- Jeg tør næsten ikke tro på det.
Sådan lyder det fra Anette Christensen, der netop har fået at vide, at Syddjurs Kommune vil hjælpe med betalingen af hendes tandlægeregning.
Det bliver helt mærkeligt at få tænder i munden, så jeg kan få andet end suppe og yoghurt at spise.
'Der gives delvis bevilling på hjælp til betaling af de resterende 35 procent samt egenbetaling på 600 kroner af overslaget, svarende til 8744,94 kroner.'
Sådan står der i det brev, Anette Christensens bisidder og veninde, Astrid Eriksen, har modtaget fra Syddjurs Kommune.
- Det har været lidt hårdt at komme igennem. Hvis jeg ikke havde haft Astrid, så var jeg aldrig kommet igennem det her, siger Anette Christensen.
Anette Christensen føler, at hun af sin sagsbehandler i en mail-korrespondance på E-boks blev opfordret til at tage et dyrt kviklån til at finansiere en tandlægeregning.
Nu viser det sig, at der alligevel er håb for Anette Christensens pengepung og gebis.
Afgørelsen betyder nemlig, at hun alligevel kan få dækket sin tandlægeregning af kommunen - og kan låne de sidste 35 procent billigere hos kommunen frem for hos firmaet Santander.
Lov om aktiv socialpolitik, §82, uddrag
Det betyder også, at udsigterne til et nyt gebis ikke er så lange som tidligere frygtet.
- Jeg skal have lavet aftryk til nye tænder den 15. oktober, så det bliver helt mærkeligt at få tænder i munden, så jeg kan få andet end suppe og yoghurt at spise, sige Anette Christensen.
- Gummerne var smækfyldt med betændelse
Det står virkelig galt til med Anette Christensens tænder. Hun har så voldsomme tandsmerter og paradentose, at hun har fået lavet et prisoverslag på at få rykket tænderne ud og få lavet nye proteser.
- Gummerne var smækfyldt med betændelse, og jeg bed af folk, fordi det gjorde så ondt, fortalte Anette Christensen.
Prisoverslaget lyder på godt 31.000 kroner.
Jeg er stor modstander af det, og jeg har frarådet begge mine drenge at gøre det. Men så bliver man opfordret af kommunen til at gøre det.
Eftersom Anette Christensen er kontanthjælpsmodtager, dækker Syddjurs Kommune 65 procent af tandlægeregningen. De sidste 35 procent - godt 10.500 kroner - skulle hun selv betale.
Men ud af de sidste 35 procent af tandlægeregningen, som Anette Christensen i første omgang selv skulle betale, har Syddjurs Kommune valgt at låne hende størstedelen mod tilbagebetaling, når hun i løbet af kortere tid vil være i stand til at tilbagebetale hjælpen.
Lån 15.000 kroner, betal næsten det dobbelt
Det kom som et chok for Anette Christensen, da hendes sagsbehandler via E-boks sendte et vedhæftet rådighedsbudget sammen med et ansøgningsskema til et kviklån på 15.000 kroner fra firmaet Santander.
- Jeg er stor modstander af det, og jeg har frarådet begge mine drenge at gøre det. Men så bliver man opfordret af kommunen til at gøre det, så tænker man 'hvad er nu det for noget?', siger Anette Christensen.
Et lån fra Santander Bank på 15.000 kroner har en variabel rente. Og da TV 2 ØSTJYLLAND lørdag lavede en beregning ud fra Anette Christensens rådighedsbeløb, viste Santanders beregner, at hun kunne risikere at de årlige omkostninger i procent (ÅOP) ville ende på 87 procent.
Altså ville Anette Christensen ende med at betale op mod det dobbelte tilbage på et lån på 15.000 kroner. Forudsat at hun kunne indfri alle sine afdrag.
Teknisk fejl hos Santander.dk
Og netop af den årsag har hun ikke taget kviklånet, for hun kender godt farene ved det. Og selv hendes egen bank vil ikke hjælpe hende.
- Der har jeg gæld i forvejen, så nej. Jeg har ikke nogen mulighed for at skaffe dem nogen steder.
En gæld, der i runde tal løber op i 90.000 kroner, fortæller hun.
Syddjurs afviser anbefaling om kviklån
Det ansøgningsskema til lånet hos Santander, som Anette Christensen har modtaget af sin sagsbehandler, forklarer Syddjurs Kommune med, at det i virkeligheden er en såkaldt låneberegning.
I en pressemeddelelse her til aften skriver Syddjurs kommune blandt andet:
'I sager om finansiering af tandbehandling kan kommunen præsentere borgeren for en låneberegning fra en bank. Låneberegningen indgår i en dialog om de muligheder borgeren har for selv at kunne finansiere sin del af udgiften.'
I samme ombæring udtaler formanden for beskæftigelsesudvalget, Gunnar Sørensen (V):
- Jeg er sikker på, at vores sagsbehandlere gør hvad de kan for at hjælpe borgerne inden for de rammer, vi er underlagt efter lov om aktiv socialpolitik. Fremadrettet vil vi stræbe efter at være mere tydelige i dialogen med borgerne om dette.
Formand om opfordring: Det er helt efter bogen
Det var helt efter bogen, at en sagsbehandler opfordrede en borger til at optage et kviklån for at få råd til et nyt sæt tænder.
Sådan lød det mandag fra Gunnar Sørensen, formand for udvalget for erhverv og beskæftigelse (V) i Syddjurs Kommune, efter TV2 ØSTJYLLAND fortalte om 62-årige Anette Christensen, der blev rådet til at låne 15.000 kroner med så dårlige lånebetingelser, at hun kunne ende med at betale det dobbelte tilbage over et år.
- Vi har vejledt borgeren, som vi skal. Og borgeren kan så træffe den afgørelse, man så vil efterfølgende, lyder det fra formanden.
- Bare en del af pakken
På Christiansborg er den radikale Kathrine Olldag medlem af Socialudvalget. Hun kalder det en “virkelig horribel historie.”
- Man ved ikke, om man skal grine eller græde. Det siger både noget om Syddjurs Kommunes faglige niveau på området og noget om manglende tid i administrationen, siger hun.
- Ikke desto mindre et fuldstændig tåbeligt råd til en borger, der allerede er nede og bide i græsset, siger Kathrine Olldag.
Det er et fuldstændig tåbeligt råd til en borger, der allerede er nede og bide i græsset.
Det er da heller ikke et lån, som formanden i Syddjurs, Gunnar Sørensen, selv ville tage, hvis han havde dårlige tænder.
- Jeg ville jo heller aldrig selv benytte mig af den slags lån. Men det er bare en del af pakken. Det er det, vi ser mange mennesker gør, og det er sådan set kommunen uvedkommende, hvor borgeren henter sine penge, siger han.