Diger skal sikre sommerhusområde: Ikke alle ser behovet

Syddjurs Kommune har besluttet, at der skal etableres et nyt dige ved Gåsehage. Dog er ikke alle sommerhusejere i området tilfredse med det

01:53

VIDEO: Jes Sørensen mener ikke, at der er behov for, at der bygges diger i området. De 353 sommerhusejere skal betale for, at digerne bliver bygget.

Der skal etableres et nyt dige, ikke langt fra Ebeltoft ved Gåsehage, der skal sikre sommerhusene mod fremtidige storme og oversvømmelser.

Det besluttede Syddjurs Kommunes politikere onsdag, men det er ikke alle sommerhusejere i området, der synes om det forslag. 

Jeg har aldrig set, at det har været et problem herude overhovedet.

Jes Sørensen, sommerhusejer, Gåsehage 

- Jeg har aldrig set, at det har været et problem herude overhovedet, fortæller sommerhusejer i Gåsehage, Jes Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sommerhusejere, ved Gåsehage i nærheden af Øer Maritime Ferieby, er utilfredse med, at der skal bygges et nyt dige.  

To meter over havoverflade 

Diget skal være to meter over havoverflade. Nogle steder skal der næsten ikke laves noget, fordi terrænet er højt nok. Andre steder bliver diget mere synligt.

- Det er en ulempe, hvis det tager noget af vores udsigt, og det ikke gavner os, siger Jes Sørensen.

De 353 sommerhusejere skal betale for diget. Dem, som ligger lavest, skal betale mest, og dem, som ligger højest, skal betale mindst.

- Måske har man været forudseende, så vi faktisk skal være glade for, at nogen vil bekoste et dige, vi kommer selvfølgelig selv til at betale for det. På den anden side synes vi, at det er et voldsomt projekt, fortæller sommerhusejer i Gåsehage, Birgit Frederiksen.

Etableringen af diger er en blanding af styrkelse af et ældre dige, hævelse af en vej og etableringen af nye dige.

Hidtil opstod idéen hos sommerhusejere 

Siden 1989 har der været planer om højvandsikring i området. Dengang opstod idéen hos nogle sommerhusejere. Nu har politikerne i Syddjurs Kommune så besluttet, at der skal etableres et dige. Forslaget skal dog først gennem en høringsperiode.

- Klimaforandringer raser over hele verden - også herude ved Øer. Meget tyder på, at vi får forhøjet vandstand samtidig med, at vi får langt større storme og andre voldsomme hændelser, fortæller formand i natur-, teknik og miljøudvalget i Syddjurs Kommune, Kim Lykke Jensen (SF).

Jes Sørensen mener ikke, at der er brug for et dige i nærmeste fremtid. 

Han ved godt, at der ikke har været hændelser, hvor vandet har nået sommerhusene, men han mener, at det er vigtigt, at man forebygger.

Nej, vandet er ikke nået ind i folks sommerhuse, men det skal heller aldrig nå derind. Det er derfor, at vi tager de her forholdsregler nu.

Kim Lykke Jensen, formand, natur,- teknik og miljøudvalget 

- Nej, vandet er ikke nået ind i folks sommerhuse, men det skal heller aldrig nå derind. Det er derfor, at vi tager de her forholdsregler nu, siger Kim Lykke Jensen. 

På trods af, at fremtiden kan byde på voldsomt vejr i form af storme og oversvømmelser, så tror Jes Sørensen ikke, at det bliver et problem i sommerhusområdet foreløbigt.

- Jo måske, hvis det kunne blive et problem. Men hvornår er det? Er det om halvtreds år?, siger han.

Ideen om et dige opstod oprindeligt hos nogle sommerhusejere i 1989. Det er derfor kommunen arbejdere videre med det. Embedsmændene vurderer, at langt de fleste er positivt stemt, men det er ikke alle sommerhusejerne, der ser behovet. 

Læs også Dødsbrand startede hos Bjørns mor: - Hun havde før tabt en cigaret