Eksperter: 80 procent flere skybrud og højere vandstand

DMI har opdateret sit klimaatlas, der viser, hvor klimaforandringerne vil ramme hårdest i fremtiden.

Højere temperaturer, højere vandstand, flere stormfloder og flere skybrud. 

Sådan lyder fremtidsudsigterne for det danske vejr grundet klimaforandringerne. Det viser DMI's klimaatlas, der netop er blevet opdateret med den nyeste viden på området. 

Klimaatlasset viser blandt andet, at Syddjurs Kommune vil være et af de mest udsatte steder i Danmark. 

Hvis den nuværende CO2-udledning fortsætter, vil Syddjurs, ifølge fremskrivningen, i slutningen af dette århundrede have 80 procent flere skybrud om året i de sidste tre årtier af dette århundrede.

Her ses, hvor stor en ændring i antallet af årlige skybrud, der forventes i slutningen af dette århundrede i forhold til nu. Figuren viser data for et højt udledningsscenarie (RCP8.5).
Her ses, hvor stor en ændring i antallet af årlige skybrud, der forventes i slutningen af dette århundrede i forhold til nu. Figuren viser data for et højt udledningsscenarie (RCP8.5). Foto: Grafik: DMI

Derudover viser fremskrivningen, at man i Aarhus Bugt vil overskride det nuværende varslingsniveau for højvande 70 gange om året - lige nu sker det i gennemsnit en enkelt gang om året. 

- Man kan bruge atlasset på to måder. Dels kan man bruge det til at forberede os på fremtiden og dens udfordringer. Og dels kan vi se, hvilken forskel vi mennesker gør på klimaet, siger Rasmus Anker Pedersen, der er leder for klimaforskning på DMI, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Her ses, hvor mange gange om året de nuværende varslingsniveauer for højvande forventes at blive overskredet i slutningen af dette århundrede langs Danmarks kyststrækninger. Figuren viser data for et højt udledningsscenarie (RCP8.5).
Her ses, hvor mange gange om året de nuværende varslingsniveauer for højvande forventes at blive overskredet i slutningen af dette århundrede langs Danmarks kyststrækninger. Figuren viser data for et højt udledningsscenarie (RCP8.5). Foto: Grafik: DMI

En ny hverdag

Klimaatlasset arbejder med to forskellige fremskrivninger. En med højt CO2-niveau, hvor udledningen fortsætter på samme niveau som i dag. Og en med et mellem CO2-niveau, hvor det på sigt lykkedes at mindske udledningen. 

En ting er dog ifølge Rasmus Anker Pedersen helt sikkert. Der vil ske ændringer i klimaet. 

- Vi vil opleve, at når det bliver varmere, så følger ekstremerne med. De fleste dage vil minde om dem, vi har nu, men det ekstreme vejr med skybrud og stormfloder vil blive mere normalt. Vi vil også se, at de meget kolde dage forsvinder, og de varmeste dage vil blive varmere, siger han. 

Klimaatlasset har i de fleste fremskrivningerne en relativ stor usikkerhedsmargin. Men ifølge Rasmus Anker Pedersen kan man stadig godt være sikker på tallene. 

quote Udforingerne for vores samfund handler især om stigende havniveau og mere nedbør.

Rasmus Anker Pedersen, leder for klimaforskning, DMI

- Vi kombinerer fremskrivninger fra rigtig mange klimamodeller til at kunne give det bedst mulige bud samlet set. Det er klart, at nogle ting er mere usikkert end andre. Det her, vi snakker om nu, med varmere klima, stigende havniveau og stormfloder, det er vi meget sikre på, siger han.

Løsningen er der

Hvis man skal undgå de værste skræmmescenarier for fremtidens klima, så er løsningen, ifølge Rasmus Anker Pedersen, lige til.

- Størrelsesændringer afhænger af, hvor meget CO2 vi udleder globalt. Helt firkantet set, så vil alt det CO2, vi kan undgå at udlede, bidrage. Der er dog nogle ændringer, vi ved, at vi går i møde, selv hvis vi stopper udledningerne, for eksempel det stigende havniveau. Så der bliver noget, vi skal tilpasse vores samfund til, siger lederen for klimaforskning på DMI.

Her fortæller Rasmus Anker Pedersen, at kommunerne især kommer til at kigge på foranstaltinger mod vand, hvis de skal ruste sig til fremtidens vejr.

- Udforingerne for vores samfund handler især om stigende havniveau og mere nedbør. Det er noget af det, vi har meget fokus på, så vi kan forberede os på ændringerne, siger han.

VIDEO: Sådan så det ud i sommeren 2021, efter et dobbelt skybrud havde ramt Djurs Sommerland i Syddjurs Kommune