DF'er: Derfor skal der gris på gaflen

Per Dalgaard kæmper for, at der skal serveres svinekød i børnehaverne i Syddjurs

02:39

1 af 2

Svinekød er en del af den danske kultur. Derfor er det vigtigt, at der er mulighed for at spise frikadeller og andre retter af svinekød i børnehaverne.

Det mener Dansk Folkeparti i Syddjurs Kommune, der vil have indført et regelsæt, der skal bevare den danske kultur.

Eksempelvis skal svinekød være en væsentlig del af den mad, børnene får serveret i kommunens institutioner. Derudover skal halalslagtet kød forbydes, mener byrådsmedlem Per Dalgaard (DF), der fredag forklarer sine synspunkter over for TV 2 | ØSTJYLLAND:

- Det er en gammel dansk traditionel spise og har været det i mere end 100 år. Jeg kan overhovedet ikke se, at det skal forbydes. Det er mig meget imod, og det ødelægger en del af den danske madkultur, hvis det forbydes.

Ny frikadellekrig kan bryde løs på Djursland efter forslag fra DF

Per Dalsgaard håber, at politikerne i Syddjurs vil vedtage forslaget fra Dansk Folkeparti på byrådsmødet den 30. marts.

Borgmester afviser forslaget

I modsætning til et lignende forslag i Randers Kommune er det dog stærkt tvivlsomt, om Per Dalgaard og Dansk Folkeparti får deres forslag vedtaget i Syddjurs.

Borgmester Claus Wistoft (V) kritiserer på forhånd forslaget. Ifølge ham tager det udgangspunkt i et problem, der ikke eksisterer.

Per Dalgaard undrer sig over borgmesterens udmelding:

- Jeg er fuldstændig uenig med ham. Vi vil tage problemerne på forhånd. Vi vil have et regelsæt, der siger, at den danske kristne kultur skal bevares. Jeg kan ikke med min bedste vilje se, at det er med til at skabe problemer.

Svinekødskrav: Ingen støtte fra borgerne

- Han (borgmesteren, red.) siger rent faktisk, at det er problematisk at bevare den danske kultur. Jeg fatter ikke, at han kan få sig selv til at sige det.

Ligesom i Syddjurs Kommune har også Dansk Folkeparti i Norddjurs Kommune stillet et lignende forslag. Her skal byrådet tage stilling til forslaget på næste byrådsmøde den 15. marts.

Her er DF's forslag:

1. Ingen institutioner må afskaffe danske traditioner, som altid har været gældende. Sådanne danske traditioner må ikke tilsidesættes ud fra et ønske om at tage hensyn til børn og forældre tilknyttet fremmede religioner.

2. Madkulturen i Norddjurs Kommunes institutioner er baseret på danske mad traditioner, hvorfor halalslagtet kød ikke tillades.

3. Madkulturen skal generelt afspejle danske traditionelle madvaner, hvori bl.a. svinekød er en væsentlig bestanddel, og som derfor efter behov serveres i de institutioner, der har madordninger. Krav om at svinekød ikke må serveres accepteres ikke.

4. Ingen institutioner må indføre andre fridage, end der er baseret på godkendte, danske fri- og helligdage.

5. Det accepteres ikke, at badeforhæng sættes op i en skoles baderum, eller at en svømmehal holder lukket på visse dage for danske borgere, blot for at borgere med tilknytning til ikke kristne religioner, kan anvende denne alene. Hygiejne og badetøjspåbud gælder alle.

6. Ved problemer i offentlige haller/svømmehaller/biblioteker indføres nul tolerance over for seksuel chikane, mobning og dårlig opførsel. Ved stigende problemer forlanges legimitation ved indgange, og potentielle ballademagere bortvises.

7. Kameraovervågning sættes i værk ved vedvarende problemer.

Kilde: DF Norddjurs