Butikstyve hærger i byen - nu går rivaler sammen

Alt for ofte oplever supermarkederne i Rønde, at organiserede tyve stjæler deres dyreste varer. Nu danner de fælles front.

I Rønde på Djursland har man den seneste tid oplevet markant flere velforberedte butikstyve, der målrettet går efter at slippe væk med de dyreste varer.

- Vi har taget de allerdyreste champagner væk, men det er sådan noget som dem her, fortæller Rene Povlsen i den lokale Meny.

Han fremviser tomme papkasser, fordi butikken for at dæmme op for tyverier ikke længere har de dyre dråber stående frit fremme.

- Det er vi nødt til. Det er jo 350-380 kroner hver gang, siger han.

Også hos naboen Netto oplever man tyve. Her er det eksempelvis store poser med økologisk kaffe, der ryger ned i tyvenes tasker for aldrig at blive set igen.

Tyvene er blevet fanget på overvågningskameraer, der viser, hvor hurtigt og organiseret de går til værks.

Her viser overvågningsbillederne fra Meny i Rønde, hvordan tyvene fylder spiritusflasker ned i en taske.
Her viser overvågningsbillederne fra Meny i Rønde, hvordan tyvene fylder spiritusflasker ned i en taske.

- Fem-ti minutter før kommer der en ind og tager video af området, og så kommer der en ind efterfølgende og stjæler det, siger Rene Povlsen.

Konkurrenter hjælper hinanden

På grund af de mange tyverier er Meny, Netto, Rema 1000 og 365 Discount i Rønde gået sammen for at komme problemet til livs. Også selvom de til daglig er direkte konkurrenter.

- Man kan hjælpe hinanden og holde øje. Det er det samarbejde, jeg håber og tror på, vi finder, siger Rene Povlsen og får opbakning fra sin nabo fra Netto.

- Det kan være svært at holde øje med det hele, så det er fedt, at man lige kan få sådan et 'heads-up' på, at der er sket noget. Så kan jeg holde øje nede ved mig selv, siger butikschef Henriette Henneberg.

Henriette Henneberg fra Netto og Rene Povlsen er to af de butikschefer, der har indgået samarbejdet, fortalte de i januar.
Henriette Henneberg fra Netto og Rene Povlsen er to af de butikschefer, der har indgået samarbejdet, fortalte de i januar.

Også kunderne bakker op om samarbejdet.

- Jeg synes, det er en udmærket ide, at de kan samarbejde om det. For det er jo os andre kunder, der kommer til at betale for det, der forsvinder, siger Ole Madsen fra Rønde.

 - Det er helt relevant og godt, at de kan stå sammen om et fælles problem, lyder det fra en anden kunde, Anne Mette Berg.

Nu håber supermarkederne, at det hjælper.

- Formålet er at skabe tryghed for os alle - både kunder, personale og os selv - og så få et godt samarbejde med myndighederne om, hvordan vi kan løse den her udfordring, siger Rene Povlsen fra Meny.

VIDEO: Se indslag om det nye samarbejde her


I Rønde er dagligvarebutikkerne plaget af organiserede og omfattende butikstyverier. Det har fået de fire butikker til at gå sammen i et samarbejde mod butikstyvene - til trods for at de er konkurrenter.