Ejer af fyrtårn jager folk væk

Sletterhage Fyr er kommet på private hænder. Derfor er det nu slut med at sætte sig ned og nyde udsigten fra det sydligste Helgenæs.

Foto: Colourbox

Århus Amt behandler i øjeblikket en stribe klager over, at de besøgende på Helgenæs ikke længere frit kan slå sig ned på spidsen af halvøen med den storslåede udsigt og slå sig ned omkring Sletterhage Fyr.

Fyret er blevet solgt til private, og derfor markerer skilte og hegn i dag, at fyret med tilhørende bygninger er i privat eje, og at beboerne ønsker privatliv på matriklen.

Én af klagerne er Helle Holm, der for nylig gik tur ved fyret sammen med sin søn. Som så ofte før satte de sig på stranden foran bygningerne.

- Vi havde lige sat os, da en kvinde oppe ved fyret råbte ad os, at det var privat strand. Det havde vi så en diskussion om, hvor hun fastholdt, at vi gerne måtte passere, men ikke sætte os. Det blev jeg meget vred over, siger hun til Århus Stiftstidende.

Står det til Helle Holm, skulle Sletterhage Fyr aldrig være blevet solgt til en privat. Som minumum skulle Staten have sikret sig, at offentligheden også i fremtiden havde mulighed for at sætte sig på stranden og nyde udsigten ud over Kattegat.

- Tænk, hvis man havde gjort det samme med Grenen på Skagen. Sletterhage Fyr og dermed hele spidsen af Helgenæs har samme betydning her, som Grenen dér. Det er en dyrebar naturperle, og det er utilstedeligt, hvad der er sket, siger hun til avisen.