, lyder det fra forstanderen for Rønde Efterskole.

- Det er en situation, som ingen af os har ønsket, og som vi aldrig håber at opleve igen.

Sådan lyder det fra Gorm Skovsgaard, der er forstander for Rønde Efterskole, efter at en brand fredag hærgede efterskolen på Djursland.

Flere af eleverne var til stede på efterskolen, da branden brød ud, og da flammerne var slukket, var skolens gamle hovedbygning ubeboelig.

01:40

VIDEO: Sådan er stemningen på Rønde Efterskole mandag. 

Luk video

- Det stod helt i flammer. Det er sørgeligt, for noget af det er nybygget, og hele underetagen er lige restaureret. Og det er så trist, at børnene nu ikke har deres skole mere, sagde Agnete Greibe, der bor i nærheden af efterskolen, fredag til TV2 ØSTJYLLAND.

Mens et grundigt tjek af elevlisterne viste, at alle elever var i sikkerhed, efterlod branden to vigtige spørgsmål: Hvornår kan eleverne vende tilbage til skolen? Hvor skal de bo?

De spørgsmål har bestyrelsen for Rønde Efterskole siden arbejdet ihærdigt for at besvare, og mandag kan forstander for Rønde Efterskole Gorm Skovsgaard løfte sløret for skolens planer.

Vi har kun mødt opbakning, sympati og positive tilkendegivelser fra forældre, elever, tidligere elever og venner af huset.

Gorm Skovsgaard, forstander, Rønde Efterskole

Den bedste løsning

Gorm Skovsgaard forventer, at efterskoleeleverne kan vende tilbage inden for en uges tid.

- Vi har et firma til at lægge en plan for os i forhold til genhusning af eleverne, og vi afventer en godkendelse fra brandmyndighederne og Syddjurs Kommune, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- I dag har vi et møde med vores lærere, så vi bedst muligt kan forberede os på, at få eleverne tilbage på skolen. Det har gudskelov aldrig prøvet før. 

Den gamle hovedbygning på Rønde Efterskole er ubeboelig. 

Den løsning, ledelsen af Rønde Efterskole er kommet frem til, indebærer pavilloner, fortæller Gorm Skovsgaard. 

- Vi ved godt, at vi ikke lige kan bygge et værelse til dem, men der findes rigtig mange gode løsninger, og vi går efter den bedste løsning. Vi er lige ved at finde ud af, hvad status er på de pavilloner, vi skal have leveret, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge skolelederen er der tale om 'lækre pavilloner, der ligner et helt almindeligt hjem og et helt almindeligt værelse indvendig'.

01:13

VIDEO: Bestyrelsesformand Bitter Rasmussen fortalte lørdag, at hun og ledelsen arbejder hårdt på at få efterskolen og dens elever bedst muligt videre.

Luk video

Opbakning og sympati

Gorm Skovsgaard har ikke adgang til bygningen, fordi brandmyndighederne endnu ikke er færdige med at sikre bygningen.

- Det er vådt, og vi er midt i vinterperioden, og vi vil selvfølgelig gerne undgå frostsprængninger i al den vand, der er trængt ind efter slukningsarbejdet, siger Gorm Skovsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom det er en trist situation, skolelederen og efterskoleeleverne står i, er der lys i mørket.

02:52

VIDEO: Det var en voldsom brand, der fredag aften hærgede efterskolen på Djursland.  Video: Local Eyes

Luk video

- Vi har kun mødt opbakning, sympati og positive tilkendegivelser fra forældre, elever, tidligere elever og venner af huset. Det er fantastisk at møde den opbakning, lyder det fra Gorm Skovsgaard.

Eleverne blev fredag fragtet med bus til Rønde Idrætscenter. Her fik dem, der ønskede det, psykologhjælp, inden alle blev afhentet af deres forældre.

Ifølge Østjyllands Politi er der umiddelbart intet, som tyder på, at branden på Rønde Efterskole var påsat.